El : amikor magyar csapat legutóbb nyolcaddöntőt nyert!

Vágólapra másolva!
2023.03.07. 09:21
A csütörtöki Bayer Leverkusen–Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntő kapcsán újraindítjuk videós múltidéző, „Amikor” sorozatunkat, melyben ezúttal magyar csapatok korábbi nemzetközi mérkőzéseit elevenítjük fel.

A hétfői, első részben Lipcsei Péter brémai góljait elevenítettük fel 1991-ből (a Werder Bremen–Ferencváros találkozó volt a legutóbbi olyan németországi tétmeccse az FTC-nek, amikor legalább két gólt szerzett), most pedig lássuk a legutóbbi győztes magyar nyolcaddöntőt európai kupában! Lipcsei Péter brémai góljait elevenítettük fel 1991-ből (a Werder Bremen–Ferencváros találkozó volt a legutóbbi olyan németországi tétmeccse az FTC-nek, amikor legalább két gólt szerzett), most pedig lássuk a legutóbbi győztes magyar nyolcaddöntőt európai kupában!

Legutóbb magyar csapat a 2003–2004-es idényben élte meg egy európai kupában a tavaszi folytatást, de a Debrecen akkor nem a 16, hanem a legjobb 32 csapat közé jutott be az UEFA-kupában és 1–0-s összesítéssel búcsúzott a belga FC Bruges-zsel szemben. Nyolcaddöntőben legutóbb a Videoton győzött, ugyancsak az El jogelődjének számító UEFA-kupában: 1984 decemberében (akkor még az őszi szezonra esett a nyolcaddöntő) a jugoszláv Partizan Beograddal szemben a hazai 5–0 után, a visszavágón elszenvedett 2–0-s vereség ellenére tovább is lépett – tavasszal pedig egészen a döntőig menetelt. (Legutóbb, az 1995–1996-os idényben a Ferencváros jutott a legjobb 16 közé európai kupában, de a zöld-fehérek a Bajnokok Ligájában az akkor 16 csapatos csoportkörben szerepeltek, nem nyolcaddöntőben.)

Elevenítsük fel a Videoton 1984-es, Partizan elleni diadalát Szabó József négy góljával (az 5–0-s végeredményt Májer Lajos állította be)!

UEFA-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
1984. 11. 28., VIDEOTON–PARTIZAN BEOGRAD 5–0

Videoton: Disztl Péter – Végh Tibor, Disztl László, Csuhay József, Horváth Gábor, Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Vadász Imre, Májer Lajos, Szabó József, Novath György. Vezetőedző: Kovács Ferenc.
Gólszerzők: Szabó (12., 48., 49., 74. – a harmadikat 11-esből, Májer 80.)

A decemberi visszavágót a Partizan nyert 2–0-ra, a Videoton 5–2-vel jutott tovább.

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS, CSÜTÖRTÖK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik