El: van esély magyar érdekeltségű döntőre

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 07:55
null
Felejthetetlen pillanat: Kristoff er Zachariassen góljával egyenlített a Groupama Arénában a Ferencváros az AS Monaco ellen az Európa-liga csoportkörében, s ezzel biztossá vált a magyar bajnokcsapat szereplése a második számú kupasorozat nyolcaddöntőjében (Fotó: Török Attila)
Csütörtöktől folytatódnak a második számú európai kupasorozat, az Európa-liga küzdelmei – a rájátszással. A versenyben maradó 24 együttes között a Ferencváros is ott van, de mert megnyerte a csoportját, februárban nem is kell pályára lépnie, csak a márciusi nyolcaddöntőben lesz érdekelve. A sorsolást, amelyen ellenfelet kap, február 24-én tartják, egy nappal azt követően, hogy véget ért a rájátszás, amelyben az Európa-liga nyolc csoportjának második helyezettje, illetve a Bajnokok Ligája nyolc csoportjának harmadik helyezettje csap össze egymással. Lássuk, mire számíthatunk!

 

A rangadó: Barcelona–Manchester United

Amióta az Európa-liga lebonyolítása a 2021–2022-es idénytől életre hívott Európa-konferencialiga miatt átalakult, a Barcelona egymás után másodszor vesz részt a Bajnokok Ligájából kiesve a rájátszásban, és a sorsolás ezúttal sem kedvezett neki. Amíg tavaly a lehetséges ellenfelek egyik legerősebbikét, a Napolit kapta (5–3-as összesítéssel továbbjutott), az idén az Erik ten Hag menedzser irányításával egyre inkább magára találó Manchester United került az útjába. Az összecsapás történelminek tekinthető abból a szempontból, hogy a Manchester United és a Barcelona az Európa-ligában még sohasem találkozott egymással, korábbi párharcaikra a Bajnokok Ligájában vagy a már megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupájában került sor. Utóbbira az angol szurkolók emlékezhetnek szívesebben, az 1984-es negyeddöntőből 3–2-es összesítéssel a manchesteriek kerültek ki győztesen, az 1991-es KEK-döntőt pedig 2–1-re megnyerték – ez volt Sir Alex Ferguson első nemzetközi trófeája a csapattal. A harmadiknál, a Bajnokok Ligája 2008-as megnyerésekor az elődöntőben 1–0-s összesítéssel lépett tovább a United a Barcelona ellen, a katalánok viszont kisvártatva elégtételt vettek, a BL 2009-es és 2011-es kiírását is úgy nyerték meg Lionel Messi vezetésével, hogy a Manchester Unitedet győzték le a döntőben.

A két klub a újjáépítés fázisában van, a Barcelona Joan Laporta elnök irányításával régóta fennálló adóssághalmazát igyekszik csökkenteni, míg a manchesteriek az elmúlt évek inkompetens vezetői döntéseinek hatását nyögik, és Erik ten Hag menedzseri képességeiben bízva várják, hogy ismét ütőképes csapat álljon össze. A holland mester ebből a szempontból jó úton jár, amióta Cristiano Ronaldo távozott a keretből, sokkal nyugodtabb körülmények között zajlik a munka, és sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítmény az eredménye. A United a bajnokságban jelenleg harmadik, az angol Ligakupában döntőbe jutott, és Marcus Rashford személyében a világ egyik legjobb formában lévő támadóját vonultatja fel. Az angol válogatott szélső a legutóbbi 16 tétmérkőzésén 14 gólt szerzett és három gólpasszt adott, szerepe a Barcelona ellen is kulcsfontosságú lesz. Annál is inkább, mert Antony, Anthony Martial és Scott McTominay játéka sérülés miatt kétséges, Lisandro Martínez és a Bayern Münchentől kölcsönvett Marcel Sabitzer pedig sárga lapos eltiltása miatt nem léphet pályára csütörtökön.

 

„A Barcelonának és a Manchester Unitednek nem az Európa-liga rájátszásában, a döntőben kellett volna inkább találkoznia – nyilatkozta Erik ten Hag az uefa.com oldalán. – Játékosként mindig is nagyra tartottam Xavi Hernándezt, és úgy látom, edzőként is jó irányba megy vele a csapat. A Barcelona magas szintű futballt játszik, és hatékonyan támad, ezért éles, kiegyenlített párharcra számítok. Boldog vagyok Manchesterben. A fő célom, hogy visszajuttassam a klubot az elitbe, ahová tartozik, még ha tudom, hogy ehhez azért idő kell.”

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Manchester United az utóbbi hónapok legnagyobb próbatétele előtt áll. A Barcelona legutóbb októberben szenvedett vereséget (a Bayern Münchentől kapott ki hazai pályán 3–0-ra a Bajnokok Ligája csoportkörében), azóta a Real Madridot legyőzve megnyerte a spanyol Szuperkupát, bejutott a Király-kupa elődöntőjébe, a bajnokságban pedig fölényesen vezeti a tabellát. A keretből sérülés miatt Ousmane Dembélé és Sergio Busquets nem állhat Xavi rendelkezésére, bár a spanyol középpályás játékára a visszavágón már több az esély. Ott lesz viszont a csatársorban a 27 tétmérkőzésen 23 gólnál tartó Robert Lewandowski, aki mellett Gavi és Pedri semlegesítése is fejtörést okozhat az angoloknak.

„Mindkét csapat a legjobb formájában van jelen pillanatban – jelentette ki Jordi Cruyff, a Barcelona sportigazgatója a Barca Tv-nek adott interjújában. – Természetesen csalódottak vagyunk, amiért kiestünk a Bajnokok Ligájából, de ez az összecsapás olyan szintű lesz, mintha ott zajlana. Az angol ellenfelek eltérő stílust képviselnek, a ránk jellemző taktikus, technikás futball érvényre juttatása lehet a siker kulcsa. Sok múlik a taktikán is, az edzők nagy harca lesz ez.”

Dibusz Dénes, a Fradi kapusa is feszülten várja, melyik csapat lesz az ellenfél az El-nyolcaddöntőben (Fotó: Árvai Károly)
Dibusz Dénes, a Fradi kapusa is feszülten várja, melyik csapat lesz az ellenfél az El-nyolcaddöntőben (Fotó: Árvai Károly)

 

A magyaros párharc: Ajax–Union Berlin

A Schäfer Andrást és a Ferencvárosból szerződtetett Aissa Laidounit is alkalmazó Union Berlinre is nehéz feladat vár, az Ajaxon kell túljutnia a nyolcaddöntőért. A holland klub Erik ten Hag vezetőedző és több kulcsjátékos nyári elengedésével nehéz helyzetbe hozta magát, hiába a befolyt 216 millió euró, újra kellett építeni a csapatot. Alfred Schreuder bele is bukott ebbe, miután a Bajnokok Ligájából kiesett, és a bajnokságban sem hozta a várt eredményeket, felbontották a szerződését, és az utánpótlásban dolgozó Johnny Heitingát nevezték ki a helyére. A klub és a holland válogatott korábbi védője négy győzelemmel mutatkozott be a kispadon, igazolva ezzel, hogy az irány jó, az igazi vizsga azonban a nemzetközi szint lesz.

Az Ajax nem volt túl aktív a téli átigazolási piacon, de Gerónimo Rulli, argentin válogatott kapus személyében így is sikerült világbajnokot igazolnia, és a keretben a tavalyi kiárusítás ellenére is találni potenciális sztárokat, élükön a 21 éves holland válogatott középhátvéddel, Jurrien Timberrel. A fiatalabb futballistákat jó arányban egészítik ki az idősebbek, Davy Klaassen például vasárnap, a Waalwijk 3–1-es legyőzésekor játszotta 300. mérkőzését az Ajax színeiben. A 29 éves középpályásról kevesen tudják, hogy amíg a pályán szívesen cipeli a zongorát, a civil életben játszani is tud rajta.

„Két éve kezdtem el tanulni, a legjobban azt szeretem benne, hogy teljesen kikapcsol – árulta el a klub honlapjának adott interjúban. – Szórakozásként élem meg, akárcsak a futballt. Tizenegy éves koromban kerültem a klubhoz, sok mindent átéltem itt, és a motivációm, kitartásom, maximalizmusom vitt sikerre. Ebben az idényben sincs más célom, mint a bajnoki cím, és hogy döntőt vívjunk az Európa-ligában.”

A cél eléré­sében az Union Berlin az első akadály. A berliniek várakozáson felül szerepelnek az idényben, a Bundesligában a Bayern Münchentől egy ponttal lemaradva másodikok a tabellán, a Német Kupában negyeddöntősök, az Európa-ligában pedig második helyen végeztek csoportjukban. Fájdalom, a menetelésből Schäfer András egy ideig ismét nem veheti ki a részét, mivel január végén megsérült. A sorozat kieséses szakaszára nevezett keretnek ugyanakkor tagja, így ha felépül, és csapata továbbjut, nincs akadálya pályára lépésének.

A folytatás: a nyolcaddöntő mezőnye

A rájátszás nyolc továbbjutója csatlakozik az Európa-liga csoportkörének győzteseihez (Arsenal, Betis, Fenerbahce, Ferencváros, Feye­noord, Freiburg, Real Sociedad, Union SG), így alakul ki az Európa-liga nyolcaddöntőjének mezőnye. A sorsolás február 24-én, pénteken lesz, a
párharcok első mérkőzésére március 9-én, a visszavágókra március 16-án kerül sor. Azzal, hogy a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve a H-csoport első helyén végzett, nem csak arra szerzett jogot a Ferencváros, hogy automatikusan nyolcaddöntős. A sorsoláskor kiemeltnek számít, azaz a többi csoportgyőztes helyett valamely rájátszásból érkező csapat ellen folytathatja útját a május 31-én Budapesten rendezendő döntő felé.

A magyar bajnok hazai mérkőzéseit a Puskás Arénában rendezi, és három párharcot kell sikeresen megvívnia a döntőbe jutáshoz. Ha kiesne, még mindig szerepelhet magyar válogatott futballista a döntőben. A rájátszásban érdekelt Union Berlinen kívül ugyanis a 16-os mezőnynek már tagja a Szalai Attilát alkalmazó Fenerbahce, valamint a Sallai Rolandot is a soraiban tudó Freiburg, és biztosra vehető, hogy utóbbi két csapat a nyolcaddöntő sorsolásakor nem kerül össze. Az Union Berlin az Ajax kiejtése esetén megkaphatja ellenfélnek bármelyik magyaros csapatot, és a negyeddöntő sorsolásakor sincs már semmilyen kiemelés érvényben, de ez kellemes gond a jövőre nézve.

 

EURÓPA-LIGA
RÁJÁTSZÁS A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
1. MÉRKŐZÉSEK
Február 16., csütörtök

18.45: Barcelona (spanyol)–Manchester United (angol)
18.45: Sahtar Doneck (ukrán)–Rennes (francia)
18.45: Ajax (holland)–Union Berlin (német)
18.45: Salzburg (osztrák)–Roma (olasz)
21.00: Bayer Leverkusen (német)–AS Monaco (francia)
21.00: Sevilla (spanyol)–PSV (holland)
21.00: Sporting CP (portugál)–Midtjylland (dán)
21.00: Juventus (olasz)–Nantes (francia)

VISSZAVÁGÓK
Február 23., csütörtök
18.45:
AS Monaco (francia)–Bayer Leverkusen (német)
18.45: Nantes (francia)Juventus (olasz)
18.45: Midtjylland (dán)–Sporting CP (portugál)
18.45: PSV (holland)–Sevilla (spanyol)
21.00: Manchester United (angol)–Barcelona (spanyol)
21.00: Union Berlin (német)–Ajax (holland)
21.00: Roma (olasz)–Salzburg (osztrák)
21.00: Rennes (francia)–Sahtar Doneck (ukrán)

CSOPORTELSŐKÉNT MÁR OTT VANNAK A NYOLCADDÖNTŐBEN
Arsenal
(angol)
Betis
(spanyol)
Fenerbahce
(török)
Ferencváros
(magyar)
Feyenoord
(holland)
Freiburg
(német)
Real Sociedad
(spanyol)
Union Saint-Gilloise
(belga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik