El: a Ferencváros a Leverkusennel találkozik a nyolcaddöntőben!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 12:22
null
Ezúttal is Gera Zoltán húzta ki az FTC nevét rejtő cetlit (Fotó: Getty Images)
Pénteken déltől a svájci Nyonban sorsolták ki a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének párosításait. A magyar bajnok Ferencváros a német Leverkusennel találkozik majd a legjobb 16 között – a párharcot idegenben kezdi az FTC. 


LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA,
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSAI
Bayer Leverkusen (német)–FERENCVÁROS (magyar)
Union Berlin (német)–Union Saint-Gilloise (belga)
Sevilla (spanyol)–Fenerbahce (török)
Juventus (olasz)–SC Freiburg (német)
Sporting CP (portugál)–Arsenal (angol)
Manchester United (angol)–Real Betis (spanyol)
AS Roma (olasz)–Real Sociedad (spanyol)
Sahtar Doneck (ukrán)–Feyenoord (holland)

ÖSSZEFOGLALÓ

Érdekességek a sorsolásról
A Juventus a legutóbbi kilenc alkalomból mindig továbbment német ellenfelével szemben a második számú európai kupasorozatban (UEFA-kupa, Európa-liga). Legutóbb az 1994–1995-ös kiírás elődöntőjében a Borussia Dortmund tudta búcsúztatni a torinóiakat.

Az AS Romának nem megy a spanyol csapatok ellen, ugyanis legutóbbi tíz meccsükből csak egyet tudtak megnyerni két döntetlen és hét vereség mellett. Az egyetlen sikert a 2017–2018-as kiírásban a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a Barcelona elleni visszavágón érték el (3–0).

Kezdhetnek aggódni az „ágyúsok”? A Sporting CP legutóbbi hat, angol csapat elleni egyenes kieséses szakaszban lejátszott párharcából továbbment angol ellenfelével szemben – ráadásul mind a hatot különböző ellenféllel szemben vívta.

A jelenleg a Real Betist, de korábban a Manchester Cityt is irányító Manuel Pellegrini eddigi karrierje során négyszer találkozott európai kupában a Manchester Uniteddel, s mind a négyszer gól nélküli döntetlenre végzett a Villarreallal a 2005–2006-os és a 2008–2009-es Bajnokok Ligája-kiírásban.

D. S. B.

A nyoni sorsolás délben vette kezdetét, a csapatok neveivel ellátott cetliket pedig ezúttal is a 2023-as budapesti Európa-liga-döntő nagykövete, a Ferencváros és a magyar válogatott korábbi labdarúgója, Gera Zoltán húzta ki.

A magyar bajnok, El-csoportgyőztes Ferencváros ellenfele a német Bayer Leverkusen lesz, amellyel a 2021–2022-es idényben egy csoportban szerepelt az FTC. Akkor idegenben kikapott, hazai pályán pedig győzött a Fradi a Bayer ellen – igaz, utóbbi meccsnek már nem volt tétje. A párharc ezúttal is idegenben, Németországban kezdődik majd (március 9-én), a visszavágót pedig Budapesten, a Puskás Arénában rendezik március 16-án.

Mi a helyzet légiósainkkal? A Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin a belga Union Saint-Gilloise ellenfele lesz majd a nyolcaddöntőben, Sallai Rolandék a Freiburggal a Juventus ellen mérkőznek meg, míg Szalai Attiláék a Fenerbahcéval a sorozat rekordbajnokát, a Sevillát igyekszik majd kiejteni.

A gigászok közül a Manchester United a Real Betist, az Arsenal a Sporting CP-t, míg az AS Roma a Real Sociedadot kapta.

A Sahtar Doneck a Feyenoorddal találkozik.


A TOVÁBBI PROGRAM KULCSDÁTUMAI
Sorsolás Játéknapok
Nyolcaddöntő Február 24. Március 9. és 16.
Negyeddöntő Március 17. Április 13. és 20.
Elődöntő Március 17. Május 11. és 18.
DöntőMájus 31., Budapest, Puskás Aréna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik