Erős ellenfelekre készülhet az FTC az Európa-ligában

GYENGE BALÁZS, TŐKE JÁNOSGYENGE BALÁZS, TŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.09.07. 08:11
null
Ferencváros is looking forward to some exciting weeks. In the Europa League, which starts on Thursday, the Green and Whites will be the guests of renowned clubs, and the fans are expected to create a great atmosphere in the Groupama Aréna in the group matches against Trabzonspor, Crvena Zvezda, and Monaco. (Photo: Szilvia Micheller)
A Ferencváros csoportellenfelei – a zöld-fehérekhez hasonlóan – a Bajnokok Ligájában szerettek volna szerepelni, mivel nem sikerült, mindent megtesznek azért, hogy az Európa-ligában dobjanak nagyot.

Csütörtökön kezdődik el az Európa-liga csoportköre, a Ferencváros sorozatban negyedszer szerepelhet valamelyik európai kupa főtábláján. Összeállításunkban a zöld-fehérek ellenfeleit mutatjuk be. Érdemes kiemelni, hogy a négy együttesből három tavasszal is versenyben lesz, hiszen a csoportok első helyezettjei a nyolcaddöntőbe jutnak, a csoportmásodikok a BL-csoportharmadikokkal játszanak a tizenhat közé kerülésért, az El-csoportok harmadikjai meg az Európa-konferencialigában folytatják.

TRABZONSPOR
Spanyolországi erősítés

A török klubfutball egyik paradigmaváltó csapata ellen kezdi el az Európa-liga csoportküzdelmeit a Ferencváros, a Trabzonspor volt ugyanis az első egyesület, amely megtörte a nagy isztambuli hármas (Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray) egyeduralmát az 1959-ben megszervezett Süper Ligben.

A klubot viszonylag későn, az 1960-as évek második felében alapították, mégpedig két ütemben. Először három amatőr klub olvadt össze Trabzonspor néven 1966. június 21-én, de az eredetileg piros-fehér színeket viselő entitásból kimaradt Trabzon leggazdagabb múltra visszatekintő egyesülete, az Idmanocagi, így a csapat nem tudta teljesen maga mögé állítani a város szurkolóbázisát. Az 1966–1967-es idényt a másodosztályban eltöltő klub ellen az Idmanocagi keresetet nyújtott be, így a rákövetkező nyáron először feloszlatták a Trabzonsport, hogy aztán váratlan fordulattal, az Idmanocagival kiegészülve, 1967. augusztus 2-án ismét létrehozzák a klubot, amely immár a ma is használt gránátvörös-kék színeket vette fel.

A csapat 1974-ig a másodosztályban szerepelt, akkor bajnoki címmel jutott fel az élvonalba, és már nem kellett sokat várni az első aranykorszakára sem: 1975 és 1984 között a Trabzonspor hat bajnoki címet, három kupagyőzelmet, hat Szuperkupa-sikert könyvelhetett el, megtörve az isztambuli óriások hegemóniáját.

A Trabzonsport erősítő rutinos Marek Hamsíkra vélhetően kiemelt figyelmet fordítanak a Ferencváros játékosai csütörtökön (Fotó: Imago Images)
A Trabzonsport erősítő rutinos Marek Hamsíkra vélhetően kiemelt figyelmet fordítanak a Ferencváros játékosai csütörtökön (Fotó: Imago Images)

Az együttes az 1990-es évek derekán és a 2000-es évek elején is szépen teljesített, de a kupagyőzelmek mellé csak nem akart összejönni az áhított bajnoki cím, mígnem az elmúlt idényben az Abdullah Avci vezette csapat mindenkit maga mögé utasított a Süper Ligben.

A 38 évnyi böjt megtörésekor a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városának csaknem 300 ezres lakossága szinte ugyanennyi ünneplővel duplázódott meg, a szálláshelyek még a környező településeken is megteltek, a városba érkező repülőjáratok száma megháromszorozódott…

A gárda és a szimpatizánsok természetesen nagyon készültek arra, hogy ősztől a BL csoportkörében vitézkednek, ám a selejtező rájátszásának bajnoki ágán a Köbenhavn jobbnak bizonyult.

A keret erősségét mutatja, hogy a középső védő Ahmetcan Kaplant csaknem 10 millió euróért adták el a nyáron az Ajaxnak, s az új igazolásokra 19 millió eurót költöttek, olyan neveket megszerezve, mint Marc Bartra a Betisből vagy Maxi Gómez a Valenciából – meglehet, a legnagyobb fogás a klub korábbi nagy kedvence, a török válogatott Yusuf Yazici, aki a Lille-től érkezett kölcsönben. A korábbi újpesti Enisz Bardi is a nyáron csatlakozott, és persze a tavaly szerződtetett Marek Hamsíkot sem kell bemutatni senkinek.

CRVENA ZVEZDA
A szerb egyeduralkodó

A Crvena zvezda az élet, minden más csak apróság – ezzel a szállóigével búcsúzott el Dejan Sztankovics augusztus 26-án a csapattól. Játékosként a milánói Intert és a római Laziót is megjáró edző lemondásának semmi köze sem volt ahhoz, hogy kiderült, együttese a Ferencvárossal, a Monacóval és a Trabzonsporral került egy csoportba az Európa-ligában, azért döntött néhány perccel a sorsolás után a távozás mellett, mert az ő irányításával a Zvezdának harmadik nekifutásra sem sikerült bejutnia a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Visszavonhatatlan lemondása után Milos Milojevicset nevezték ki a posztra, aki 2019 és 2021 között Dejan Sztankovics jobbkezeként dolgozott a klubnál. Az új edző bemutatkozása jól sikerült, hiszen hozta a kötelezőt a Javor elleni 4-1-es győzelemmel, utána azonban két döntetlen következett. Az első a Partizan elleni rangadón, a második a Topolyai SC ellen, ami után a tréner közölte, övé a felelősség, hogy a Rajko Mitics Stadionban nem tudták két vállra fektetni a jól játszó TSC-t.

A 77 évvel ezelőtt alapított klub 1991-ben Bariban érte el legnagyobb sikerét, amikor a BEK-döntőben tizenegyespárbajban legyőzte a Marseille-t. A Crvena zvezda az elmúlt öt évben ötször nyerte meg a szerb Szuperligát és kétszer a Szerb Kupát, a 2019–2020-as idényben bejutott a BL csoportkörébe, igaz, ott a Bayern Münchentől és a Tottenhamtől is kilenc gólt kapott a két-két mérkőzésen, s az Olympiakosz elleni győzelme ellenére a csoport utolsó helyén végzett, mínusz 17-es gólkülönbséggel.

Az együttes legértékesebb játékosa a 28 éves Mirko Ivanics, aki jószerével minden támadásból kiveszi a részét, s meghatározó egyénisége az együttesnek, a Maccabi, valamint a Partizan elleni találkozón sérülése ellenére is pályára lépett. Rajta kívül a mindössze 21 éves Sztra­hinja Erakovicsra érdemes figyelni, aki a védelem oszlopos tagja, a ghánai Osman Bukari pedig a jobb szélen tudja megbolondítani az ellenfél védőit. És a felsoroltak mellett nem lehet kihagyni a belgrádi együttes fanatikus szurkolóit, akik pokoli hangulatot varázsolnak Belgrádban.

Wissam Ben Yedder és Kevin Volland (Fotó: AFP)
Wissam Ben Yedder és Kevin Volland (Fotó: AFP)

MONACO
A továbbjutás a minimum

A hercegségiek egyértelműen a csoport nagyágyúi: a legerősebb bajnokságból érkeznek, a keretük becsült értéke (342.6 millió euró) pedig csaknem 100 millió euróval több mint a három riválisé együttvéve.

A múltbeli nemzetközi sikerek terén ugyan a Zvezda és az FTC mögött van a Monaco, hiszen még egyetlen jelentős európai trófea sem került a II. Lajos Stadion vitrinjébe, de kétszer rendkívül közel állt a megszerzéséhez: 1992-ben KEK-döntőt, 2004-ben BL-finálét játszhatott. És ugye hazai fronton is nyolc Ligue 1-elsőség, öt Francia Kupa-győzelem a mérlege… A bajnoki sikerek közül is kiemelkedik a legutóbbi, 2017-es aranyérem, amelyet már a katari PSG-érában hódított el a klub, többek között Kylian Mbappé hathatós közreműködésével.

A Monacónak tehát nem könnyű otthon feljutnia a csúcsra, és az öt évvel ezelőtti bajnoki cím után hullámvölgybe került (2019-ben csak 17., egy évvel később a 9. helyen zárt), ám 2020-ban, Niko Kovac érkezésével ismét magára talált a gárda: a horvát edzővel a harmadik helyen végzett, majd amikor „elfáradt” a munkakapcsolat, az idén januárban szerződtetett belga Philippe Clement gatyába rázta a társulatot, amely ismét a dobogó alsó fokára állhatott a Ligue 1-ben.

Az más kérdés, hogy a BL főtáblájára készülő csapat már a harmadik selejtezőkörben elvérzett a PSV ellen, de hogy mennyire más szinten van a Monaco, mint az Európa-liga mezőnyének zöme, azt bizonyítja, hogy Aurélien Tchouaménit a Real Madridnak adta el 80 millió euróért, Sofiane Diopért pedig 22 millió eurót kapott a Nice-től, így több mint 100 millió eurós bevételre tett szert a nyári átigazolási időszakban, amiből kényelmesen tudott erősítésre is fordítani.

Legnagyobb fogása a Salzburgtól érkező, mali válogatott Mohamed Camara, aki egy az egyben pótolja Tchouaménit a védelem és a támadósor között, és már most ódákat zengenek róla – a Monaco szurkolói őt választották meg a csapat legjobbjának a PSG elleni rangadót (1–1) követően.

Az új arcok közül érdemes még kiemelni a Liverpooltól érkező japán balszélsőt, Minamino Takumit és a Mönchengladbachtól szerződtetett svájci válogatott csatárt, Breel Embolót. A gólvágók terén amúgy is van kiből válogatni, ugyanis továbbra is a piros-fehéreket erősíti a német válogatott Kevin Volland és az előző két idényben 45 bajnoki gólt szerző francia válogatott Wissam Ben-Yedder.

Ha a BL-szereplés elmaradása kudarc ennek a Monacónak, az El-csoportkörből való kiesés egyenesen katasztrófának számítana.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik