Eb-portrék: Horvátország (2008)

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:45
A legendás gárda: Ladic, Bilic, Stimac, Stanic, Soldo, Asanovic (fent, balról jobbra), Boban, Jarni, Prosinecki, Suker, Simic (guggolnak).
Egy legendás gárda: Ladic, Bilic, Stimac, Stanic, Soldo, Asanovic (fent, balról jobbra), Boban, Jarni, Prosinecki, Suker, Simic (guggolnak).
A legendás gárda: Ladic, Bilic, Stimac, Stanic, Soldo, Asanovic (fent, balról jobbra), Boban, Jarni, Prosinecki, Suker, Simic (guggolnak).
Egy legendás gárda: Ladic, Bilic, Stimac, Stanic, Soldo, Asanovic (fent, balról jobbra), Boban, Jarni, Prosinecki, Suker, Simic (guggolnak).



Sukerék sikerei nyomában

Az autokrata Otto Baric utódja az összeférhetetlen Zlatko Kranjcar lett, aki a 2006-os, németországi világbajnokságon kudarcot vallott legényeivel, így Slaven Bilicre maradt az mission impossible végrehajtása: felnőni Sukerék sikereihez.

Stabilitás, mindenek fölött

Az új kapitány hamar kialakította a maga álomcsapatát, s csak szükséghelyzetben nyúlt a gárda gerincét képező tengelyhez. A válogatott első számú kapusa Stipe Pletikosa maradt, akit csodálói csak Polipként tisztelnek kiváló reflexei miatt. Mögötte két rutinos kesztyűs ember üldögél a padon Vedran Runje és Mario Galinovic személyében, de esélyük sincs kiszorítani Pletikosát.

Háromból négy

Bilic búcsút mondott a tradicionális horvát 3-5-2-es felállásnak s áttért a négyvédős rendszerre, ami jóval nagyobb stabilitást ad a hátsó soroknak. Kell is a plusz ember, név szerint a jobbhátvéd Vedran Corluka, hiszen a két veterán hátvéd, Robert Kovac és Josip Simunic ugyanolyan lassúak, mint amilyen körülményesek, Dario Simic pedig elmondhatja magáról, hogy két idényben is (2004-05 és 2007-08) többször lépett pályára a nemzeti csapatban, mint klubjában. Corluka felbukkanásával egyébként Simunic lett a balhátvéd, s a fenti kvartett sokoldalúságának köszönhetően a keretben rajtuk kívül mindössze két bekk, két középhátvéd található: Dario Knezevic és Hrvoje Vejic.



Új Bobanokban bízva

A két Boban-utód közül az első, Niko Kranjcar a vb-n csődöt mondott, így Bilic hozta magával kedvenc irányítóját az U-21-esek közül: Luka Modricot. “Egyike Európa legjobb játékosainak. Fiatal kora ellenére máris klasszis, az Eb-n az egész világnak megmutathatja tálentumát” – adta alá a lovat a kapitány. Modric balján az Angliában megkomolyodni látszó Kranjcar, jobbján az újra lendületbe jött Darijo Srna számít alapembernek, mögötte-helyette pedig Niko Kovac végzi el a piszkos munkát. A kispad viszont eléggé szűkösnek tűnik, hiszen az ott ülők közül csak a Schalke üstököse, Ivan Rakitic és a heerenveeni szuperapróság, Danijel Pranjic tűnik képesnek mérkőzésfordító tettekre.

Se Suker, se Prso, de Eduardo

Ahogyan 1998 óta mindig, most sincsenek nemzetközi tornákon is gólerős csatárai a horvátoknak: az Eb-selejtezők ezüstcipősének, Eduardónak lábát egy bajnokin brutálisan eltörték, Ivan Klasnic pedig csak nemrégiben tért vissza két veseműtét után. Az viszont optimizmusra ad okot, hogy felépülése után újra jó ütemben termeli a gólokat, akár csak Mladen Petric a gyengécske Dortmundban, a szélsőként is bevethető Ivica Olic a HSV-ben és Igor Budan a Parmában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik