Bacsa az utolsó pillanatban megmentette a DVTK becsületét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.03. 20:28
null
Nagy küzdelemben nyert a DVTK a Birkirkara ellen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A Diósgyőri VTK pályaválasztóként, Bacsa Patrik 93. percbeli góljával 2–1-re legyőzte a máltai Birkirkarát a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének csütörtök esti mérkőzésén.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA ELOLVASHATJA!

Debrecenben harsant fel először a kilátogató mintegy hatezer Diósgyőr-drukker hangja a 2014–2015-ös futballidényben. Legnagyobb örömükre mindezt nemzetközi kupameccsen tehették meg – a máltai Birkirkara ellen az Európa-liga első selejtezőkörében.

Aztán egy pillanatra csönd lett úrrá az idén átadott debreceni stadion lelátóin, mert a máltai csapat a harmadik percben megzörgette Ivan Rados kapujának lécét.

A játék képét nézve a Diósgyőré volt az irányítás, az első félidő közepe felé pedig egyre közelebb járt a gólszerzéshez. A 24. percben Gosztonyi András lövését még lábbal hárította Adrián Murcia kapus, tíz perccel később viszont már zörrent a máltaiak hálója.

Bacsa Patrik remek ütemben gurított a beinduló Nikházi Márk elé, aki jobbról Barczi Dávidhoz centerezett, a volt újpestinek pedig közelről csak az üres kapuba kellett helyeznie a labdát! 1–0

Nem volt könnyű dolga a DVTK-nak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Nem volt könnyű dolga a DVTK-nak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Mintaszerű támadás volt ez a diósgyőriek részéről, még a spanyol válogatott is megirigyelhetné. Csak ez nem tiki-, hanem DVTK-taka…

Sokáig azonban nem tartott a miskolci öröm, a máltai bajnokság második helyezettje ugyanis szinte rögvest egyenlített! Matheus Bissi majd' harminc méterről küldött kapura egy szabadot, Rados viszont nagyot lepkézve beengedte a labdát kapujába. A diósgyőri kapus csúnyán mellé ütött a labdának… 1–1

Aztán fordulás után már a második játékrész első percében villant a piros lap! Az egyenlítésért felelős Bissi lekönyökölte Gosztonyit, amiért megkapta második sárgáját, így mehetett vissza az öltözőbe, ahonnan nagyjából kettő perccel azelőtt jött ki. Emberelőnyben futballozhatott tehát a DVTK.

Nem mondhatni, hogy felborult a pálya a kiállítást követően, de egyértelműbb lett a DVTK mezőnyfölénye. Ez néhány perccel a piros lap után már egy léc formájában meg is mutatkozott – Nikházi távoli bombája forgácsolta szét a keretet.

Támadott, támadott becsülettel a Diósgyőr, de ordító helyzete alig akadt. Ellenben a Birkirkara részéről Nikola Vukanac szabadrúgásánál nagyot kellett védeni Radosnak. Valahogy így kellett volna tennie Bissi góljánál is…

Aztán a 73. percben szinte már gólt kiáltott a diósgyőri publikum – Murcia kapusnak erről viszont más volt a véleménye. A Kaposvárról igazolt Drazen Okuka jobb oldali beadását Miroszlav Grumics mesterien csúsztatta a jobb alsó sarok felé, de a spanyol kapus elképesztően nagy bravúrral hárított!

Egyre feszültebb lett a légkör, egy játékvezetői labdánál például kissé elszabadultak az indulatok. A Diósgyőriek úgy vélték, a máltaiak sportszerűtlenül nem adták vissza a labdát. Egy-egy sárga lapon kívül azonban nem volt szükség másfajta fegyelmezési módszerre.

Már-már úgy tűnt, a Ferencváros után a DVTK is csak döntetlent ér el első El-selejtezőjén, de a 93. percben jött Bacsa! Az ifjú diósgyőri jó labdát kapott Nikházitól, egy finom testcsel után pedig közelről a kapuba lőtt! 2–1

A végén még Andrew Scicluna óriási helyzetbe került, Rados viszont bravúrral védett. A DVTK győzelemmel kezdte El-hadjáratát, egygólos előnnyel utazhat a július 10-i máltai visszavágóra.

MESTERMÉRLEG

„Az, amit mondtam, hogy ma már mindenki játssza a futballt, bebizonyosodott – értékelt a mérkőzés után Tomiszlav Szivics a Duna Tv-nek. – Türelmet kértem a játékosoktól, tudtam, hogy bunkerfocit fog játszani az ellenfél, ez várható volt. Rúgtunk egy gólt, utána azonban kaptunk egy potyát, ha ez nincs, (könnyebb lett volna). Még nagyon az idény elején vagyunk, szükség van finomításokra. Az ellenfél nagyon szervezett, jó csapat, küzdött is, de a mieink is hajtottak, küzdöttek, és végül nyertünk kettő–egyre. A győzelem az győzelem, még van egy mérkőzés, amelyen nekik kell támadniuk, és ha kinyílnak, az kedvezhet nekünk. Le kell vonni a mai meccs tanulságait, de szerintem tovább fogunk jutni.”

„Nincs könnyű mérkőzés, nincs könnyű ellenfél. Egész jó, szervezett csapat a Birkirkara. Viszont 5-6 játékosát szívesen látnám saját csapatomban. Gratulálok a játékosaiknak, s az ellenfélnek is. Köszönöm a szurkolók támogatását is, ma is 12. játékosként segítettek minket” – tette hozzá Szivics a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

„Nagyon vegyes mérkőzés volt – ezt már Paul Zammit, a Birkirkara vezetőedzője mondta. – Az első félidőben voltak veszélyes kontráink, a második játékrészben a piros lap mindent megváltoztatott. Elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával. Partiban voltunk, kapufát is rúgtunk, s a kiállítás után is voltak lehetőségeink.”

Szivics: A DVTK a maximumot nyújtotta



EURÓPA-LIGA
ELSŐ SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS, DEBRECEN

DIÓSGYŐRI VTK–Birkirkara (máltai) 2–1 (Barczi 34., Bacsa 93., ill. Matheus 36.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK

ELSŐ SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Folgore (San Marinó-i)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 1–2
Aberdeen (skót)–Daugava Riga (lett) 5–0
Derry City (ír)–Aberystwyth Town (walesi) 4–0
Crusaders (északír)–Ekranas (litván) 3–1
Fram Reykjavík (izlandi)–Nömme Kalju (észt) 0–1
Hafnarfjördur (izlandi)–Glenavon (északír) 3–0
Stjarnan (izlandi)–Bangor City (walesi) 4–0
Zeljeznicar (bosnyák)–Lovcsen (montenegrói) 0–0

KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNYEK
IFK Göteborg (svéd)–Fola Esch (luxemburgi) 0–0
FK Turnovo (macedón)–Csihura Szacshere (grúz) 0–1
UE Santa Coloma (andorrai)–Metalurg Szkopje (macedón) 0–3
VPS (finn)–Brommapojkarna (svéd) 2–1
Botev Plovdiv (bolgár)–Libertas (San Marinó-i) 4–0
Szioni Bolniszi (grúz)–Flamurtari (albán) 2–3
FC Tiraspol (moldovai)–Inter Baki (azeri) 2–3
Rosenborg (norvég)–FK Jelgava (lett) 4–0
FC Vaduz (liechtensteini)–College Europa (gibraltári) 3–0
Differdange (luxemburgi)–Atlantas Klaipeda (litván) 1–0
Santos Tartu (észt)–Tromsö (norvég) 0–7
Veris Chisinau (moldovai)–Liteksz (bolgár) 0–0
Banga Gargzdai (litván)–Sligo Rovers (ír) 0–0
Gabala (azeri)–Siroki Brijeg (bosnyák) 0–2
Cselik (montenegrói)–NK Koper (szlovén) 0–5
MyPa-47 (finn)–IF Fuglafjördur (feröeri) 1–0
Kalev Sillamäe (észt)–Honka (finn) 2–1
Kajrat Almati (kazah)–FK Kukësi (albán) 1–0
Pjunyik (örmény)–FK Asztana (kazah) 1–4
Sirak (örmény)–Sahtyor Karagandi (kazah) 1–2
Vikingur (feröeri)–Daugava Daugavpils (lett) 2–1
Broughton (walesi)–Haugesund (norvég) 1–1
B36 Tórshavn (feröeri)–Linfield (északír) 1–2
FK Csukaricski (szerb)–Sant Julia (andorrai) 4–0
Hibernians (máltai)–Spartak Trnava (szlovák) 2–4
RNK Split (horvát)–Mika Astarak (örmény) 2–0
Rudar (szlovén)–KF Laci (albán) 1–1

KEDDI EREDMÉNYEK
SLIEMA WANDERERS (máltai)–FERENCVÁROS 1–1
(1–0)

Shkendija (macedón)–Zimbru (moldovai) 2–1
Jeunesse Esch (luxemburgi)–Dundalk (ír) 0–2

A visszavágókat a jövő héten rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik