A West Ham után a cseh válogatott játékát is átszabhatja: Tomás Soucek

JAN PODROUZEK (iSport.cz)JAN PODROUZEK (iSport.cz)
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 11:45
null
Tomás Soucek kulcsember lehet a cseh válogatottban (Fotó: AFP)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak játékosait. A sorozat harmadik részében Jan Podrouzek, az iSport.cz szerzője mutatja be a cseh válogatott középpályását, Tomás Souceket.

 

Tomás Soucek karrierje egyáltalán nem abba az irányba haladt, amerre ő és édesapja, Frantisek elképzelte. Mikor a Slavia Prahánál játszott a Vysocina Jihlava ellen megcsúszott a labdán, elesett, és az ügyetlenségének köszönhetően csapata gólt kapott. Nem sokkal később a cseh másodosztályba került a Viktoria Zizkovhoz kölcsönbe, azonban a klub anyagi gondokkal küzdött, valamint az edzési lehetőségek is nagyon rosszak voltak.

„A stadion melletti parkban gyakoroltunk. A játékosoknak nem volt fizetése, hanem a családjuktól és a barátaiktól kértek kölcsön” – emlékezett vissza a Zizkovnál eltöltött időszakra a cseh középpályás. Ennek ellenére Soucek itt találkozott azzal az edzővel, Jindrich Tripsovskyval, akinek a segítségével aztán nagyszerű futballista vált belőle. A szakember eleinte nem bízott a benne, viszont Ivan Hornik, a klub sportigazgatója meggyőzte a trénert, hogy tartsa meg. Úgy tűnik, hogy Hornik képes volt annak ellenére is meglátni a tehetséget Soucekben, hogy fizikailag ügyetlen volt.

Tomás Souccek fiatal korában esetlen volt, és egyáltalán nem tűnt olyan játékosnak, aki aztán később a futballból fog megélni. Ennek ellenére mindig rendelkezett azokkal az adottságokkal, amik szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeressé váljon: a magassága, a fejelése, a gólérzékenysége és a védekezése is megfelelő volt, azonban ez önmagában nem garantálja a sikert.

A cseh középpályás egy kis faluban nevelkedett. Édesapja, Frantisek Soucek futballedző volt a negyedosztályban játszó Havlickuv Brodnál, amelynél fiát is edzette. Az ifjúsági csapatokban a fizikai adottságainak köszönhetően – amit elmondása szerint édesanyjától, Ivától örökölt, aki kézilabdázott – mindig egy korosztállyal feljebb játszott.

Új kihívások előtt: Tomás Soucek (Fotó: AFP)
Új kihívások előtt: Tomás Soucek (Fotó: AFP)

„Az elmúlt tizenöt évben félmaratonokat és maratonokat futott édesanyám, és amikor fiatalabb voltam akkor néha én is elmentem vele az erdőbe. Futballista vagyok, nem szeretem azt, ha egy hely túl nyugodt, azonban a felkészülési időszakban szeretek elmenni vele futni. Úgy gondolom, hogy tőle örököltem az állóképességem” – mondta 2020 októberében a Guardiannak Tomás Soucek.

A 26 esztendős futballista tíz évesen csatlakozott a Slvaia Prahához, amelynél édesapja vitte edzésre minden héten kétszer. Az egész családja áldozatokat hozott, míg neki keményen kellett dolgoznia ahhoz, hogy biztossá tegye a helyét a Slaviában. Később aztán sikerült bekerülnie a felnőtt keretbe, de nem számított kiemelkedő tehetségnek. Ennek köszönhetően többször is kölcsönadták: a Viktoria Zizkovon kívül megfordult a Slovan Liberecnél is, mivel a válogatott mostani kapitánya, Jaroslav Silhavy inkább Michael Ngadeut játszatta védekező középpályásként a prágaiaknál. 2017-ben azonban minden megváltozott, hiszen korábbi edzőjét, Jindrich Tripsovskyt nevezték ki Silhavy helyére.

Tripsovsky kinevezése nagyszerű döntés volt: a Slavia Praha 2017-ben és 2019-ben is megnyerte a cseh bajnokságot, valamint a nemzetközi porondon is jól teljesített. Sokáig menetelt az Európa-ligában, majd bejutott a Bajnokok Ligája-csoportkörébe, ahol Soucekkel a soraiban szép helytállást mutatott a Barcelonával, az Interrel és a Borussia Dortmunddal egy csoportban.

Tomás Soucek futási statisztikái nagyon lenyűgözőek voltak. A középpályás négy Bajnokok Ligája-mérkőzésen több mint ötven kilométert futott, majd miután kölcsönjátékosként csatlakozott a West Hamhez 2020 januárjában a Manchester City ellen 13.1 km-t futott. Ezzel ő futotta a legtöbbet egy mérkőzésen az angol együttesnél az elmúlt hat évben.

Soucek a West Ham színeiben harciasságát és kreativitását egyaránt bizonyította már (Fotó: AFP)
Soucek a West Ham színeiben harciasságát és kreativitását egyaránt bizonyította már (Fotó: AFP)

„Már az óvodában is én voltam az egyik legmagasabb gyerek, de később mindig azt mondtam magamnak, hogy a pálya minden négyzetméterét szeretném lefedni. Minden helyzetben szerettem volna segíteni a csapattársaimnak, a hosszú lábaim pedig segítettek ebben. Ez passzolt a stílusomhoz, valamint felkészített arra is ahogy most játszom” – nyilatkozta a Guardiannak a középpályás.

„Ő a mi számítógépünk” – fogalmazott Trpisovsky amikor megpróbálta leírni Soucek szerepét a pályán. „Taktikailag nagyszerű, a legfontosabb játékosunk a nyitott játékban, valamint a helyzetkialakításokban, a támadásból és a védekezésből is kiveszi a részét. Muszáj, hogy sokat passzoljunk neki, hiszen szükségünk van rá a támadás építésben és a gólszerzésben is.”

A Slaviánál védekező középpályásból egy olyan futballistává vált, aki mindenhol megállja a helyét a pályán, aminek köszönhetően aztán az Arany Cipőt is elnyerte a cseh élvonalban. A sikeressége az európai top csapatok figyelmét is felkeltette, a Szpartak Moszkva és több Serie A, valamint Bundesliga együttes is sorban állt érte, azonban végül a West Ham nyerte a csatát.

Tomás Soucek most 26 éves, a tehetségét pedig sikerült felismerni. A fejelése, a tisztázásai, a szerelései, az ereje, és persze a góljai nagyon sokat segítettek abban, hogy a West Ham a kiesés ellen való küzdelem helyett a nemzetközi indulásért harcolt. A középpályás egy képzetlen játékos volt, de sikerült szembenéznie a rossz tulajdonságaival. Az idei Európa-bajnokság a legnagyobb kihívás lesz számára, de készen áll arra, hogy kiálljon a nagyszínpadra.

Fordította: Szabó Róbert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik