El: Élvezem a játékot, jó közösség tagja lettem – Gyurcsó Ádám

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 07:38
null
Az arcára van írva, hogy boldog: Gyurcsó Ádám (balra) a ciprusi AEK Larnaca csapatában kiválóan futballozik (Fotó: AFP)
Már biztos csoportharmadikként várja az Európa-liga záró fordulóját a ciprusi AEK Larnacával Gyurcsó Ádám.

 

– A rájátszásban küzdhetnek majd a Európa-konferencialiga-szereplésért – van tétje a Rennes elleni csütörtök esti ütközetnek?
– Nagy szó, hogy továbbjutottunk – mondta lapunknak Gyurcsó Ádám, a ciprusi AEK Larnaca 31 éves, 20-szoros válogatott támadója, aki az eddigi öt El-mérkőzésen egy gólt szerzett, a bajnokságban pedig hét mérkőzésen hármat. – Szerintem a sorsolás után minden ellenfelünk biztosra vette, hogy a kis ciprusi csapatot oda-vissza megveri, aztán egymással megküzdenek majd az első három helyért, de kellemes meglepetést szereztünk szurkolóinknak. A francia Rennes és a török Fenerbahce erősebb, ez nem kérdés, de ha az első mérkőzés előtt felajánlotta volna valaki, hogy az utolsó meccs kimenetelétől függetlenül versenyben maradunk, és miénk a harmadik hely, gondolkodás nélkül aláírjuk.

– Szoros mérkőzéseket játszottak...
– Nagyon. A franciák elleni hazai mérkőzésen a kilencvennegyedik percben kapott góllal maradtunk alul, a Dinamo Kijevvel szembeni meccsünkön három egyre vezettünk, a nyolcvankettedik és a kilencvenkettedik percben kaptunk gólt, szóval, alárendelt szerepet nem játszottunk, inkább mi kesereghettünk a pontvesztések miatt. Az persze nem meglepő, hogy a Rennes és a Fener küzd a csoportelsőségért, nekik nagyon fontos az utolsó csoportkör, mi nyugodtan készülhetünk erre a találkozóra.

– Több mérkőzést is említett, a Dinamo elleni idegenbeli szeptemberi összecsapást éppenséggel nem, pedig...
– Egy ideje vártam, hogy szabadrúgást kapjunk onnan, ahonnan a legjobban szeretem megcélozni a kaput – akkor azon a területen szabálytalankodott az ellenfél, és igen: sikerült győztes gólt szereznem. Ez az egy találat esett, ez nyilván jót tesz az ember lelkének. Korábban, a Pogon Szczecin játékosaként jártam abban a krakkói stadionban, a Cracovia otthonában, amelyben a Dinamo a hazai El-mérkőzéseit rendezi, és nem sok sikerélményem volt, a Kijev ellen mégis fontos gólt lőttem. Amikor Cipruson találkoztunk, döntetlen lett a vége, így az ukránok már nem előzhetnek meg bennünket, a továbbjutást sikerként könyvelik el az AEK szurkolói.

– Jó hallani a lelkesedését, ahogyan a klubjáról, a meccsekről beszél.
– Boldog vagyok itt! Azt mondják, egy profinak mindegy, hol játszik, ugyanúgy kell teljesítenie, de szerintem számít, hogy még most is huszonhét fokos meleg van Cipruson, napsütésre ébredek, és olyan jó a közösség, hogy jókedvűen megyünk mindennap edzésre. Talán a bajnoki címet nyerő Vidinél volt ilyen jó a hangulat... Akit nem neveznek a meccsre, pufogás helyett a nézőtéren szurkol a társainak, az edzésen keményen dolgozunk, de mindig jó a légkör, szerintem ennek a tétmérkőzéseken is van hatása – összetartó, egységes a csapatunk. A ciprusi bajnokság az európai ligák rangsorában messze az NB I előtt van, és aligha véletlen, hogy három klub is ott volt a csoportkörben.

– Amikor ilyen formában van, adódik a kérdés...
– ...tudom, a válogatott. Harmincegy éves vagyok, elfogadom, ha a fiatalabb korosztály tagjait figyeli a szövetségi kapitány, s azt is látom, hogy Marco Rossi rendszerében a szélen védekezni tudó, de a támadásokat is segítő játékosok jöhetnek szóba, mint Fiola Attila vagy Nagy Zsolt, nekem más a posztom. Az ember persze mindig várja a meghívót, amikor gólokat szerez, gólpasszokat ad, ha huszonhárom lennék, szerintem beférnék a keretbe, de így más a helyzet. Ráadásul a nemzeti csapat ragyogóan szerepel, nincs ok változtatni a keretén. Szurkolok a csapatnak, és boldog vagyok: tíz évvel azután, hogy a Videoton futballistájaként szerepelhettem nemzetközi kupa csoportkörében, most ismét lehetőségem volt rá, és még nincs vége. Élvezem a játékot, jó közösség tagja lettem, és süt a nap...    

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
H-CSOPORT
18.45:
Trabzonspor (török)–Ferencváros (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
18.45:Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb)
A-CSOPORT
21.00:
Arsenal (angol)–Zürich (svájci)
21.00:Bodö/Glimt (norvég)–PSV (holland)
B-CSOPORT
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–Fenerbahce (török), Krakkó
21.00:Rennes (francia)–AEK Larnaca (ciprusi)
C-CSOPORT
21.00:Roma (olasz)–Ludogorec (bolgár) (Tv:RTL3)
21.00:Real Betis (spanyol)–HJK (finn)
D-CSOPORT
21.00:Union Saint-Gilloise (belga)–Union Berlin (német)
21.00:Braga (portugál)–Malmö (svéd)
E-CSOPORT
18.45:Real Sociedad (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv:RTL3)
18.45:Sheriff Tiraspol (moldovai)–Omonia (ciprusi)
F-CSOPORT
18.45:Midtjylland (dán)–Sturm Graz (osztrák)
18.45:Feyenoord (holland)–Lazio (olasz)
G-CSOPORT
18.45:Qarabag (azeri)–Freiburg (német)
18.45:Olympiakosz (görög)–Nantes (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik