Szépre sikeredett a búcsú: a Ferencváros legyőzte a Bayert!

Vágólapra másolva!
2021.12.09. 20:40
A Ferencváros hazai pályán Aissa Laidouni góljával megverte a Bayer Leverkusent a labdarúgó Európa-liga csoportkörének záró, hatodik fordulójában.
Idefigyeljetek, emberek! (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly, Tumbász Hédi)
Idefigyeljetek, emberek! (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Árvai Károly, Tumbász Hédi)

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
G-CSOPORT

Ferencváros–Bayer Leverkusen (német) 1–0 (0–0)
Budapest,Groupama Aréna,12 127néző.Vezette:Levnyikov (orosz)
Ferencváros:Dibusz – Botka, S. Mmaee, Blazic, Kovacevic – Laidouni, Loncar (Vécsei, 81.), Zachariassen (Somália, 71.) – Zubkov (Cabraja, 88.), Uzuni, Nguen (R. Mmaee, a szünetben).Vezetőedző:Peter Stöger
Leverkusen:Lunjov – Recosz, Kossounou, Tapsoba (Tah, a szünetben), Sinkgraven – Aránguiz (J. Frimpong, 61.), E. Palacios (Andrich, 64.) – Amiri – Bellarabi (Moussa Diaby, 71.), Alario (A. Adli, 81.), Paulinho.Vezetőedző:Gerardo Seoane
Gólszerző:Laidouni (81.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, KEZDŐCSAPATOK, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ha hóembert nem is lehetett építeni, csütörtök este egyfokos hidegben és szállingózó hóesésben lépkedtek a szurkolók a Groupama Aréna irányába. A télies időjárás (na persze, decemberben milyen legyen?!), és az eddigi pont nélküli Európa-liga-szereplés némileg letörte a Ferencváros-drukkerek lelkesedését, ám a Bayer Leverkusen ellen így is szép számmal összegyűltek a lelátón. A szezon végéhez közeledve a gyep is kezd néhol kopottnak tűnni, a kezdés előtt a hótól, esőtől áztatott talajt kilenc pályamunkás egyengette, a fekete ruhába, maszkba öltözött brigád a magasból nézve leginkább szorgos hangyabolyra hasonlított.

S ha már az időjárás és a lelátó.

A legtöbben forró teával melegítették át magukat, és az sem volt véletlen, hogy a főbejárat melletti hivatalos boltban a Fradi-kesztyűk, -sálak és -sapkák fogytak a legjobban.

A játékosokat pedig – nos, őket a becsületpont megszerzésének vágya fűthette.

Élőképpel készültek a ferencvárosi szurkolók (Fotó: Tumbász Hédi)
Élőképpel készültek a ferencvárosi szurkolók (Fotó: Tumbász Hédi)

Miközben az Európa-liga indulója bömbölt a hangfalakból, a ferencvárosi B-közép újra élőképpel rukkolt ki, ezúttal óriási, egész szektort betöltő Ferencváros felirat fölött őrjöngő ultrák voltak láthatók, az összképet a meggyújtott piros fáklyák tették teljessé – lenyűgöző látvány volt. A magyar bajnok a látványos előadás után első támadását így füstfelhőben vezethette, s a tartalékosan felálló Leverkusen ellen alig 24 másodperc elteltével máris emelkedhetett a hangerő, az más kérdés, hogy a jobb oldali akció végén a felzárkózó Olekszandr Zubkov nem találta el jól a labdát. Három perccel később Tokmac Nguen csípett el egy röviden hátrapasszolt labdát, a szélső azonban hosszan tolta meg a kirontó kapus mellett, ám ebből is látszott, nem lehetetlen feladat a kulcsembereket pihentető németek legyőzése. Aktívan kezdett a zöld-fehér együttes, pedig elnézve a felállást, Peter Stöger a biztonságot sem hagyta figyelmen kívül, és három belső, valamint két szélső védővel küldte harcba csapatát. Érdekesség volt, hogy a bal oldalon az alighanem hosszú időre kidőlő Eldar Civic helyén nem eddigi helyettese, Marijan Cabraja kezdett, hanem az ukrán Zubkov futballozott a számára új szerepkörben.

Negyedóra elteltével aztán villantak a németek, kontratámadás végén Dibusz Dénesnek lábbal kellett védenie ahhoz, hogy ne kerüljön hátrányba a Fradi. A kapusról a kezdés előtt egyébként érdekes statisztikát közölt az UEFA Európa-liga-oldala, ez alapján az utolsó kör előtt a magyar válogatott játékos négy találkozóján összesen húsz alkalommal védett, őt csupán a Celtic kapusa, Joe Hart előzte meg huszonhárom védéssel, igaz, ő ezt a mutatót öt találkozón érte el.

A visszafogott kezdés után egyre inkább magára talált a német együttes, a félidő közepén szép akció végén szerzett vezetést, ám a támadás közben Karim Bellarabi lába a vizes talajon úgy megcsúszott, hogy telibe talpalta Miha Blazicot, így hiába került a labda Dibusz kapujába, a gólt érvénytelenítette az orosz Kirill Levnyikov játékvezető.

Stjepan Loncar a Bayer-játékosok gyűrűjében (Fotó: Árvai Károly)
Stjepan Loncar a Bayer-játékosok gyűrűjében (Fotó: Árvai Károly)

A zöld-fehérek taktikája a találkozó ezen periódusában némileg eltért az NB I-ben megszokottól, a labdatartáson alapuló játék helyett a Leverkusen ellen olykor távoli, akár a saját térfélről hosszan előrevágott indításokkal próbálták helyzetbe hozni, kiugratni a két elöl lévő támadót, Tokmac Nguent és Myrto Uzunit. Ennek egy előnye biztosan volt, a csúszós talajon mindketten kihasználhatták gyorsaságukat, ám az atletikus vendégvédők rendre leblokkolták őket, így lehetőségük sem volt felgyorsítani. Ekkor már inkább a vendégek akarata érvényesült a pályán, többet birtokolták a labdát, és nemcsak hatékonyabban passzoltak, többet is, mint a ferencvárosiak.

A hazai ultrák még a szünet előtt a napokban elhunyt Fradi-szurkoló Kóbor Jánosra emlékeztek, s a Gyöngyhajú lány dallamára írt nótát énekelték hosszú percekig.

A szünetben Peter Stöger a szerkezeten nem változtatott, ám egy cserét végrehajtott, a gyengén teljesítő Tokmac Nguen helyére Ryan Mmaeét küldte pályára, bízva benne, hogy a marokkói csatár megvillan. A kapuk felé vezető út azonban mindkét oldalon „védőkkel volt kikövezve”, a biztonságot egyik együttes sem adta fel. Ez abból is látszott, hogy a pálya olykor két részre szakadt, több olyan jelenet is volt, amikor mindkét térfélen tíz-tíz mezőnyjátékos rohant, miközben egyik oldalon megpróbáltak helyzetet kialakítani, a másik tíz még csak a felezővonal felé haladt.

Kiegyenlített játék zajlott ekkor a pályán, a gólszerzéshez mégis (újra) a vendégek álltak közelebb, az 56. percben a brazil Paulinho lesről rúgta a kapuba a labdát. A német ultrák már ünnepeltek a vendégszektorban, ám a VAR-rendszer visszanézte az esetet, és helybenhagyta az orosz játékvezető döntését. Az utolsó húsz percnek már bőrig ázott futballisták vágtak neki, a havaseső nem hagyott alább, és szerencsére az iram sem esett vissza. A tétnélküliség kicsit rányomta a bélyegét a meccsre, kockáztatnia egyik csapatnak sem kellett, a németek a döntetlennel is csoportelsők voltak. A stabilitás ebből adódóan mindkét oldalon fontos volt, és ha be is csúszott hátul egy-egy hiba, a játékosok rendre ott voltak, és kisegítették egymást. A tömörülő védelem ellen nemigen találták az ellenszert a németek, a legnagyobb zavart ismét egy gyors ellenakció végén okozták, Dibusznak ismét nagyot kellett védenie a döntetlen megtartásához. A hajrában aztán a magyar kapust alaposan megdolgoztatták, látványos mozdulattal, lábbal védett, ám vegyük figyelembe, hogy a Leverkusennél olyan cserék is pályára léptek, mint például a francia Moussa Diaby, akinek értéke 42 millió euró – a komplett Fradié negyvenmillió.

Na, de aztán jött Aissa Laidouni, aki a hét végén a Puskás Akadémiának is betalált, ezúttal pedig győztes gólt fejelt! 1–0

Nem volt esélye a Leverkusen kapusának Laidouni fejesénél (Fotó: Árvai Károly)
Nem volt esélye a Leverkusen kapusának Laidouni fejesénél (Fotó: Árvai Károly)

Mesteri beadás végén szerzett vezetést a Ferencváros, a hazai ultrák nem véletlenül ugráltak, énekeltek, a Bayer Leverkusent bármilyen körülmények között nagy tett legyőzni. A magyar bajnok a csoportkör utolsó fordulójában keményen küzdött, és megszerezte első győzelmét, ezzel már nincs olyan csapat, amelyik pont nélkül zár.

BOTKA: EZ A SIKER KICSIT ENYHÍTI A SEBEKET, A FÁJDALMAKAT

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, KEZDŐCSAPATOK, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Celtic (skót)–Real Betis (spanyol) 3–2

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bayer Leverkusen641114– 5+913
2. Real Betis631212–12 010
3. Celtic63
313–15–2 9
4. Ferencváros61
5 5–12–7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik