Az eső és szurkolói is siratták az Atalantát, 16 között a Dortmund

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 21:00
A labdarúgó Európa-liga kieséses szakaszában a nyolcaddöntőbe jutásért az olasz Atalanta a német Borussia Dortmunddal csapott össze Reggio Emiliában. Az Atalanta korán vezetést szerzett a Roman Bürki hibáját kihasználó Rafael Tolói révén, ám a hajrában a Dortmund is kihasznált egy kapushibát, Marcel Schmelzer gólja pedig 1–1-es döntetlent és német továbbjutást eredményezett.

Berisha itt még védeni tudott, ám sorsdöntő hibáját kihasználva a Dortmund lépett tovább (Fotó: AFP)
Berisha itt még védeni tudott, ám sorsdöntő hibáját kihasználva a Dortmund lépett tovább (Fotó: AFP)
Berisha itt még védeni tudott, ám sorsdöntő hibáját kihasználva a Dortmund lépett tovább (Fotó: AFP)
Berisha itt még védeni tudott, ám sorsdöntő hibáját kihasználva a Dortmund lépett tovább (Fotó: AFP)
Berisha itt még védeni tudott, ám sorsdöntő hibáját kihasználva a Dortmund lépett tovább (Fotó: AFP)

ATALANTA–BORUSSIA DORTMUND

A szakadó eső ellen jelentős mennyiségű pirotechnikát vetett be a dortmundi szurkolótábor, melynek a hangulata 11 perc után lelohadt: az Atalanta a bal oldalról végzett el szögletrúgást, Roman Bürki rossz ütemben mozdult ki, Mattia Caldara elfejelte a labdát a kapus előtt, a hosszún pedig jött Rafael Tolói, megelőzte Szokratisz Papasztathopuloszt és a hálóba lőtt (1–0).

A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
CSZKA Moszkva (orosz), Lokomotiv Moszkva (orosz), Zenit (orosz), Lyon (francia), Marseille (francia), Borussia Dortmund (német), RB Leipzig (német), Lazio (olasz), ACMilan (olasz), Athletic Bilbao (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Arsenal (angol), Viktoria Plzen (cseh), Red Bull Salzburg (osztrák), Sporting CP (portugál), Dinamo Kijev (ukrán)

Tolói nem egy nagy gólvágó, 2008 óta tartó profi karrierjének ez volt a 11. találata tétmérkőzésen, egyben az első európai kupagólja.

Az Atalanta óriási odaadással és erőbedobással küzdött, és a 27. percben meg is duplázhatta volna előnyét, ám Alejandro Gómez tökéletes beívelését a védők közé ügyesen bemozgó Bryan Cristante ziccerben kapu mellé fejelte. A Dortmund annyira megijedt, hogy André Schürrle révén többször is veszélyeztetett, ám maradt az eredmény, szünet után 1–0-ról folytatták a csapatok, tehát idegenben lőtt gólokkal az Atalanta állt továbbjutásra

A szünet után aztán az jött, amit várni lehetett: az Atalanta visszaállt, várta a lehetőségeket és kifejezetten jó kontrákat vezetett, még ha azok nem is vezettek ziccerig; a Dortmund pedig megpróbálta nyomás alá helyezni az olaszokat. Kevés sikerrel. Peter Stöger egy óra elteltével eleget látott, lehozta a sokat nem mutató Christian Pulisicet, a BVB Marco Reusszal próbálkozott tovább.

Sokat nem használt, a 75. percig úgy jutott el a Dortmund, hogy mezőnyfölényét helyzetre sem tudta váltani, nem hogy gólra. Bezzeg az Atalanta Josip Ilicic és Alejandro Gómez révén is nagy helyzeteket hagyott ki! A hajrát aztán már a BVB is ziccerrel nyitotta, André Schürrle lövését Etrit Berisha védte bravúrral.

A 83. percben aztán megdermedt a hazai szurkolóhad: egy jobb oldalról középre, Michy Batshuayi felé lőtt labdára vetődött ki Berisha, akinek meg kellett volna kaparintania az átadást, ám kiperdült a kezéből a labda. A bal oldalon érkezett a hátvéd Marcel Schmelzer, köszönte az ajándékot és a hálóba lőtt (1–1). Óriási kapushiba! Ez el is döntötte a párharcot, mely az Atalanta kezében volt, ám a kihagyott két óriási helyzet és egy nagy egyéni hiba után a BVB készülhet a nyolcaddöntőre. A látottak alapján kicsit szerencsés ez a továbbjutás.

ARSENAL–ÖSTERSUND

Az Arsenal a párharc első felvonásán fél gőzzel is legyőzte az Östersundot, a háromgólos előny tudatában pedig nem is lehetett kérdés, melyik csapat jut be a nyolcaddöntőbe. Ezt azonban nem így gondolta a svéd kiscsapat: az első félidő felénél jártunk, amikor a vendégek hetven másodperc leforgása alatt két gólt szereztek. Előbb Hosam Aiesh értékesített egy ziccert, majd Ken Sema egy remek egyéni akció végén talált be (0–2).

A szünetben valószínűleg alapos fejmosást kaptak az „ágyúsok”, ez pedig meg is tette a hatását: a fordulás után szinte azonnal Sead Kolasinac bombázott közelről a kapuba (1–2). Innentől kezdve meglehetősen csendesen csordogált a mérkőzés, az Arsenal nem igazán akarta jobban megerőltetni magát, míg a vendégek csak elvétve tudtak veszélyeztetni. Újabb gól már nem is esett, így az Arsenal a kínos hazai vereség ellenére is ott lesz a nyolcaddöntőbe.

A TÖBBI MECCSEN

Az AC Milan az idegenbeli 3–0-s siker után hazai pályán is legyőzte a bolgár Ludogorecet: a milánói találkozó egyetlen gólját Fabio Borini szerezte. Az osztrák Red Bull Salzburg – amely Szoboszlai Dominikot nem nevezte a mérkőzésre – nagy skalpot gyűjtött be: hazai pályán megverte a spanyol Real Sociedadot, így bejutott a legjobb 16 közé. A Marseille-nek egy 1–0-s vereség is belefért a Braga otthonában. A Szpartak Moszkva hiába múlta felül 2–1-re az Athletic Bilbaót idegenben, 4–3-as összesítéssel így is búcsúzott a sorozattól. A mérkőzés előtt az orosz huligánok az utcán csaptak össze a helyiekkel, a rendbontásban egy rendőr meghalt.

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓ
AC Milan (olasz)–Ludogorec (bolgár) 1–0 (Borini 21.)
Továbbjutott: az AC Milan, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel
Red Bull Salzburg (osztrák)–Real Sociedad (spanyol) 2–1 (Dabbur 10., V. Berisha 74. – 11-esből, ill. R. Navas 28.)
Továbbjutott: a Red Bull Salzburg, 4–3-as összesítéssel
Athletic Bilbao (spanyol)–Szpartak Moszkva (orosz) 1–2 (Etxeita 57., ill. Luiz Adriano 44., Melgarejo 85.)
Továbbjutott: az Athletic Bilbao, 4–3-as összesítéssel
Atalanta (olasz)–Borussia Dortmund (német) 1–1 (R. Tolói 11., ill. Schmelzer 83.)
Továbbjutott: a Dortmund, 4–3-as összesítéssel
Arsenal (angol)–Östersund (svéd) 1–2 (Kolasinac 47., ill. Aiesh 22., Sema 23.)
Továbbjutott: az Arsenal, 4–2-es összesítéssel
Sporting Braga (portugál)–Marseille (francia) 1–0 (Horta 31.)
Továbbjutott: a Marseille, 3–1-es összesítéssel

KORÁBBAN
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Nice (francia) 1–0(Gyenyiszov 30.)
Továbbjutott:aLokomotiv Moszkva, kettős győzelemmel, 4–2-es összesítéssel
Atlético Madrid (spanyol)–FC Köbenhavn (dán) 1–0(Gameiro 7.)
Továbbjutott:azAtlético Madrid, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel
Dinamo Kijev (ukrán)–AEK Athén (görög) 0–0
Továbbjutott:aDinamo Kijev, 1–1-gyel, idegenben szerzett góllal
Zenit (orosz)–Celtic (skót) 3–0(Ivanovics 8., Kuzjajev 27., Kokorin 61.)
Továbbjutott:aZenit, 3–1-es összesítéssel
RB Leipzig (német)–Napoli (olasz) 0–2(Zielinski 33., Insigne 86.)
Továbbjutott:azRB Leipzig, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal
Villarreal (spanyol)–Lyon (francia) 0–1(B. Traoré 86.)
Továbbjutott:aLyon, kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel
Viktoria Plzen (cseh)–Partizan Beograd (szerb) 2–0(Krmencík 67., Cermák 94.)
Továbbjutott:aPlzen, 3–1-es összesítéssel
Lazio (olasz)–FCSB (román) 5–1(Immobile 7., 43., 71., Bastos 35., F. Anderson 51., ill. Gnohéré 82.)
Továbbjutott:aLazio, 5–2-es összesítéssel
Sporting CP (portugál)–FK Asztana (kazah) 3–3(Dost 3., Bruno Fernandes 53., 63., ill. Tomasov 37., Twumasi 80., Somko 94.)
Továbbjutott:aSporting CP, 6–4-es összesítéssel

SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
CSZKA Moszkva (orosz)–Crvena zvezda (szerb) 1–0(Dzagojev 45+1.)
Továbbjutott:aCSZKA Moszkva, 1–0-s összesítéssel

A nyolcaddöntő sorsolását február 23-án, pénteken 13 órától tartják az UEFA nyoni központjában. Az első mérkőzéseket március 8-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik