Kényelmes győzelemmel jutott tovább a DAC

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 20:44
null
A kék mezes feröeriek nem bírtak a DAC-cal (Fotó: Lelkes Ernő)
Az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában Dunaszerdahelyen játszott visszavágót a DAC a feröeri Víkingurral. Az idegenbeli kétgólos győzelem után hazai pályán is két góllal nyertek a sárga-kékek, így továbbjutottak, a következő ellenfelük a román FCSB lesz. A mérkőzésen 2021 márciusa után, súlyos sérüléséből felépülve ismét játszott Kalmár Zsolt.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ

2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
DAC (szlovákiai)–Víkingur (feröeri) 2–0
(Krsztovics 26., Veselovsky 34.)
Továbbjutott: a DAC, 4–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Fél órával a meccs előtt jöttek ki a hazai játékosok melegíteni, és a már ekkor jelenlévő nézők felálltak, és elkezdték ütemesen kiabálni Kalmár Zsolt nevét. A magyar játékos mosolyogva visszaintegetett, ami nagy éljenzést váltott ki. A vendégek játékosai egy időre megszakították a bemelegítést, nem nagyon értették a közönség reakcióját. Igen, Kalmár Zsolt hosszú idő után volt a meccskeretben, a találkozót a kispadon kezdte. Később eljött a pillanata...

A kezdő sípszó után lehetett látni, hogy a vendégek nem változtattak a játékfelfogásukban. Az előretolt csatár, Olsen harmincöt méterre volt a saját kapujától, a többiek még közelebb. A feröeriek rendesen beparkolták az autóbuszukat a kapujuk elé. Negyedórát kellett várni az első hazai lehetőségre. Ki más kerülhetett volna helyzetbe, mint Nikola Krsztovics, aki maga tört a kapura, de a vendégek portása nagyot védett. A dunaszerdahelyiek lábán vándorolt a labda, de csak nagyon nehezen törték fel a vendégvédelmet.

Majd jött a bombaformában játszó Krsztovics. Tizennyolcról eresztett meg egy lövést, a labda megpattant egy védőn, és a jobb alsóban kötött ki. Ezután óriási füttyszó tört ki a MOL Arénában. A műsorközlő bejelentette, hogy ha a DAC továbbjut, a bukaresti FCSB ellen lép pályára.

A 34. percben megszületett az újabb hazai gól, Veselovsky bombája jutott a bal felső sarokba.

Hatalmas helyzettel nyitott a második félidőben a hazai csapat. Krsztovics lövését a kapus csak kiütötte, de javított, amikor bravúrosan hárította Szánthó Regő közeli duplázását.

Egy óra játék után Borbély Balázs pályaedző intett: „Gyere, Zsolti!”

Tizenhat hónapos kihagyás után Kalmár Zsolt ismét pályára lépett. Óriási éljenzés tört ki a MOL Arénában, amelybe 5076-an váltottak jegyet. Amint a magyar játékos pályára lépett, Milan Dimun egyből átadta a 27-éves játékosnak a csapatkapitányi karszalagot.

Közben, a DAC megszerezte a harmadik gólját is, mégsem került be a mérkőzés jegyzőkönyvébe. Ahmed Muhamedbegovic bombája a televíziós visszajátszás alapján is a lécről a gólvonal mögé pattant, de a bíró továbbot intett...

A hazaiak gond nélkül megtartották a kétgólos vezetésüket, és biztosan jutottak tovább. Jövő szerdán jöhet az FCSB.

A hazaiaknál Veszelinov Dániel végigvédte a találkozót, Szánthó Regő a 46., Kalmár Zsolt a 63., Balogh Norbert a 82. perctől játszott. Hahn János és Szendrei Ákos sérült. 2–0

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, nyert és továbbjutott a DAC. 2–0

90+3. perc: Balogh lőtte el jó 26 méterről, a labda megpattant egy védő hátán, úgy ment fölé.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

86. perc: Riszvanisz fejelhetett ajtó-ablak helyzetből egy kis szöglet után, de 4 méterről fölé ment a labda.

82. perc: Balogh Norbert is pályára lépett, méghozzá Krsztovics helyére.

76. perc: Folyamatosan támad a Víkingur, bár kevés veszéllyel. Most éppen egy jobb oldali szöglet után keresték a lövőhelyzetet, de nem találták meg.

69. perc: Krsztovics lőtte el 25 méterről, a kellemetlen lövést fogta a feröeri kapus.

65. perc: 2021 márciusa óta először lép pályára Kalmár Zsolt a nagy sérülése után, és mindjárt meg is kapta a csapatkapitányi szalagot.

65. perc: Muhametbegovic 15 méterről óriási lövést eresztett meg, és bár úgy tűnt, hogy a lécről lepattanó labda túljutott a gólvonalon, nem adták meg.

63. perc: Moumou próbált betörni a feröeri tizenhatoson belülre, hiába.

53. perc: Jobb oldali Víkingur-szöglet utáni kavarodásban kis híján a DAC kapujába került a labda, Brunetti azonban a gólvonal közeléből mentett.

50. perc: Dimun került helyzetbe 6 méterre a Víkingur kapujától, de nem tudta belőni, mert szöglet lett belőle.

46. perc: A szünetben Andzouana helyett Szánthó Regő, Kácer helyett Nicolaescu állt be.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+4. perc: Vége az első félidőnek, lényegében eldőlt a továbbjutás. 2–0

45+3. perc: Andzouana lőtte el formás DAC-támadás végén 16 méterről, Reynatröd elvetődve fogta a lapos lövést.

40. perc: Kruzliak helyett Riszvanisz a pályán.

39. perc: Krsztovics kedvet kapott egy újabb távolira, ezúttal azonban a kapus fogta a 25 méteres lövést.

34. perc: GÓÓÓÓL! Veselovsky kapta a labdát 23 méterre a Víkingur kapujától, jobbal rásuhintotta, a labdát pedig Reynatröd a saját kapujába ütötte. Talán védhető lett volna, de ez nem befolyásolta a hazai nézők víg kedélyét. 2–0

34. perc: Az utóbbi időben inkább a Víkingur támadott, de helyzetbe nem tudott kerülni.

26. perc: GÓÓÓÓL! Lényegében helyzet nélkül szerzett vezetést a DAC. Krsztovics ugyanis 19 méterre a kaputól, három védő gyűrűjében ellőtte, a labda megpattant egy védő lábbán, és így surrant a jobb alsóba. 1–0

24. perc: Eseménytelen játszadozással teltek az utóbbi percek, nagyon kemények a feröeriek.

14. perc: Krsztovics kapott jó indítást, már csak a kapussal állt szemben, de nem tudott túljárni Reynatröd eszén, aki lábbal mentette a ziccert.

12. perc: Moumou lövésébe belevetődtek a védők, jött a szöglet balról, de Muhamedbegovic fejéről melléperdült a labda.

11. perc: Behúzódott a kapuja elé a Víkingur, de még nem sikerült a hazaiaknak próbára tenni a kapust.

5. perc: Körülbelül 6000 néző figyeli a helyszínen az eseményeket.

3. perc: Andreas Olsen küldött nem túl erős lövés a DAC kapujára, Veszelinov viszont biztosan védett.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a DAC tiszta sárgában, a Víkingur világoskék-feketében játszik.

A DAC KEZDŐCSAPATA:
Veszelinov – Blackman, Kruzliak, Brunetti, Muhamedbegovic – Kácer, Veselovsky, Dimun – Andzouana, Krsztovics, Moumou.
A kispadon:Petrás, Trnovsky, Pinto, Riszvanisz, Kachút, Nebyla, Njie, Kalmár, Balogh, Rymarenko, Szánthó, Nicolaescu.

A meccs előtti bemelegítésen már Kalmár Zsolt is ott volt a pályán (fotó: Duducz Tibor)
A meccs előtti bemelegítésen már Kalmár Zsolt is ott volt a pályán (fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNYEK

„Remek érzés volt aMOL Arénában készülni, részt venni ameccs előtti edzésen, nagyon régen volt ez így. Remélem, holnap aszurkolóink előtt újra játszhatok”– mondta aNemzeti Sportnak amai edzés utánKalmár Zsolt, aki még tavaly márciusban szenvedett súlyos térdsérülést.

– Múlt héten már ott volt az odavágón, acsapattal tartott aFeröerre. Ott nem lépett pályára, de csütörtökön lehet erre esély.
– Nagyon örülök, hogy már itt vagyok acsapattal, s a keretben leszek. Gula mesterrel azt beszéltük, hogy majd meglátjuk, milyen lesz ameccs. Remélem, az eredmény úgy fog alakulni, hogy 16 hónap kihagyás után pályára tudok lépni.

– Milyen volt a csapattal edzeni?
– Úgy két-három hete mindent végigcsinálok. Úgy érzem, nem féltem magam, ugyanúgy belemegyek apárharcokba, mint régen. A játék intenzitását, akomfortzónát még meg kell találnom apályán. Sokat kell játszanom, s ez majd jön magától. Érzem, napról napra jobb formában vagyok, jobb az erőnlétem, az önbizalom is jön vissza. Ez alegfontosabb.

– Milyen meccsre számít?
– Nem lesz könnyű. Ma már nincs kiscsapat, nincs nagycsapat. Mindenki tud futni, harcolni, védekezni, úgyhogy türelmesen kell játszanunk, fel kell törnünk amélyen védekező védelmet. Hazai pályán is volt három-négy lehetőségük, amelyből gólt tudtak volna szerezni, nem veszélytelen csapat. Úgy gondolom azonban, hogy mindképpen győznünk kell. Csak rajtunk fog múlni ameccs alakulása. Ha asaját játékunkat fogjuk játszani, gyorsan, kreatívan, és sok helyzetet tudunk kialakítani, akkor nem lesz gond.

– Aedzésen sorozatban rúgta a gólokat.
– Csak edzés volt. Az igazi érzés majd csak ameccsen fog előjönni. Nagyon várom, hogy pályán legyek. Alegszebb az lenne, ha góllal térnék vissza ahosszú kihagyás után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik