El: Ez nem a mi napunk volt! – Kristoffer Zachariassen

BORBOLA BENCE (Belgrád)BORBOLA BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 10:57
null
Zachariassen: Tükörbe kell néznünk (Fotó: Árvai Károly)
Súlyos, 4–1-es vereségbe futott bele a Ferencváros Belgrádban. Kristoffer Zachariassen, a zöld-fehérek szélsője szerint azonban nincs ok pánikra. Össze kell szedniük magukat, és jövő csütörtökön revansot kell venniük a Crvena zvezdán.

 

A tizenegyesig nem volt gond. A belga Lawrence Visser játékvezető magától észre sem vette a jelenetet, a videoszobából utólag szóltak a fülére, kezezésgyanús szituáció volt. A 27. percben a beadást követően a vétlen – a labdának háttal álló – Henry Wingo kezére pottyant a labda, a többi innen már történelem…

A megítélt tizenegyes és az abból szerzett gól mindent megváltoztatott, a gaboni középpályás Guélor Kanga kíméletlenül vágta a labdát Dibusz Dénes kapujába, s a Crvena zvezda ettől lendületet kapott.

„Pedig nem kezdtük rosszul a találkozót – értékelte a látottakat számunkra már a repülőtéren Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros szélsője. – Az ellenfél szerencsés tizenegyeshez jutott, meg vagyok róla győződve, hogy nem volt büntető. Ezt egyértelműen ki merem jelenteni. A közelben álltam, ott voltam a labda környékén, ilyenért nem szokás büntetőt ítélni. A videofelvételeket még nem néztem vissza, de biztos vagyok benne, ezért nem jár tizenegyes.”

A gól után a játék képe és a hangulat is egy csapásra megváltozott a Rajko Mitics Stadionban, a Crvena zvezda ment előre, a harmincötezer szerb szurkoló egyre hangosabban, egyre lelkesebben hajtotta a győzelembe a csapatot.

„Valami akkor tényleg megváltozott – folytatta a norvég labdarúgó. – Hátrányba kerültünk, szerettünk volna támadóbb szellemre váltani, helyzeteket kialakítani, de jött az újabb hazai gól, ami demoralizáló volt. Ráadásul a Crvena zvezda jött előre, próbáltak nyomást gyakorolni ránk. Akadtak ugyan lehetőségeink, de nem annyi, és nem olyan, amennyit szerettünk volna. Túlságosan kinyíltunk, ez lett a vége.”

Zachariassen szerint a 4–1-es vereség oka összetett, a szakmai stáb nyilvánvalóan visszanézi a történteket és levonja a tanulságokat. A skandináv játékos elismerte, ezúttal valamiért nem voltak annyira egységesek, kompaktak, mint az utóbbi időben megszokhattuk a Ferencvárostól.

„Meg kell nézni, mi nem működött jól. Tanulnunk kell ebből a vereségből, hogy legközelebb ne szaladjunk ilyen hibákba bele. A szünetben kettő-nullás hátránynál az öltözőben arról beszélgettünk, hogy ha a második félidő elején betalálunk, visszahozhatnánk a mérkőzést, és nyílt lehetne a meccs. Ehhez képest sajnos öt perc múlva jött a harmadik góljuk, majd negyedóra elteltével a negyedik. Onnantól végképp eldőlt a találkozó. A harmadik találatot követően éreztem a pályán, ez nem a mi napunk. A hazaiaknak minden összejött, nekünk semmi. A negyedik góljuknál az ellenfél játékosa úgy találta el távolról a labdát, ahogy nagyon ritkán lehet, az is beakadt…”

Némi gyógyír volt, hogy a zöld-fehérek négygólos hátrányban sem adták fel, mentek előre a szépítésért, próbáltak szélről érkező labdákból és távoli lövésekből is helyzetet kialakítani. A 71. percben Zachariassen révén jött is a szépítés, sőt, a lefújás előtti pillanatokban a csereként beálló Ryan Mmaee a felső lécet találta telibe, szóval volt esély az eredmény kozmetikázására.

Zachariassen továbbra is jó formában van, a mostani szezonban szerzett már gólt Bajnokok Ligája-selejtezőben (kettőt), az NB I-ben (hármat) és immár az Európa-liga csoportkörében is.

„Első gólom volt a csoportkörében, de túlzottan boldog nem vagyok vele – így a 28 éves futballista. – A mérkőzés addigra eldőlt. Henry Wingo ettől függetlenül szépen húzott el a jobb oldalon, remekül adott középre, s nekem nem volt más dolgom, mint közelről a kapuba lőni.”

A Ferencváros a hétvégi, Kecskeméti TE elleni 2–0-s vereséget követően tehát Belgrádban is vereséget szenvedett, ami csak azért nevezhető sorozatnak, mert amióta Sztanyiszlav Csercseszov irányítja az FTC-t, ilyen nem fordult elő. Az egymást követő két vereség intő jel a zöld-fehérek számára, de a játékos szerint pánikra azért nincs ok.

„Tükörbe kell néznünk. A válogatott mérkőzések miatti szünet előtt hihetetlen sorozatot produkáltunk, a bajnokságban és a csoportkörben is remekeltünk. Ezúttal némileg valóban megtorpantunk, de egy csapat életében ilyen előfordul. Most az a fontos, hogy ne hagyjon el bennünket az önbecsülésünk, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele, a mostaninál tudunk sokkal jobban is futballozni, hiszen ezt a közelmúltban többször is bizonyítottuk.”

A belgrádi mérkőzést követően Csercseszov, a csapat vezetőedzője is külön kitért a szurkolókra, hiszen a Ferencvárost rengetegen kísérték el a szerb fővárosba, a magyar drukkereken semmi nem múlott. Ahogy az orosz tréner fogalmazott, a szurkolók ezúttal jobbak voltak, mint a csapat, de bízik benne, hogy vasárnap a Debreceni VSC elleni bajnokin újból zsúfolt lelátók előtt léphetnek pályára.

Na igen, a ferencvárosi játékosok számára nincs megállás, pénteken már a népligeti edzőközpontban gyakoroltak, vasárnap a bajnokságban újabb fontos kilencven perc vár rájuk, csütörtökön pedig máris következik a Crvena zvezda elleni budapesti mérkőzés.

„Sűrű a program, de erre készültünk – mondtaZachariassen. – Egymást érik a mérkőzések, nincs megállás, de bírnunk kell a tempót. Vasárnap a Debrecent fogadjuk, utána következik a szerb bajnok elleni visszavágó. Belgrádban kikaptunk, azt a mérkőzést minél gyorsabban el kell felejtenünk, nincs idő a sebeket nyalogatni. Ezúttal mi játszunk majd itthon, a Groupama Arénában bennünket támogatnak a szurkolóink. Egyszerűen revansot kell vennünk a mostani vereségért.”

Pánikra már csak azért sincs ok, mert az FTC három fordulót követően hat ponttal jó helyzetből várhatja a csoportkör folytatását – ilyen rajttal alighanem előre mindenki kiegyezett volna az Üllői úton.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
H-CSOPORT

CRVENA ZVEZDA (szerb)–FERENCVÁROS 4–1 (2–0)
Belgrád,
Rajko Mitics Stadion, 40 000 néző. Vezette: Visser (belga)
CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic (V. Nikolics, 72.), Rodics – Sz. Mitrovics (Pankov, 62.), S. Sanogo (Sz. Szrnics, 62.), G. Kanga (I. Mustapha, 80.), Ivanics – Katai (Motika, 72.), Pesics. Vezetőedző: Milos Milojevics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Botka (Pászka, 77.) – Laidouni (Gojak, 66.), Besic (Vécsei, 57.) – A. Traoré, Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 66.) – Boli (R. Mmaee, 57.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: G. Kanga (27., 60. – az elsőt 11-esből), Sz. Mitrovics (35.), Katai (50.), ill. Zachariassen (71.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik