Besic vágya – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.10.25. 23:46

A Ferecváros labdarúgóinak ellenfele az Európa-konferencialiga harmadik fordulójában a Genk együttese. A csoportot éppen a belgák előtt vezetik a zöld-fehérek, az egyaránt négypontos és azonos gólkülönbséggel álló csapatok közül több szerzett gólja révén a Fradié az elsőség. Mindkét együttes az olasz Fiorentinával játszott döntetlent és a szerb Csukaricskit győzte le.

Genkből számos tehetség (Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne) indult útjára, kimondottan utánpótlás-nevelő klub, amely olcsón vesz és drágán ad el – közben persze a tehetségeket kész futballistává formálja. A hazaiak edzője, Wouter Vrancken úgy véli, noha a Fiorentina a csoport esélyese, a Genk és a Ferencváros sem esélytelen, hogy megnyerje a kvartett küzdelmeit – ez utóbbit egyébként a zöld-fehérek sérülés után egyre jobb formába lendülő bosnyák válogatott játékosa, Muhamed Besic is így látja, mondván, ha az elmúlt idényben az Európa-ligában a kieséses szakaszba jutott a Ferencváros, miért ne tehetné meg az idén is?

A belga együttes a hírek szerint szerkezeti problémákkal küszködik, nehezen pótolja a télen az angol Southamptonba igazoló, kiváló fizikai adottságokkal megáldott csatárt, a nigériai válogatott Paul Onuachut, a mozgékonyabb, alacsonyabb szerkezetben hiába jó futballista a svájci válogatott Andi Zeqiri és különösen a marokkói tehetség, Bilal el-Hanusz, a korábban az FTC-ben is pályára lépő ghánai Joseph Paintsil, egyelőre nem meggyőző a játék.

Ám ez legyen a hazaiak gondja, a zöld-fehér szurkolók inkább bízzanak a másodosztályú Beerschot sportigazgatója, Csepregi György értékelésében, ő úgy látja, a zöld-fehérek győzhetnek is, rossz esetben döntetlent hoz a találkozó. Ha így alakul, a vendégek továbbra is az élről várhatnák a csoportkör második szakaszát – ehhez persze az is kellene, hogy a Fiorentina ne győzze le nagy különbséggel a Csukaricskit.

Ugyanakkor nem készült problémamentesen a magyar bajnok: a Pakson gólkirály, az FTC-be és a válogatottba is szinte berobbanó Varga Barnabás a legutóbb NB I-es fordulóban, a Diósgyőr elleni 2–1-es siker alkalmával megsérült, Belgiumba el sem utazott. A szerb Alekszandar Pesics pótolhatja, aki a Csukaricski elleni Ekl-meccsen a 3–1-es győzelemből góllal vette ki a részét.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik