Bombameglepetés: megszédült a plzenitől a Napoli

Vágólapra másolva!
2013.02.14. 21:15
null
A Plzen óriási meglepetésre kiütötte a Napolit (fotó: Reuters)
Az Európa-ligában a 16 közé jutásért rendezett kör első mérkőzésén a Napoli hatalmas meglepetésre 3–0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Viktoria Plzentől. A Chelsea a csereként beálló Oscar góljával minimális előnyre tett szert a másik cseh csapat, a Sparta Praha vendégeként.

 

NAPOLI (olasz)–PLZEN (cseh)

Ugyan Walter Mazzarri, a Napoli edzője Hugo Campagnarót és Paolo Cannavarót is pihentette, a támadósorból nem spórolt a nagy nevekkel, hiszen Goran Pandev és Edinson Cavani is kezdett. Majd jött a folytatásban Marek Hamsík és Manuele Calaio is, s ha hozzátesszük, hogy előbbi kettő maradt, abból már sejteni lehet, hogy nem épp a Napoli szája íze szerint alakult a találkozó.

A Mazzarri-csapat uralta a meccs elejét, játékosai a kapu előtt általában nem is hoztak jó döntést, a Plzen váratlanul szerzett vezetést a 28. percben, amikor röviden szabadított fel a hazai védelem, Vladimír Darida pedig nagy gólt ragasztott a kapuba.

Szünetben érkezett a már említett Hamsík, majd nem sokkal később Calaio, végül Gökhan Inler is, ám hiába irányította a meccset a hazai gárda, a 16-os elé felhúzott kettős védősorral nem tudott mit kezdeni, amikor pedig valahogy elverekedte magát a kapu elé, nem sikerült semmi.

Sőt a feketeleves csak ezután jött: a 79. percben egy bal oldali beadást követően Frantisek Rajtoral kihasználta Juan Zúniga hibáját, és ismét bevette Morgan De Sanctis kapuját. A tehetetlen Napoli a 90. percben pedig harmadik alkalommal is kapitulált: Stanislav Tecl ugyan lesen állt, ám Martin Fillo labdája után elengedte az asszisztens, a csatár pedig a bal alsó sarokba továbbított. A Plzen négy kapura lövéséből hármat gólra váltott, és óriási meglepetésre 3–0-ra nyert Nápolyban.

SPARTA PRAHA (cseh)–CHELSEA (angol)

A másik cseh csapat meccsén Prágában sokáig hasonlóan alakult a mérkőzés, mint Nápolyban, azaz a jóval esélyesebb nagycsapat, a Chelsea csak szenvedett. Igaz, legalább nem került hátrányba.

A hajrá aztán meghozta az áttörést: a pillanatokkal korábban beálló Oscar nyerőembernek bizonyult, miután első helyzetét gólra váltotta. A brazil Eden Hazard-ral kényszerítőzött, a bokapassz után pedig jól tolta meg a labdát, és okosan helyezett a jobb alsó sarokba. Nem sokkal ezután Fernando Torres is közel járt a gólhoz, ám Tomás Vaclík nagy bravúrral kitolta a labdát a jobb felső sarok elől, ám így is nyugodt körülmények között várhatja a visszavágót a londoni csapat.

LEVERKUSEN (német)–BENFICA (portugál)

A Bayer a találkozó előtt még veretlen volt hazai pályán az El idei szezonjában, ráadásul gólt sem kapott. Portugál ellenfelet öt alkalommal fogadott a nemzetközi porondon, ezek közül az utóbbi három találkozót megnyerte.

Az első félidő viszonylag eseménytelenül telt el két, illetve egy kaput eltaláló kísérlettel. A másodikban jött az igazi hideg zuhany a németeknek, a portugálok paraguayi gólvágója, Óscar Cardozo kapott labdát a tizenhatoson belül a 61. percben, egy lövőcsellel elfektetett egy hazai védőt, majd Leno fölött a hálóba emelt. Cardozo ezzel utolérte a szintén 14 gólos Fernando Llorentét az El góllövőlistáján, csak a 29-nél járó Radamel Falcao áll előttük.

A vendégek vezető gólja után már több kockázatot vállalt a Bayer, míg a Benfica a kontrákra rendezkedett be. A németek azonban nem voltak elég pontosak az utolsó passzoknál, ám még így is volt egy nagy egyenlítési helyzetük a hosszabbításban Sidney Sam révén, ám ez is kimaradt. A Benfica nagy lépést tett a továbbjutás felé.


A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL

Az Ajaxnak majd félóra kellett hozzá, hogy vezetést szerezzen a Steaua ellen, ekkor egy jobb oldali szabadrúgást Toby Alderweireld bólintott be, a teljes román védelem tétlen csodálkozása mellett. A második félidőt Ricardo van Rhijn okosan a hosszúba belsőzött gólja vezette be, és Pintilii kiállítása zárta – az amszterdamiak 2–0-ra nyertek, lépéselőnybe kerültek.

A Fenerbahce számára kétszeresen is rosszul indult a BATE elleni meccs: előbb az UEFA közölte, hogy fenntartja határozatát, és zárt kapus lesz az isztambuli visszavágó, aztán Raul Meireles már a 4. percben a kiállítás sorsára jutott. A Fenert túlzottan nem vetette vissza a maratoni emberhátrány, kiharcolta a 0–0-t Grodnóban.

Kijevben a Dinamo Haruna pazar góljával – az átvétel is remek volt, a léc alá bikázott lövés pedig védhetetlen – szerzett vezetést a Bordeaux ellen, amely perceken belül Obraniak megpattanó átlövésével egyenlített. A Dinamo a 76. percben Huszev révén a kapufát is eltalálta tizenegyesből, de betalálni nem tudott – a Bordeaux helyzeti előnyből várja a visszavágót.

Az Olympiakosz Megyeri Balázzsal a kapuban kezdett a Levante otthonában, de sem a magyar kapusnak, sem a pireuszi csapatnak nem telt sok öröme a mérkőzésben. Pedro Ríos már a 10. percben megszerezte a vezetést a Levanténak, Obafemi Martins elrontott, Barkero pedig belőtt egy tizenegyest – félidőben 2–0 állt az eredményjelzőn. A hármas sípszó pillanatában pedig 3–0, mivel Martins hibáját jóvátéve betalált, a párharc pedig nagy valószínűséggel eldőlt.

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK

Sparta Praha (cseh)–Chelsea (angol) 0–1 (0–0)
G:
Oscar (82.)

Napoli (olasz)–Plzen (cseh) 0–3 (0–1)
G: Darida (28.), Rajtoral (79.), Tecl (90.)

BATE Boriszov (fehérorosz)–Fenerbahce (török) 0–0
K: Raul Meireles (Fenerbahce) (4.)

Levante (spanyol)–Olympiakosz (görög) 3–0 (2–0)
G: Pedro Ríos (10.), Barkero (40. – 11-esből), Martins (56.)
K: Abdun (Olympiakosz) (29.)

Dinamo Kijev (ukrán)–Bordeaux (francia) 1–1 (1–1)
G: Haruna (20.), ill. Obraniak (23.)

Leverkusen (német)–Benfica (portugál) 0–1 (0–0)
G:
Ó. Cardozo (61.)

Ajax (holland)–Steaua (román) 2–0 (1–0)
G: Alderweireld (28.), Van Rhijn (48.)
K: Pintilii (Steaua) (90.)

KORÁBBAN


Zenit (orosz)–Liverpool (angol) 2–0 (0–0)
G: Hulk (69.), Szemak (72.)

Anzsi (orosz)–Hannover (német) 3–1 (1–1)
G: Eto’o (34.), Ahmedov (48.), Buszufa (64.), ill. Huszti (22.)

A visszavágókat február 21-én játsszák.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik