Juventus: az UEFA kizárta a klubot az Ekl-ből – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 20:46
null
Paul Pogba és a Juventus a következő idényben semmilyen európai kupasorozatban nem indul(Fotó: Getty Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a honlapján közölte, hogy megbünteti az olasz Juventust és az angol Chelsea-t is a 2022–2023-as idényben elkövetett szabálysértések miatt.

 

Az UEFA a klublicenc- és pénzügyi fair play szabályok lehetséges megsértése miatt indított vizsgálatot az olasz Juventus és az angol Chelsea ellen.

Az UEFA lezárta a vizsgálatot, és döntést hozott a két klub ügyében. A Juventus egyéves eltiltást kapott a nemzetközi kupaszerepléstől, így nem indulhat a 2023–2024-es idényben az Európa-konferencialigában. Emellett 20 millió eurós büntetést kapott, melyből tízmilliót csak akkor kell kifizetnie, ha a következő három évben is megsérti az UEFA szabályait.

A Juventus közleményt adott ki, amelyben megerősítette: nem fellebbez az UEFA döntése ellen annak ellenére sem, hogy szerinte nem követett el szabálysértést, írja a football-italia.net. A Juventustól az olasz bajnokságban tíz pontot vontak le, mert mesterségesen felduzzasztotta az átigazolási díjakat. A torinóiak ügyvédei már hosszabb ideje egyeztettek az UEFA-val, az alku értelmében a klubnak csak a harmadik számú európai kupasorozatban kell kihagynia egy évet, így végre lezáródott az ügye.

A csapat helyét az olasz bajnokság előző idényének kilencedik helyezettje, a Fiorentina veszi át az Európa-konferencialigában. A firenzeiek az Ekl utolsó körében csatlakoznak a selejtező küzdelmeihez, melynek sorsolását augusztus hetedikén tartják.

 

Nemcsak a Juventus, hanem az angol Chelsea is büntetést kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől, amiért – az UEFA szerint – hiányos pénzügyi kimutatást nyújtott be. „A klub 2022 májusában történt eladását követően az új tulajdonos azonosította és proaktívan jelentette az UEFA-nak a klub korábbi tulajdonosa alatti, potenciálisan hiányos pénzügyi beszámolókat. A bejelentett ügyek olyan történelmi tranzakciókhoz kapcsolódtak, amelyek 2012 és 2019 között történtek” – írja az UEFA. A Chelsea-t tízmillió eurós pénzbüntetéssel sújtották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik