CSILLAG PÉTER
2023.10.03 07:30 Frissítve: 2023.10.03 11:36

Címlapsztori: újpesti lilában a Ferencváros ellen a Fiorentina

A Fiorentina magyar kapcsolatai: az újpestiek 1928-as vendégjátéka nyomán választott magának új színt a firenzei egyesület, amely legnagyobb nemzetközi kupasikerét Hidegkuti Nándor edzővel érte el – a klub magyarországi érintkezéseinek története a Debreceni VSC 2009-es BL-mérkőzése után tizennégy évvel folytatódik.

 

Rudolf Gergely (szemben, fehérben) két meccsen két gólt szerzett 2009-ben a Fiorentina ellen a BL-csoportkörben a DVSC színeiben (Fotó: Magyar Nemzet / Mirkó István)

Csütörtökön Fiorentina–Ferencváros csoportmérkőzést rendeznek az Európa-konferencialigában, az Artemio Franchi Stadionban újabb fejezettel bővül a firenzei klub magyar kapcsolatainak eddig is gazdag története. Rögtön az olasz egyesület színválasztása újpesti ihletésű, a helyi emlékezet szerint az 1928. december 30-i Fiorentina–Újpest (0:6) mérkőzésen látottak sarkallták arra a befolyásos vezetőket és kiváltképp Luigi Ridolfi elnököt, hogy a lila-fehér ellenfél játékának esztétikai élményét átmentsék saját csapatukhoz.

 
 Zwack Sándor: Apám beleszeretett a Fiorentinába

„Hiteles forrásból tudok a beszélgetésről, amelyet a mérkőzés másnapján az egyesület első embere folytatott a város népszerű terén, a Piazzale Michelangelón Csapkay Károllyal, a Fiorentina edzőjével. Ridolfi márki elmondta a trénernek, mennyire lenyűgözte a magyar csapat játéka, kiváltképp a látvány, ahogyan a szélvészgyors vendégek lila-fehér szerelésükben vezették villámtámadásaikat a zöld gyepen” – idéztük a Nemzeti Sport 2016. augusztus 29-i számában Roberto Vinciguerrát, a Fiorentina történetét kutató újságírót.

Az Újpesti lilában című, hét évvel ezelőtti cikkben a lila színátvétel és a firenzei jelképválasztás valamennyi szempontját, sport- és kultúrtörténeti vonatkozását igyekeztünk megvizsgálni, a lényeget dióhéjban az alábbiak szerint foglalhatjuk össze. Az ACF Fiorentina – a Mussolini-korszak sportklubtömbösítési gyakorlatával összhangban – két önálló egyesület, a munkássághoz kötődő, vörös színű Libertas és a polgárság köreihez tartozó, fehér mezes CF Firenze egyesítéséből jött létre 1926. augusztus 26-án. Az erőltetett összeolvasztás azonban feszültséget szült, a két megszüntetett elődegyesület bázisát élesen szembeállította egymással az 1928–1929-es idény pocsék eredménysora. Ridolfi elnök az eltérő gyökerekre utaló jelképek eltüntetésében látta a megoldást, így – klubtörténész forrásunk szerint – egy új, független szín bevezetését látta üdvözítőnek. Él egy alternatív, romantikus eredetmonda is a Fiorentina lila színével kapcsolatban, amely szerint véletlen összemosás eredményeként kapott a piros-fehér szerelés lilás színárnyalatot, ám a feltételezést cáfolja, hogy a sajtóban elnöki utasításra már a mezpremier előtti napokban használták a csapatra a „violák” becenevet.

A kép 1929 szeptemberében készült, amikor a Fiorentina először játszott a lilás árnyalatú mezben
Balra Hidegkuti Nándor, a Fiorentina sikeredzője

Először 1929. szeptember 22-én, az AS Roma ellen 3:0-ra elveszített mérkőzésen csodálhatta meg a közönség az újítást, amelyhez aztán mindenféle bűvös képzettársítást rendeltek az idők során: a Fiorentina-dressz lilájában egyesek az Arno folyó partján és a toszkán domboldalakon termő nőszirom, latinul Iris florentina színét vélik felfedezni, mások a Ridolfi család egyházi privilégiumát, a Roccellaceae gombafajtából kinyert lila festékanyag hajdani kereskedelmi hagyományait elevenítették fel, megint mások az utolsó, szabad szemmel látható szín misztikumát látják benne, amely után már az ibolyántúli sugárzás rejtelmes jelenségei kezdődnek.

Visszatérve a kézzelfogható valósághoz, a firenzei magyar útlevelekhez: a két világháború közötti őskorszakban az említett Csapkay Károly játékos és edző mellett más honfitársaink is részt vettek a Fiorentina életében, Bánhegyi József, Nagy Gyula, Nehadoma (Nemes) János, Ottávi Ferenc, Posteiner Árpád, Viola József labdarúgóként, Feldmann Gyula, Rády Vilmos, Ging József, Molnár Ferenc edzőként vállalt szerepet. Ami a háború utáni időszakot illeti, 1947-ben rövid ideig Senkey Imre ült a kispadon, 1959-től Czeizler Lajos dolgozott a szakmai vezetőségben, 1960-ban pedig megérkezett a Fiorentina leghíresebb magyarja, Hidegkuti Nándor.

A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE

„A pálya lesz a munkaterületem, az íróasztalom. Ott már a nyelvi nehézségekkel sem kell megküzdenem” – nyilatkozta az MTK két évvel korábban visszavonult, 69-szeres válogatott középcsatára első külföldi edzői kalandja előtt. A kor politikai kötöttségei és az Aranycsapat-nemzedék Nyugaton maradt tagjaira kivetett eltiltások tükrében meglepő, hogy Hidegkuti legálisan vállalhatott munkát Olaszországban, a rendszer cinikus zsarolási metódusa alapján azonban csak a feleségét vihette ki, két gyermekét Magyarországon kellett hagynia, és három év után haza kellett térnie. Utóbbi vállalását tartotta is; miután a Fiorentinával 1961-ben Olasz Kupát és Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert, 1962-ben pedig KEK-ezüstérmes lett, a firenzeiek kétéves hosszabbítási ajánlatát visszautasítva a Mantovához szerződött, majd 1963-ban engedelmesen hazatért.

A Debreceni VSC 2009-es firenzei BL-mérkőzése alkalmából felkerestük Hidegkuti kinti életének meghatározó színtereit, így az elegáns Sabatini étteremben például megtudtuk, hogy a magyar tréner gyengéje a kakastaréj volt.

 
Sima győzelemmel hangolt a Fiorentina az FTC elleni Ekl-meccsre

„Még az edzőtáborba is hozatott magának a kakas taréjából és nyaklebenyéből, hogy kifőzve megegye” – ezt már Giuliano Sarti, a firenzei csapat 2017-ben elhunyt kapusa mondta el nekünk akkori interjúnkban, amelyben kitért arra is, hogy emberként sokkal többre tartotta a magyar edzőt, mint szakedzőként:

„Nála a kapusedzés abban merült ki, hogy odaállt a tizenhatosra, és rugdosta nekünk a labdát. Ezt egyébként ő valószínűleg sokkal jobban élvezte, mint mi, kapusok.”

Hasonló benyomásokról számolt be otthonában tett látogatásunkkor a svéd csatár, Kurt Hamrin:

„Félig-meddig edzőként is futballista maradt, bekapcsolódott az edzésbe, beállt közénk az egymás elleni meccseken. Én ezt nem tartom helyesnek.”

Várady Béla, a Vasas egykori válogatott csillaga is játszott a firenzei csapat ellen

Az 1934-ben született északi támadó pályára lépett a Fiorentina egyetlen, magyar csapattal vívott nemzetközi kupadöntőjén is: a Vasas 1965. június 26-án a Közép-európai Kupa fináléjában, a bécsi Prater­stadionban Mészöly Kálmán tizenegyesből szerzett góljával 1:0-ra legyőzte olasz ellenfelét. Érdekesség, hogy ahogyan 1935 és 1962 között csak az Újpesttel (ötször), 1962 és 1965 között csak a Vasassal (háromszor) találta szemben magát a Fiorentina, ha magyar ellenfélre akadt. A paletta később bővült a Rába ETO-val, a Tatabányával, a Honvéddal, majd a 2009-es Bajnokok Ligája-csoportkörben a Debreceni VSC-vel. A budapesti 4–3-as vendégsiker után Firenzében 5–2-re győzte le Cesare Prandelli együttese a – két meccsen két gólt jegyző – Rudolf Gergely vezette debrecenieket. Az olasz közönségnek 14 éve nem volt oka lázadozni, mint 1975-ben, a Bp. Honvéd elleni, 0–0-s döntetlennel záruló KK-mérkőzésen, amelyen a sportsajtó történetének kuriózumaként először és azóta is utoljára kerültek málnásdobo­zok a Népsport-tudósításba: „A befejezés után csak úgy repültek a pályára az ülőpárnák, a tagsági könyvek és a málnásdobozok…”

A toszkán városban a magyar válogatott
Mára szinte kiveszett a gyakorlat, hogy egy-egy válogatott klubcsapattal mérkőz­zön meg, de 1969 augusztusában még nem számított különösebben meglepőnek, hogy Magyarország együttese a Fiorentina stadionjában játszott nem hivatalos találkozót. A Sós Károly szövetségi kapitány vezette csapat a szeptember 14-én esedékes, Csehszlovákia elleni világbajnoki selejtezőre hangolt az olaszországi tesztmeccsel (a prágai fellépés aztán 3:3-as döntetlent hozott, következhetett a marseille-i rájátszás a csehszlovákok ellen decemberben és a tragédiaként megélt 4:1-es vereség). A Népsport augusztus 28-i számában olvassuk: „A kedden reggel indult magyar csapat Milánóig repülővel tette meg az utat, majd eléggé fárasztó földi utazás után érkeztünk meg Firenzébe. A csapat ennek ellenére este edzést tartott a Stadio Comunale (mai nevén Artemio Franchi Stadion – a szerk.), a városi pálya nagyszerű gyepszőnyegén. [...] A város legelőkelőbb negyedében, a San Domenico dombon épült, XIV. századbeli kastélyból átalakított szállodában helyezték el a magyar csapatot. A szövetségi kapitány a luxusszálló társalgójában beszélgetett el kora délután a játékosokkal. Ki-ki megkapta a pontos taktikai feladatát.” És a jelek szerint meg is értette: a válogatott Dunai Antal mesterhármasával és Fazekas László góljával, Luciano Chiarugi duplája ellenében 4:2-re legyőzte a Fiorentinát a városi stadion ötvenezer nézője előtt.

EMLÉKEZTETŐ
OLASZ SERIE A
7. FORDULÓ
Fiorentina–Cagliari 3–0
(N. González 3., Dossena 21. – öngól, Nzola 90+4.)

Bővebben itt írtunk a hétfő esti mérkőzésről.

 

2023.11.29 18:00:59

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fiorentina, a Genk és az FTC is megérdemelné a továbbjutást.

2023.11.10 20:19:48

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Daniel Munoz belépőjéért piros lap járt volna.

2023.11.09 17:11:55

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Van rá alkalom, hogy újrafűzzék, kitisztítsák, kifényesítsék.

2023.11.09 20:36:14

Európa-liga nemzetisport.hu

A hajrára nagyon elfáradt a TSC, a sokkal gyorsabb hazaiak meg sem álltak öt gólig Sósék ellen.