Videó: amikor az FTC ikszelt Liverpoolban és negyeddöntős lett

Vágólapra másolva!
2023.03.08. 10:41
null
Géczi István volt a Liverpool elleni párharc egyik főszereplője, itt Keegan próbálkozását védte (Fotó:<a href="https://www.magyarfutball.hu/hu/merkozesek/1974-10-23/liverpool_fc-ferencvarosi_tc"> magyarfutball.hu/lfcineurope.com</a>)
A csütörtöki Bayer Leverkusen–Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntő kapcsán újraindítjuk videós múltidéző, „Amikor” sorozatunkat, melyben ezúttal magyar csapatok korábbi nemzetközi mérkőzéseit elevenítjük fel.

A Ferencváros labdarúgócsapata 1965-ben, a döntőben a Juventust 1:0-ra legyőzve megnyerte a legrangosabb európai kupák egyikét, a Vásárvárosok Kupáját. Azt követően még kétszer jutott el a döntőig a legrangosabb sorozatokban, 1968-ban ugyancsak a VVK-ban, 1975-ben a kupagyőztesek számára kiírt KEK-ben.

Utóbbi sorozat alkalmával a nyolc közé jutásért, 1974 októberében az alig három évvel később, 1977-ben már BEK-et nyerő Liverpool várt a Ferencvárosra. Az FTC a párharc első, angliai meccsén Kevin Keegan 37. percben lőtt góljával hátrányba került, de a 92. percben, Máté János gyönyörű szólójával egyenlített. A 0–0-s budapesti visszavágó után pedig tovább is jutott a nyolc közé (a negyeddöntőben a svéd Malmőt, majd a négy között a jugoszláv Crvena zvezdát is búcsúztatta, a döntőben viszont kikapott a szovjet Dinamo Kijevtől).

Csütörtökön szintén nyolcaddöntőt játszik a Ferencváros (idegenben kezdi a párharcot, mint 1974-ben), a Bayer Leverkusen az ellenfél az Európa-ligában.

KEK, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
1974. október 23.: Liverpool (angol)–Ferencváros 1–1

Liverpool, Anfield, 35 027 néző
Ferencváros:
Géczi – Pataki, Bálint, Mucha, Megyesi – Rab (Onhausz, 56.), Kelemen, Takács L. – Pusztai, Szabó F. (Magyar I., 55.), Máté J. Vezetőedző: Dalnoki Jenő
Gólszerző: Keegan (37.), ill. Máté J. (92.)

A budapesti visszavágó 0–0-s döntetlenjével a Ferencváros jutott tovább idegenben szerzett több góllal.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS, CSÜTÖRTÖK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik