Nemzetisport.hu 2012.07.05 20:13 Frissítve: 2015.02.19 01:41

Döntetlennel tért vissza Európába az MTK

Az MTK hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a szlovákiai FK Senica ellen az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában. A lelkesen futballozó „kék-fehérek" Lázok János góljával szereztek vezetést a 30. percben, a vendégek azonban a második félidőben egyenlíteni tudtak. A magyar csapat ezután egy tizenegyest is elhibázott.

Lázok szépen rúgta meg a labdát – vezetett az MTK (Fotók: Németh Ferenc)

ONLINE KÖZVETÍTÉS A MÉRKŐZÉSRŐL!

A kék-fehérek nemrégiben felkészülési meccsen találkoztak El-ellenfelükkel: a Senica akkor 3–2-es győzelmet aratott. Ezúttal azonban másképp alakult a mérkőzés.

A kuparajt előtt abban reménykedtünk, hogy a „Nincs ősz, nincs tél, csak nyár van…” dallamsor nem lesz igaz a magyar klubcsapatok nemzetközi szereplésére. Az MTK–Senica találkozóval pedig elkezdődött honi együtteseink remélhetőleg hosszúra nyúló európai menetelése. 

 A LEGROSSZABB FÉLIDŐ
„Az első félidővel nem voltam elégedett, az MTK jobban játszott. A következő meccsen ennél több kell, hogy továbbjussunk. Agresszívebben kell játszanunk, kombinatívabb játék kell, az vezethet sikerre.  Az első negyvenöt perc a szenicei edzősködésem legrosszabb félideje volt..." – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő m2-nek szeniceiek edzője, Zdenek Psotka.

A MÉRKŐZÉS

És nem is kezdett megilletődötten az MTK. Az első öt percben többször is eljutott a vendégek kapujáig Garami József együttese. A beadásoknál azonban rendre tisztáztak a szlovák védők. Kanta József 20 méteres lövése pedig nem sokkal, de célt tévesztett a 3. percben.

Fél óra elteltével pedig a vezetést is megszerezte a magyar csapat. Zsidai László a 30. percben remek passzal indította a védők szorításában a jobb oldalon kilépő Lázok Jánost, aki kissé kiszorított helyzetből lőtte a labdát a hosszú sarokba. Pavel Kamesch kapus hozzáért a labdához, de hárítani nem tudott. 1–0

Továbbra is rendkívül szervezetten, fegyelmezetten futballozott az MTK az első félidőben. Egy évvel ezelőtt, amikor a kék-fehérek elkezdték az NB II-es szezonjukat, nem sokan gondolták volna, hogy most nemzetközi kupameccset játszik majd a csapat.

Az MTK a mérkőzés nagy részében magabiztosan játszott

Az első félidőben a Senica nem tudott mit kezdeni a remekül záró MTK-védelemmel, a vendégek ívelgetésekkel operáltak, de gyakorlatilag nem tudtak helyzetbe kerülni. A magyar csapat attakjai sokkal veszélyesebbek voltak…

SZÜNET

A szünet után sem volt különösebb probléma a magyar csapat játékával, egy megkérdőjelezhető játékvezetői döntés azonban nehéz helyzetbe hozta az MTK-t. Az 55. percben Kálnoki Kis Dávid kezére rúgták rá egy méterről a labdát, amiért Joao Perreira felmutatta a második sárga lapot a hazai játékosnak. A tíz emberre fogyatkozó MTK ellen pedig két szöglettel később egyenlített a szlovákiai együttes.

Gólt kapott ugyan, de egyenlített a Senica

Dragan Vukmir fejelte ki a labdát, amit azonban Tomás Kóna gyönyörű mozdulattal, kapásból a kapu elé ívelt. A középen helyezkedő Rolando Blackburn pedig senkitől sem zavartatva nyolc méterről a kapu jobb oldalába fejelt. 1–1

A játékvezető talán érezte, hogy hibázott a kiállításnál, mert a 65. percben egy tizenegyessel ajándékozta meg a hazai csapatot, miután a berobbanó Lázok „okosan” esett el a 16-oson belül. Kanta József azonban mezőnygólt rúgott: egy méterrel a léc fölé vágta a labdát, ami amerikai futballban ugyan három pontot ér, itt azonban csak kirúgást…

Szépen lassan csordogált a vége felé a mérkőzés, mintha mindkét csapatnak elégedett lett volna az 1–1-es döntetlennel. A Senica megszerezte a hőn áhított idegenbeli gólt, míg az MTK tíz emberrel már nem vagánykodott. Igaz, Lázok harmincméteres lövése nagyon vágódott lefelé, de nem sokkal elkerülte a hosszú felső sarkot a 78. percben.

Villámgyors megmozdulások tarkították az összecsapást

A folytatásban újabb gól nem született, így teljesen nyitott a továbbjutás kérdése. Bár az is igaz, hogy az 1–1-es végeredménynek köszönhetően a szlovákok várhatják kedvezőbb helyzetből a visszavágót.

MTK–SENICA 1–1
 

 

VÉLEMÉNYEK AZ MTK–SENICA UTÁN
 

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS A MÉRKŐZÉSRŐL!

KANTA SAJNÁLJA A KIHAGYOTT BÜNTETŐT
 „Az első félidőben remekül játszottunk, fölényben voltunk, többet volt nálunk a labda, és több gólt is szerezhettünk volna. Amikor kimentünk a második félidőre, mintha inkább a biztonságra törekedtünk volna, a kiállítást pedig egyáltalán nem érzem jogosnak. Utána próbáltunk menni előre, az elrontott tizenegyest viszont nagyon sajnálom. Mindent megteszek a visszavágón, hogy kijavítsam a hibámat” – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő m2-nek a fővárosiak csapatkapitánya, Kanta József, aki szerint ugyanakkor idegenben is kiharcolhatják a továbbjutást.

„A Senica nem verhetetlen csapat, idegenben is azt kell játszanunk, amit az első félidőben. Úgy érzem, hogy mi vagyunk a jobb csapat. Egyébként jó a hangulat a csapatban, az együttes nagy része két éve együtt játszik, és olyanok jöttek, akik már korábban játszottak itt, és ismerik ezt a játékstílust vagy fiatalok, mint Rácz Feri, és hamar felvették a ritmust. Megpróbáljuk kivívni a továbbjutást a visszavágón.”
LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ

MTK Budapest (magyar)–Senica (szlovákiai) 1–1 (1–0)

 

2020.12.10 11:54:17

Európa-liga H. D.

Az AZ Alkmaar nem élt a lehetőséggel, 2–1-re kikapott a HNK Rijekától, így kiesett.

2020.12.10 09:38:47

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A kolozsvári csapat a 90. percben még továbbjutásra állt, aztán ami történt, egy darabka futballtörténelem.

2020.12.03 15:44:40

Európa-liga K. T. I.

Az olaszok öröméhez az is kellett, hogy a Lille a második félidőben szintén fordítson és nyerjen a Sparta Praha ellen.

2020.11.26 16:58:42

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Az AS Roma negyedszer győzte le a CFR-t, s a két csapat legutóbbi öt meccsén veretlen. A Young Boys a CSZKA Szófiát verte idegenben.

2020.11.26 18:37:04

Európa-liga K. T. I.

Hiába vezetettek az olaszok, a 65. percben egyenlített a Lille, ezt követően pedig egyik csapat sem akart igazán nyerni...