CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2021.06.30 11:02 Frissítve: 2021.06.30 13:35

A fényes múltú uralkodó korai búcsúja – így is Cristiano Ronaldo az Eb-k történetének királya

Józan számítás szerint Cristiano Ronaldo az idén játszott utoljára a tornán, amelynek statisztikáit a portugál válogatott 36 éves klasszisa a gólok és a mérkőzések tekintetében is uralja.

A fényes múltú uralkodó korai búcsúja – így is Cristiano Ronaldo az Eb-k történetének királya (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 
CR7: marad a brand – Deák Zsigmond jegyzete

Könnyen lehet, hogy vasárnap, a Belgium–Portugália (1–0) nyolcaddöntőn láttuk utoljára Európa-bajnoki mérkőzést játszani az Eb-k koronázatlan királyát, Cristiano Ronaldót. Ha így van, búcsúja nem volt éppen elegáns: bejárta a világsajtót a képsor, amelyen a bosszúsan öltözőbe sétáló portugál futballcsillag csapatkapitányi karszalagját a földre ejti, majd idegesen belerúg egyet. Gondoljunk bele, hasonló esetben milyen felháborodás övezné a játékosvezér cselekedetét, ha az illetőt történetesen nem Cristiano Ronaldónak, hanem mondjuk Giorgio Chiellininek, Manuel Neuernek vagy Szalai Ádámnak hívnák, a portugál nemzet azonban szuperhősének még a „törzsfőnöki” jelkép megszentségtelenítését is hajlamos megbocsátani.

Cristiano Ronaldo ugyanis Cristiano Ronaldo.

Holtversenyben az élen

A válogatottban elért gólok örökranglistájának élcsoportja – két magyarral.

1. Ali Daei (iráni) 109
Cristiano Ronaldo (portugál) 109
3. Mokhtar Dahari (malajziai) 89
4. Puskás Ferenc (magyar) 84
5. Godfrey Chitalu (zambiai) 79
6. Husszein Szaid (iraki) 78
7. Pelé (brazil) 77
8. Kocsis Sándor (magyar) 75
Kamamoto Kunisige (japán) 75
Basar Abdullah (kuvaiti) 75
Lionel Messi (argentin) 75

Ő az, aki megengedheti magának, hogy vezérbikaként néha a „csordától” különválva, magányosan melegítsen, akiről Fernando Santos szövetségi kapitánynak 2014-es kinevezése óta valamennyi sajtótájékoztatóján el kell mondania, mekkora kiváltság vele a közös munka, és aki egy üdítősüveg áthelyezésével dollármilliárdokat képes megmozgatni az amerikai tőzsdén. A nemzetközi futballélet talán legbefolyásosabb, mi több, egyik legjobb játékosáról beszélünk, a Serie A előző idényének gólkirályáról (29 gól), az aktuális Európa-bajnokság góllövőlistájának vezetőjéről (5 gól) – nehéz a Juventus és a portugál válogatott húzóemberében egy pályájától lassan búcsúzó, belátható időn belül visszavonulásra kényszerülő futballistát azonosítani.

Cristiano Ronaldo (jobbra) 2004 júniusában lőtte első Eb-gólját a későbbi végső győztes görögök kapujába (Fotó: AFP)

De miért is kellene? Korábban edzői, orvosai és más szakmabeliek is arról beszéltek, hogy különlegesen edzett szervezete alkalmas lehet akár arra is, hogy 40 éves koráig futballozzon. Jelenleg semmi sem utal arra, hogy Cristiano Ronaldo lankadna, az idő azonban kétségtelenül nem neki dolgozik: 36 és fél évesen alighanem egyre jobban meg kell becsülnie minden hetet, hónapot a futballélet „aranylabdás” magasságaiban, és józan emberi számítás szerint megkockáztathatjuk, meglepetés lenne, ha még a három év múlva esedékes Európa-bajnokságon is számolnának vele a portugál válogatottnál.

Ami az elődöknek nem sikerült: nagy tornát nyerni

EUSÉBIO. A portugál futballtörténelem Mozambikban született csillaga, Eusébio (1942–2014) a Guttmann Béla vezette Benficával megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját 1962-ben, a válogatottal azonban nem jutott fel a csúcsra. Pedig az 1966-os angliai világbajnokságon közel járt hozzá: a csoportból a magyar válogatottat is legyőzve (3:1) jutott tovább Portugália, a negyeddöntőben túllépett Észak-Koreán, és csak az elődöntőben állította meg Anglia – a Szovjetunió elleni bronzmérkőzésen aratott 2:1-es győzelemmel azért a 3. hely összejött.

LUÍS FIGO. Az 1972-ben született középpályás a „portugál aranynemzedék” oszlopa volt, ám az elnevezés rögtön magyarázatra szorul: a Luís Figo mellett Rui Costa, Joao Pinto, Paulo Sousa, Costinha, Ricardo Carvalho, Fernando Couto, Vítor Baia nevével fémjelzett társaság felnőttszinten nem nyert semmit, az arany jelzőt az 1989-es és az 1991-es FIFA U20-as világbajnokság első helyével vívta ki. Felnőttként meg kellett elégednie a 2004-es Eb-ezüsttel, a 2000-es Eb-elődöntős szerepléssel és a 2006-os világbajnokság negyedik helyével.

CRISTIANO RONALDO. Bár a 2019-es Nemzetek Ligája-győzelem is bekerül a portugál válogatott sikerstatisztikáiba, Cristiano Ronaldo portugáliai érdemei között kétségtelenül a legfontosabb a 2016-os Európa-bajnoki cím megszerzése. Pedig igencsak rögös volt a csapat franciaországi útja: a csoportból épphogy továbbcsúszott a válogatott a Magyarország elleni, háromszoros vert helyzetből kiizzadt 3–3-as döntetlennel, és úgy jutott el az elődöntőig, hogy addig a rendes játékidőben egyetlen mérkőzést sem nyert meg. A Franciaország elleni döntőben a megsérülő csapatkapitányt az első félidő derekán le kellett cserélni, az Éder góljával megnyert hosszabbításban afféle pót szövetségi kapitányként ugrált a kispad mellett, és hajtotta társait.

Pedig 39 éves örökifjúként újabb kecsegtető csúcsok várnának rá: mindeddig az Európa-bajnokságokon az osztrák Ivica Vastic a legidősebb gólszerző (38 év, 257 nap), a német Lothar Matthäus a legidősebb mezőnyjátékos (39 év, 91 nap), a német Jens Lehmann a legidősebb döntőn részt vevő futballista (38 év, 232 nap) és a portugál Ricardo Carvalho a legidősebb győztes (38 év, 53 nap). Az itt bemutatott „öregek otthonában” korelnöki díszkarosszék várná Cristiano Ronaldót a 2024-es németországi Eb-n, de nagyobb az esély arra, hogy a torna történetében az eddigi Európa-bajnoki szereplését kell végleges Eb-statisztikaként értékelnünk. Tegyük gyorsan hozzá: így is bámulatos, sőt sok szempontból egyedülálló az adatsor.

Illik talán Eb-munkásságának értékelését azzal a megállapítással kezdeni, hogy a mellékelt kis összeállításban szereplő nagy elődökkel ellentétben ő beteljesítette Portugália álmát, ha nem is világbajnoki, de Eb-győzelemre vezette a csapatot 2016-ban. És akkor jöjjenek a szédületes egyéni adatok: az idei Eb-n jegyzett öt góljával immár 14 gólos az Eb-k összesített góllistáján, utcahosszal vezet a 9 góllal második Michel Platini előtt. Rajta kívül egyetlen játékos sem szerepelt öt Eb-n, és külön érdekesség, hogy csupán egyetlen mérkőzésen, a 2008-as utolsó, a továbbjutás szempontjából tét nélküli, Svájc elleni csoporttalálkozón (0–2) nem lépett pályára. Ő játszotta a legtöbb, 24 Eb-mérkőzést (mögötte Bastian Schweinsteiger következik 18-cal), és ha a selejtezőket is idevesszük, akkor is csúcstartó 60 fellépésével (az 58 mérkőzéses Gianluigi Buffont előzve). Bár nem Eb-hez kötődő statisztika, az elmúlt napokban méltán ünnepelt eredményét is ki kell emelnünk, a franciák ellen lőtt két góljával Cristiano Ronaldo beérte az eddigi csúcstartó iráni futballistát, az 1969-es születésű Ali Daeit a válogatottban jegyzett gólok tekintetében (109 gól).

Furcsa módon még talán a számokkal a legkönnyebb megragadni a portugál kulcsember klasszisát, hiszen igaz, amit Jonathan Wilson, a világ talán legfelkészültebb futballszakírója írt a The Guardianben: „Ahogy idősebbé vált, úgy lett egyre nehezebb kategorizálni Cristiano Ronaldót, aki a cselezőgép szélsőtől az old school 9-es pozíciójáig hosszú utat járt be, és történetének még nincsen vége. Harminchat évesen már nem szaladgál úgy, mint a nyúl, de az Eb-mérkőzéseken is megmutatta, még mindig kirobbanó sebességgel képes megindulni.”

És ki tudja, ha nagyon nekilódul, talán még 2024-ig is eljut. Úgyhogy az itt olvasható egyéni Eb-mérleget tekintsük biztonsági összegzésnek, arra az esetre, ha mégis lefutná őt az idő.

2016: a háttérben magyar gólöröm, elöl bosszankodik a klasszis (Fotó: Getty Images)
NS-SZAKÉRTŐ: Bölöni László, a Cristiano Ronaldót felfedező edző, BEK-győztes labdarúgó

Hogy meddig játszik Cristiano Ronaldo a portugál válogatottban, ott lesz-e a világbajnokságon, esetleg a legközelebbi Európa-bajnokságon, nehéz megjósolni. De hogy jó ideig látjuk még, arra szinte mérget veszek. Szeretném is, ha a pályán maradna, a fizikai adottsága ugyanis bőven megvan hozzá. Ahol a sportoló óhatatlanul kopik, az inkább a szellemi frissesség, és ez alól nyilván ő sem lehet kivétel. Mégis bajosan tudom elképzelni, hogy a mindenkori portugál szövetségi kapitány azt mondja, nekem nem kell Cristiano Ronaldo. Valószínűleg inkább ő lesz az, aki adott pillanatban úgy dönt, leáll. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy fokozatosan visszalépeget, ha klubszintről beszélünk, elmegy a Juventustól például a Sportinghoz, aztán egy kisebb portugál klubhoz. Némelyek azt mondják, hogy túlságosan függ Cristiano Ronaldótól a portugál válogatott, és nélküle megbomlana a működő egység. Ez csak feltételezés. Olyan, mint az, hogy ha Mari néninek bajusza nőne, akkor bácsi lenne. Igen, bizonyos szempontból kivételezett helyzetben van csapaton belül, de ez a legkevésbé sem teher a többieknek, a tény mégiscsak az, hogy ha részben tizenegyesekből is, de mindeddig ő szerezte a legtöbb gólt ezen az Európa-bajnokságon.

Bölöni (balra) a Sporting edzőjeként magyaráz az ifjú Ronaldónak
Mit írt a Nemzeti Sport?

„A »kis« Ronaldo. Sokak szerint csak nevé­ben hasonlít a Real Madrid kétszeres aranylabdás csillagára, másban nemigen. Tényleg: ő sokkal slankabb, mint a brazil, szemre talán gyorsabb is nála, továbbá sokkal több felesleges cselt is vet be, mint a »nagy« Ronaldo. Ellenben a Manchester United ifjú szélsője kevésbé hatékony a kapu előtt.” 2004. július 4.

„Érdekes, hogy az előzetesen a torna legnagyobb sztárjának kikiáltott portugál Cristiano Ronaldo nem tudott beférkőzni az Eb 23-as All Star-keretébe. Az érintett elmondta, egyáltalán nem futballozott rosszul (ez igaz), és szerinte Portugália csak azért nem jutott tovább a negyeddöntőnél, mert »csapattársaim nem követték a taktikai utasításokat«.” 2008. július 1.

„Még visszhangzik a fülemben az újságíró kérdése, aki a rajt előtt a Ivivi sajtóteremben arról próbálta meggyőzni a portugál válogatott szélsőjét, hogy ő az Eb legjobb játékosa. Nem volt nehéz dolga... Aztán jöttek a meccsek, előbb a németek, aztán a dánok ellen, és a Cristiano Ronaldo-tábor a »Nézzétek csak!«-ból átváltott a »Majd meglátjátok!«-ra. A hollandok meg a csehek ellen valóban láttuk is, amit kellett, de következett a spanyolok elleni elődöntő, és már nem volt mit nézni.” 2012. július 1.

„És akkor ott a portugál támadó, aki a finálé hajrájában mint valami hadvezér majdhogynem lesöpörve a szövetségi kapitányt a porondról utasítgatja az övéit, teljesen átszellemülten, mert ez a cím még hiányzott a díszes kollekciójából. Cristiano Ronaldónak ezt az arcát eddig nem ismertük.” 2016. július 12.

„Cristiano Ronaldo arra nem vállalkozott, hogy összehasonlítsa a mostani válogatottat azzal, amely öt éve Lyonban 3–3-as döntetlent játszott a magyar válogatottal. »Inkább arról kérdezzenek, melyik a jobb válogatott! Az utóbbi tíz-tizenkét napban már csakis az Európa-bajnokság jár a fejemben, rendkívül motivált vagyok. Magyarország hazai pályán játszik, kemény ellenfél lesz, de a futball már csak olyan, bárki is jön szembe, le kell győzni.«” 2021. június 15.

 

A portugál csillag saját második, csapata harmadik gólját lövi a magyar hálóba június 15-én a Puskás Arénában (Fotó: AFP)

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Egy játékos, 25 Eb-mérkőzés
IdőpontEllenfélEredményGólFázis
2004. június 12.Görögország1–21csoportmérkőzés
2004. június 16.Oroszország2–0csoportmérkőzés
2004. június 20.Spanyolország1–0csoportmérkőzés
2004. június 24.Anglia2–2 (11-esekkel: 6–5)negyeddöntő
2004. június 30.Hollandia2–11elődöntő
2004. július 4.Görögország0–1döntő
2008. június 7.Törökország2–0csoportmérkőzés
2008. június 11.Csehország3–11csoportmérkőzés
2008. június 19.Németország2–3negyeddöntő
2012. június 9.Németország0–1csoportmérkőzés
2012. június 13.Dánia3–2csoportmérkőzés
2012. június 17.Hollandia2–12csoportmérkőzés
2012. június 21.Csehország1–01negyeddöntő
2012. június 27.Spanyolország0–0 (11-esekkel: 2–4)elődöntő
2016. június 14.Izland1–1csoportmérkőzés
2016. június 18.Ausztria0–0csoportmérkőzés
2016. június 22.Magyarország3–32csoportmérkőzés
2016. június 25.Horvátország1–0nyolcaddöntő
2016. június 30.Lengyelország1–1 (11-esekkel: 5–3)negyeddöntő
2016. július 6.Wales2–01elődöntő
2016. július 10.Franciaország1–0döntő
2021. június 15.Magyarország3–02csoportmérkőzés
2021. június 19.Németország2–41csoportmérkőzés
2021. június 23.Franciaország2–22csoportmérkőzés
2021. június 27.Belgium0–1nyolcaddöntő
2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).