Eb 2020: az olasz diadal letéteményesei közül sokan pályán sem voltak

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2021.07.14. 10:14
null
A rákból felgyógyuló Gianluca Vialli (fekete zakóban) Roberto Mancini régi barátja és harcostársa (Fotó: Imago Images/Sportimage)
Az olaszokat 1968 után újabb Eb-győzelemre vezető szövetségi kapitány, Roberto Mancini három év alatt megújította a válogatottat, de a háttérben serényen dolgozott a szürkeállomány is.

A Bosznia-Hercegovina elleni, 2020-as Nemzetek Ligája-mérkőzésen azért Francesco Acerbi játszott Giorgio Chiellini helyett az olasz válogatottban, mert Roberto Mancini szövetségi kapitány nem találta a szemüvegét, és úgy hagyta jóvá a kezdőcsapatot, hogy nem tudta elolvasni az eléje tartott papírlapot.

Nos, a vasárnap az olasz csapat diadalával véget érő Európa-bajnokságon ilyen amatőr malőr már aligha fordulhatott volna elő: Roberto Mancinit ugyanis népes és ritka profi stáb segítette a munkában, vélhetően külön felelőse volt annak is, hogy ki tartsa észben, éppen hová teszi le az okuláréját a kapitány.

Kapusedző, két erőnléti edző, két meccselemző, két ellenfél-megfigyelő, három csapatorvos, öt masszőr, dietetikus is rendelkezésére állt – de ebben ma már nincs semmi újdonság. Az viszont talán sokak figyelmét felkeltette a közvetítések közben, hogy milyen sok korábbi klasszis futballista sürög-forog Man­cini körül, hol taktikai táblákat mutogatva a játékosoknak, hol elbeszélgetve velük, hol a kapitánnyal diskurálva, közösen aggódva és együtt örülve. Öten voltak: a 2006-os világbajnok Daniele De Rossi; a kétszeres BEK-győztes, vb-ezüstérmes Alberico Evani; a BL-győztes Attilio Lombardo; a KEK-győztes Giulio Nuciari és Fausto Salsano, aki Marco Rossi csapattársa volt a Sampdoriánál, és akit edzőként eddig minden csapatához magával vitt Mancini. Azt azonban még az olasz sajtó sem tudja, pontosan mi volt ennek az öt embernek a konkrét feladata, csak azt lehet tudni, hogy Evani volt Mancini közvetlen helyettese. Lapunk érdeklődésére Massimiliano Martini olasz újságíró azt mondta, mindannyian közeli barátai, és jobbára tanácsadóként szolgálták őt.

Miközben sokan elmondták már, hogy Mancini forradalmasította az olasz válogatott játékát, szót kell ejteni arról is, hogy a háttérben is csendben lezajlott egy olasz futballforradalom a nagyon divatos adatintegrált megközelítés jegyében, amit jelentősen felgyorsított az, hogy a 2018-as világbajnokságra nem jutottak ki. Fontos szerepet játszott ebben a megújulásban a Mancini-stáb két vezető elemzője, Antonio Gagliardi és Simone Contran, akik a StatsBomb adatelemző céggel kötött együttműködést kihasználva alaposan elemezték az ellenfeleket, és Mancini nagyban tudta hasznosítani a két megfigyelő, Marco Scarpa és Mauro Sand­reani munkáját is.

Roberto Mancini (balra) munkáját csupa olyan szakember – például Alberico Evani (balról a harmadik) – segítette, aki korábban csapattársa volt a Sampdoriánál (Fotó: Reuters)
Roberto Mancini (balra) munkáját csupa olyan szakember – például Alberico Evani (balról a harmadik) – segítette, aki korábban csapattársa volt a Sampdoriánál (Fotó: Reuters)

Aki viszont sokak szerint szintén kiemelten fontos figurája volt a háttérmunkának, az a szakmai tanácsadó, Gianni Vio. A szöglet- és szabadrúgás-specia­lista 66 éves férfi korábban egy velencei bankban dolgozott, de szeretett volna segíteni az olasz futballnak, ezért másodállásban edzősködni kezdett (mint Maurizio Sarri – úgy tűnik, a csalódott bankárok támasztják fel az olasz futballt), ma pedig a legnagyobb agy­trösztként tartják számon Itáliában. A plusz harminc százalék című, Alessandro Tetta­manzival közösen írott könyvében például kifejti, hogyan lehet 30 százalékkal növelni egy csapat góljainak számát. Az akkor Cataniában edzősködő Walter Zenga adta meg neki az esélyt a gyakorlati bizonyításra is, utána Vincenzo Montella vitte a Fiorentinához, és tavaly ősszel fogadta fel Roberto Man­cini a válogatotthoz. Az analitikus elme csak a rögzített játékhelyzetekre állítólag 4830 variációt dolgozott ki...      

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
OLASZORSZÁG–ANGLIA1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2

London,Wembley Stadion,67 173néző.Vezette:Kuipers (holland)
Olaszország:G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.).Szövetségi kapitány:Roberto Mancini
Anglia:Pickford – Walker (Sancho, 120.), Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (Henderson, 74.; Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), K. Phillips, Shaw – Kane, Sterling.Szövetségi kapitány:Gareth Southgate
Gólszerző:
Bonucci (67.), ill. Shaw (2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik