Oda a Leverkusen veretlensége, az Atalanta nyerte meg az El-t!

Vágólapra másolva!
2024.05.22. 23:15
Gasperini, a csapat és a trófea (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Európa-liga döntőjében az Atalanta 3–0-ra megverte az idényben eddig a mérkőzésig veretlen Bayer Leverkusent. A finálé hőse a mesterhármast szerző Ademola Lookman volt, az olasz csapat pedig megszerezte első európai kupagyőzelmét.

 

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
Atalanta (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 3–0 (2–0)
Dublin, Dublina Aréna, 47 135 néző. Vezette: Kovács István (romániai)
Atalanta: Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini, a szünetben) – Zappacosta (Hateboer, 84.), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (Tolói, 90+1.) – De Ketelaere (Pasalic, 57.), Scamacca (El Bilal Touré, 84.), Lookman. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini
Bayer Leverkusen: Kovár – Stanisic (Boniface, a szünetben), Tah, Tapsoba – J. Frimpong (Tella, 81.), G. Xhaka, E. Palacios (Hlozek, 69.), Hincapié (Andrich, 69.) – Wirtz (Schick, 81.), Grimaldo – Adli. Vezetőedző: Xabi Alonso
Gólszerző: Lookman (12., 26., 75.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Atalanta olyasmire készült, amire futballcsapat legutóbb 2023. május 27-én volt képes tétmérkőzésen: legyőzni a Bayer Leverkusent. A német együttes félelmetes idényt fut, bajnoki címet nyert, s 51 veretlen tétmeccsel a tarsolyában érkezett a dublini Európa-liga-döntőre. A Xabi Alonso irányította csapat volt az Atalanta elleni döntő esélyese, de a többek között a Liverpoolt is elbúcsúztató olaszok szintén győzelmi reménnyel érkeztek Írországba.

Ami a Leverkusent illeti, a legnagyobb kérdés az volt, hogy a finn Lukás Hrádecky vagy Matej Kovár véd, végül a sorozatban rendszeresen játszó cseh kapus kapott lehetőséget. Az Atalantánál a csapatkapitány, Marten de Roon combsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a klub első európai kupadöntőjét, de a kiváló formában lévő Gianluca Scamacca természetesen ott volt a támadósorban. A nagykárolyi Kovács István sípszavára kezdődött a meccs, amelyet az Atalanta indított jobban, szép támadásokat vezetett, többet birtokolta a labdát, a Leverkusen megzavarodott tizenegy benyomását keltette. Ademola Lookman aztán kihasználta Exequiel Palacios hibáját – miután az argentin középpályás „elaludt”, szépen lőtt a német kapuba. A 21-szeres nigériai válogatott támadó nem sokkal később csodálatosan tekert a bal alsó sarokba, ezzel már kettővel vezetett az Atalanta! A 26 éves csatár eddig két gólnál járt az El 2023–2024-es idényében, a dublini döntőben szűk fél óra alatt megduplázta találatai számát. Megérdemelten vezetett két góllal az olasz gárda, a Leverkusen közel sem nyújtotta azt a teljesítményt, amit az idényben eddig láttunk tőle, teljes mértékben az Atalanta irányított.

A fordulás után hiába vártak a szurkolók nagy német rohamokat, az olaszok szervezetten és taktikusan játszottak, a Bayer nem jutott el jelentős gólszerzési lehetőségig, míg a túloldalon Ademola Lookman parádézott, hatalmas góllal elvarrta a szálakat, mesterhármasával egyértelműen a döntő legjobbja volt.

A leverkuseniek kulcsemberei igencsak gyengén játszottak, Florian Wirtz, Granit Xhaka és Jeremie Frimpong sem nyújtott jó teljesítményt, így pedig nem lehetett legyőzni az Atalantát. A bergamói klub a kieséses szakaszban a Sportingot, a Liverpoolt és a Marseille-t ütötte ki, a döntőben a Leverkusent verte meg, teljesen megérdemelten nyerte meg az Európa-liga 2023−2024-es kiírását. A német bajnok Bayer Leverkusen veretlenségi sorozata a lehető legrosszabbkor szakadt meg, 51 tétmérkőzés után éppen az Európa-liga fináléjában kapott ki, a hétvégén viszont a Német Kupa megnyerésével vigasztalódhat.

A hazája kupadöntőjét a Juventusszal szemben elveszítő Atalantát megelőzően olasz csapat 1999-ben hódította el a második (akkor még harmadik) számú európai trófeát, akkor a Parma a Marseille-t múlta felül a moszkvai döntőben. 3–0

 

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik