Egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros a Trabzonspor otthonában

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 18:30
null
Egy góllal jobb volt a Trabzonspor (Fotó: MTI)
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 6. fordulójában a Ferencváros 1–0-s vereséget szenvedett a Trabzonspor vendégeként. A magyar együttes már biztosan továbbjutott a nyolcaddöntőbe, míg a török bajnok a győzelem ellenére is az Európa-konferencialigában folytatja.

 

EURÓPA-LIGA
H-CSOPORT
6. FORDULÓ
TRABZONSPOR (török)–FERENCVÁROS 1–0
Trabzon,
Senol Günes Stadion. Vezette: Harm Osmers (Robert Kempter, Dominik Schaal) – németek
TRABZONSPOR: Cakir – Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo, Elmali – Sziopisz, Hamsík (Gbamin, 62.) – Ömür (Ünüvar, 70.), Bakaszetasz (Bardi, 69.), Trezégé (Haspolat, 85.) – Yazici (Djaniny, 62.).Vezetőedző:Abdullah Avci.
FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka (Redzic, 90+1.) – Vécsei, Esiti (Mercier, 61.), Laidouni – Zachariassen, R. Mmaee, Nguen (Kovacevic, 81.).Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov.
Gólszerző:
Bakaszetasz (7.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

A török szurkolók nem ismernek tréfát, meccsnapokon szertartásszerűen Trabzonspor-mezben indulnak dolgozni. Kora délelőtt már mindenütt bordó-kék felsőben flangáló helyiekbe botlottunk, akik a munka végeztével már haza sem mentek, a belvárosban szinte egymásba nyíló kávézókban hangolódtak az esti összecsapásra.

A Fekete-tenger partján több mint tizenöt kilométeren elnyújtózkodó település hegyoldalain egymást érik a tíz-húsz emeletes lakóházak, és ahogy elkezdett sötétedni, a dudáló autók száma megsokszorozódott – pedig addig sem volt kevés jármű a nyolcszázezer lakosú városban... Az ember azt hitte, a kürtöt nyomogató sofőrök a közelgő mérkőzésre hangolnak, de nem, azért dudáltak, hogy a másik autós soroljon arrébb a sávokban. A Senol Günes Stadion környékén tovább fokozódott a hangulat, két órával a kezdés előtt dalolászó törökök lepték el az utakat, s mivel addigra a ferencvárosi ultrákat szállító különgép is landolt, a százharminc magyar drukker is ott volt már a létesítménynél. Érdekes módon a lelátók azonban nem teltek meg, pedig a helyiek azt jósolták, tűt sem lehet majd leejteni, ám ehhez képest bőven maradt üres szék a lelátókon.

A hangulat ettől még elképesztő volt!

A hazai drukkerek megállás nélkül ugráltak, tapsoltak a kapu mögötti lelátórészen, igaz, az egyik, fanatikusokkal teli szektor tagjai a találkozó elején a csapat gyenge szereplése miatt háttal álltak a pályának, más kérdés, hogy a hetedik percben már ők is megfordultak, és egymás nyakába ugrottak. Gyorsan vezetést szerzett ugyanis a török bajnok... A gólhoz azonban komoly ferencvárosi hiba kellett: Vécsei Bálint a térfél közepén adta el a labdát, ott, ahol védekező középpályás nem tehet ilyet, a Trabzonspor nyomban góllal büntette meg a hibát.

Lendületben is maradt a hazai csapat, a tizenharmadik percben a kapufa mentette meg a Ferencvárost az újabb találattól, majd a szünetig leginkább távoli lövésekkel, nyesésekkel próbálkoztak a törökök, a félidő előtti percekben Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie. Érezhető volt, hogy a hazaiak számára volt még tétje a mérkőzésnek, agresszívebben mentek bele a párharcokba és a kapu elé is lendületesebben értek fel, hátul ezúttal is nagy szükség volt a belső védő, Samy Mmaee nagy mentéseire.

A statisztikák is a Trabzonspor fölényét mutatták, az első félidőben hatvanöt százalékban a törököknél volt a labda, ráadásul lövéssel, fejessel is többször próbálkoztak. A második félidőben az eső is rázendített, elmosta a hazaiak lelkesedését is, mert az ötvenedik perctől sejthető volt, hogy a találkozónak nem sok tétje maradt a hazaiak számára, ugyanis a csoport másik mérkőzésén a Monaco addigra a harmadik gólt is berámolta a Crvena zvezda kapujába, ami azt jelentette, hogy a törökök győzelmük esetén is a csoport harmadik helyén végeznek.

Számítani lehetett arra, hogy nem ez lesz az esztendő legizgalmasabb negyvenöt perce. Némi vidámságot csempészett a szürkeségbe a hazai szurkolók koreográfiája, ugyanis a szokásukhoz híven a 61. percben – utalva a város telefonos hívószámára és az autók rendszám táblájára – felálltak a helyükről és tapsolni kezdtek, sokan pedig a világítást bekapcsolva lóbálták telefonjukat a fejük fölé emelve.

A pályán nem sok minden történt. A két vezetőedző – Abdullah Avci és Sztanyiszlav Csercseszov – elkezdett cserélgetni, igaz, a Ferencváros mesterének sok variációs lehetősége nem volt, hiszen a számos sérült és eltiltott miatt a kispadon jobbára a második csapatból felhozott fiatalok ültek. A végére elcsendesülő stadionban a ferencvárosi ultrák is rázendítettek, gondolván, hátha összejön az egyenlítés. A meccs végére a ferencvárosi védelem is „felbomlott”, a megsérülő Tokmac Nguen helyére a belső védő Adnan Kovacevic állt be, a hátvédsor bal szélére így Mats Knoester húzódott ki – a holland Magyarországra érkezése óta először jutott szóhoz ebben a pozícióban.

Az eredmény már nem változott, és ilyenkor lehet leírni: ezt a vereséget gyorsan el kell felejteni.
Kikapott a Ferencváros, de annyi baj legyen, hiszen azt már a csütörtöki összecsapás előtt is tudni lehetett, hogy az Európa-liga H-csoportjának élén végzett és izgatottan várhatja a február 24-ei sorsolást, amikor kiderül, hogy a legjobb tizenhat között melyik csapat lesz az ellenfele.

Márpedig a történet lényege ez: tavasszal is játszik a Fradi a kupában!

 

AS MONACO–CRVENA ZVEZDA 4–1

A csoport másik meccsén a Monacónak viszonylag egyszerű volt a helyzete a Crvena zvezda elleni mérkőzés előtt: ha nyer, biztosan a csoport második helyén végez a Ferencváros mögött – függetlenül a zöld-fehérek mérkőzésének eredményétől. A szerbek már nem voltak ennyire jó helyzetben, nekik a győzelem mellett a Trabzonspor veresége is kellett volna.

Ilyen előzmények mellett a Monaco volt az, amelyik lendületesebben kezdett, s már az ötödik percben megszerezte a vezetést Kevin Volland fejesével. Bő tíz perc múlva Wissam Den Yedder is betalált, ám a holland Serdar Gözübüyük játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. Újabb bő tíz perc múlva aztán megint Volland volt eredményes, ezúttal 15 méterről lőtt a bal alsóba egy lecsorgó labdát.

A Crvena zvezda a második félidőben még távolabb került a továbbjutástól, miután a menteni igyekvő Milan Rodics a saját kapujába bombázta Alekszandr Golovin lövésszerű beadását. Néhány perccel később Badiashile szerelte szabálytalanul az ötös bal sarkánál Mirko Ivanicsot, a megítélt büntetőt Guélor Kanga váltotta gólra, s a szerbek váratlanul visszatértek a mérkőzésbe. Sőt, a 69. percben Alekszandar Pesics ismét betalált, de a VAR jelzésére a játékvezető ezt a gólt sem adta meg. A végeredményt végül a mesterhármasát a 87. percben teljessé tevő Volland állította be, ezzel bebiztosítva a hercegségbeliek második helyét a csoportban.

Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb) 4–1 (Volland 5., 27., 87., Rodics 50. – öngól, ill. Kanga 54. – 11-esből)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. FERENCVÁROS 6 3 1 2 8–9 –1 10
2. Monaco 6 3 1 2 9–8 1 10
3. Trabzonspor 6 3 3 11–9 2 9
4. Crvena zvezda 6 2 4 9–11 –2 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik