Csütörtököt mondanak – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.02.15. 23:33

Barcelona–Manchester United – micsoda párosítás! Kétezerkilencben Rómában, majd 2011-ben Londonban is ez a két gárda vívta a Bajnokok Ligája döntőjét, mindkétszer a katalánok győztek (a Wembley Stadionban Kassai Viktor volt a játékvezető). Milyen régen volt: 2023 tavaszán a két nagy klub és magyar játékvezető sincs a BL-ben. Ám ez a párosítás garancia arra, hogy a világ az Európa-ligára figyeljen, és nem érvényes a mondás, amellyel néhány éve Zlatan Ibrahimovic visszautasította az akkor is az El-ben szereplő United ajánlatát: „Nincs kedvem csütörtökön focizni...”„Nincs kedvem csütörtökön focizni...”

Egyfelől lett kedve neki is, elfogadta akkor a manchesteriek hívását, de ennél fontosabb, hogy csütörtökön két motivált csapat lesz a pályán: kizárható, hogy bármelyik félvállról vegye a párharcot csak azért, mert ez most az El, nem pedig a BL. És „csak” a 16 közé jutás a tét... Az idézőjel nagyon indokolt. Igen, ha ez téma, büszkén tesszük hozzá, az egyik sztárklub biztosan nem jut el abba a körbe, amelyben a Ferencváros már ott van – a Fradi a nyolc csoportgyőztes egyikeként páholyból nézi ezt a kört, és várja az ellenfelét. Akárkit sorsol majd Gera Zoltán, a budapesti finálé nagykövete korábbi klubja ellenfelének, borítékolható: az FTC telt ház előtt játszik a Puskás Arénában. És ez mindennél többet elmond a klubról, a szurkolókról, a sorozatról – nem a vetélytárs kilétén múlik az érdeklődés, a Ferencváros kivívta, hogy az Európa-liga ezen szintjén saját jogán megtöltse a stadiont. És nemcsak a magyar klubért, magyar játékosokért is szoríthatunk, Schäfer András együttese, az Union Berlin az Ajax ellenfele lesz (mire megy a német Bundesliga meglepetéscsapata a rutinos amszterdamiak ellen?), Sallai Roland és a Freiburg, valamint Szalai Attila és a Fenerbahce pedig - akárcsak a Fradi - már a 16 közé jutott, és várja nyolcaddöntős ellenfelét.

A végállomás pedig az idén Budapest, a Puskás Aréna méltó otthona lesz a döntőnek. A Bajnokok Ligája a csúcs, ez nem kérdés, de színvonalában, a sztárcsapatok számában, az érdeklődést tekintve az Európa-liga nincs sokkal a BL mögött, és bizakodhatunk: a magyar bajnok is bizonyítja, nem véletlenül jutott el ilyen messzire.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik