Vezetett a Topolya, de a West Ham fordított, és nyert

Vágólapra másolva!
2023.09.21. 20:49
null
Kudus gólja után (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 1. fordulójában a West Ham United 3–1-re legyőzte a Topolyát.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ, A-CSOPORT
West Ham United (angol)–Topolyai SC (szerbiai) 3–1 (0–0)

London, London Stadium, 40 000 néző. Vezette: Glova (szlovák)
West Ham: Fabianski – Kehrer, Mavropanosz, Ogbonna, Cresswell (Emerson, a szünetben) – Fornals (Antonio, 61.), Ward-Prowse, Paquetá (Cornet, 82.) – Kudus, Ings (Soucek, 76.), Benrahma. Menedzser: David Moyes
Topolya:
Simics – Cvetkovics Antonics, Djordjevics (Krsztics, 69.), Petrovics (Rakonjac, 81.) – Radin, Djakovac (Csirkovics, 81.), Sztojics, Kuveljics (Vulics, 81.) – Sztanics, Jovanovics (Mircsevszki, 90+2.). Vezetőedző: Zsarko Lazetics
Gólszerző: Petrovics (66. – öngól), Kudus (70.), Soucek (82.), ill. Sztanics (47.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Hetven perccel a mérkőzés kezdete előtt leszakadt az ég Londonban, így a csapatok kicsit késve kezdtek bemelegíteni, s habár szóba került, hogy a kezdés az esőzés miatt késik, nem így történt – szlovák Filip Glova pontosan 21 órakor jelt adott a kezdésre. Egy nappal korábban a TSC edzése előtt kezdett el zuhogni az eső, s akkor Zsarko Lazetics mosolyogva annyit felelt az újságíróknak, nem baj az eső, azzal együtt érkezik a szerencse is.

A hazaiak azonnal a topolyaiak tudtára adták, hogy szerencse ide, szerencse oda, ők a lehető legrövidebb időn belül szeretnék megszerezni a vezetést, s James Ward-Prowse 19 méterről elvégzett szabadrúgását a sorfalban álló Nemanja Sztojics fejelte szögletre. Az első, kaput eltaláló lövést a vendégek jegyezték, méghozzá Szasa Jovanovics révén, aki a rövid sarkot vette célba, de a West Ham kapusát nem lepte meg a lövés. A maréknyi Kék Betyár, vagyis a TSC leghűségesebb szurkolói, akik elkísérték a csapatot Londonba is, túlharsogták a negyvenezer angol drukkert, s kellett is a biztatás, ugyanis rohamoztak az angolok becsülettel. A félidő hajrájában aztán két gólszerzési lehetőség is adódott a TSC előtt: előbb Goran Antonicsnak nem sikerült belepiszkálnia a labdába, s utána a védők mentettek Milan Radin elől, egy perccel később pedig Nemanja Sztojics nyolc méterről fejelt, a labda pedig a lécet súrolva hagyta el a játékteret.

Ami nem sikerült ekkor, kicsivel később összejött Petar Sztanicsnak, aki a 47. percben labdát szerzett, elrobogott vele a kapuig, majd tizenhat méterről megszerezte a TSC első gólját az európai kupaporond csoportkörében. A West Hamet kicsit megzavarta a találat, de utána összekapta magát, és a félidő derekán négy perc alatt fordított: a 66. percben Szaid Benrahma remek cselei és beadása után Nemanja Petrovicsról a labda a TSC kapujába pattant, négy percre rá meg egy szöglet után Mohammed Kudus fejelt gólt. A meccs hajrájában aztán Tomás Soucek is betalált, így a West Ham győzelme a végére meggyőző lett.

A TSC legközelebb a jövő hét közepén lép pályára, a szerb Szuperligában a krusevaci Napredakot fogadja. Az Európa-ligában október 5-én játssza következő mérkőzését, akkor a görög Olympiakosz vendégszerepel a TSC Arénában. 3–1

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: vége a mérkőzésnek!

90+2. perc: Jovanovicsot is lecserélik, Mirchevszki a helyén.

90+2. perc: Csirkovics veszélyeztet, de Fabianski résen van.

90. perc: négy percet hosszabbít a játékvezető.

86. perc: Paquetá is lejön, Cornet lép pályára.

86. perc: Simics munkában, Soucek és Antonio próbálkozását is védi.

82. perc: újabb hazai gól, már kettővel vezet a West Ham United. Sablongól, mondhatni, Ward-Prowse szöglete után Tomás Soucek juttatja kapuba a labdát. 3–1

81. perc: Jovanovics labdaája kerüli el a kaput.

81. perc: Djakovac, Petrovics és Kuveljics helyére Csirkovics, Rakonjac és Vulics jön.

78. perc: lendületes West Ham-támadás végén Paquetá lőhet kapura, de rosszul találja el, a labda nagyon fölé száll.

76. perc: Ings lemegy, Soucek folytatja.

76. perc: Djakovac lövése elkerüli a kaput.

A hazai szurkolók ismét énekelnek…

70. perc: vezet a West Ham! Ward-Prowse szögletét most nem tudja levédekezni a Topolya védelme. A középre szálló labdába Mohammed Kudus fejel, a labda a jobb alsó sarokban köt ki. 2–1

69. perc: Djordjevics helyére Krsztics jön be.

69. perc: Kuveljics próbálkozását Fabianski védi.

66. perc: egyenlített a West Ham. Benrahma remek egyéni akciója után Kudus ad be középre, Nemanja Petrovics rosszul ér bele, és így a labda a saját kapujába pattan. 1–1

65. perc: Antoniót ugratják ki, de picit hosszú a labda, Simics előbb ér oda.

63. perc: a West Hamnek egyre többet kell kockáztatnia, és ebben benne van az újabb Topolya-kontra lehetősége. Most is csak egyetlen pontos passz hiányzott a vendégek helyzetéhez.

61. perc: Fornals helyére Michail Antonio jön be.

57. perc: Djordjevics blokkol egy lövést, majd Emerson is megteszi ezt a másik kapu előtt.

54. perc: Ward-Prowse szöglete után Mavropanosz téveszti el a kaput.

51. perc: Mavropanosz blokkol egy lövést, majd a másik oldalon Jovanovics teszi meg ugyanezt.

A gól után hirtelen elcsendesedett a stadion…

47. perc: vezet a Topolya! Ogbonna óriási védelmi hibája után Petar Sztanics iramodhatott meg a hazai kapu felé teljesen egyedül, a támadó 16 méterről rálőtte a labdát, és az Fabianski mellett a hálóba vágódott. 0–1

A szünetben cserélt a West Ham, Cresswell helyére Emerson érkezett.

46. perc: elkezdődött a második félidő!

45+3. perc: vége az első félidőnek.

45+1. perc: Sztanics újabb szöglete után Sztojics fejel veszélyesen, a labda lécről pattan fölé!

45. perc: Sztanics szöglete után Jovanovics csúsztatja középre a labdát, Cresswell az utolsó pillanatban ment. Veszélyes helyzet volt!

41. perc: Kehrer kap sárgát, túl kemény volt Radinnal szemben.

39. perc: Sztanics végezhet el szögletet, de elég rosszul teszi, mindenki felett átszáll a labda.

38. perc: Petrovics blokkolja Kehrer lövését.

Eddig 14-szer lőtt kapura a West Ham, de ebből csak három találta el azt.

35. perc: Ward-Prowse szöglete után Ogbonna fejessel téveszt kaput.

Az első fél órában a West Ham, amely az előző évadban megnyerte az Európa-konferencialigát, 84 százalékban birtokolta a labdát…

32. perc: Kuveljics kap sárgát időhúzásért.

31. perc: Paquetá lő, Simics véd.

26. perc: Ward-Prowse szöglete után Mavropanosz remekül fejel, de a labda kevéssel a bal kapufa mellé száll.

25. perc: Kudus lövése veszélyesen megpattan Antonicson, a labda éppen elkerüli a kaput. Szöglet.

22. perc: Mavropanosz lövése elakad. Egyre több lövés érkezne a vendégek kapujára, de valamelyik védő mindig jól lép közbe.

17. perc: Cresswell beadása után Kehrer közelről, erősen lő, de Simics nagy bravúrral véd.

16. perc: a West Ham szinte letáborozik a Topolya térfelén, de a vendégek egyelőre tökéletesen védekeznek.

15. perc: Ings próbálkozását Simics védi, majd Fornals lövését blokkolják.

Az elmúlt percekben kissé csökkent az iram, a West Ham sem nyom már annyira.

9. perc: Benrahma újabb lövése is elkerüli a kaput.

Magyar zászló a lelátón!

8. perc: kontrázik a Topolya, a végén Jovanovics lőhet, de nagyon kisodródva nem tud elég erőt adni bele, Fabianski kényelmesen felszedi a labdát.

5. perc: Benrahma lövése is elakad a védőkön, majd Fornals lövése mellé száll.

A West Ham már az első percekben megpróbálja beszorítani a Topolyát, de a vendégek védelme jól látja el a feladatát.

4. perc: hazai szabadrúgás, Ward-Prowse végzi el, de szögletre blokkolja a sorfal.

1. perc: Jovanovics iramodna meg előre, de lesen volt.

Elkezdődött a mérkőzés!

Nem sokkal a meccs előtt óriási eső zúdult a stadionra, gyakorlatilag mindent eláztatva, ideértve a sajtópáholyt is. Bár a gyep csúszik, 21 órakor elkezdődik a csata.

ELŐZMÉNYEK

„Bizonyára igen” – így reagáltZsemberi János, a Topolyai Sport Club elnöke, amikor kiderült, hogy az Európa-liga csoportkörében a TSC az Európa-konferencialiga-címvédő West Ham Uniteddel, a belgrádi Csukaricskit 6–1-es összesítéssel búcsúztató görög Olympiakosszal, valamint a német élvonalbeli Freiburggal került egy csoportba.

Az elöljáró azt szerette volna, ha az első fordulóban a West ham United érkezik Topolyára, helyette azonban a TSC utazott Londonba, ahol bemutatkozik az európai kupaporond csoportkörében.

„Az út elején járunk, s igyekszünk minél mélyebb nyomot hagyni erről az időszakról– mondta lapunknak Zsemberi János, majd amikor az ellenfelek és az erőviszonyok kerültek szóba, mosolyogva annyit felelt: – Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja...”

A TSC kilencgólos meccsel hangolt a West Ham elleni találkozóra, szombaton saját közönsége előtt 6–3-ra legyőzte a szerb Szuperliga újoncát, a pancsovai Zseleznicsart. A három kapott gól intő jel a londoni mérkőzés előtt, különösen annak fényében, hogy az előző öt fordulóban az ellenfelek egyszer sem találtak be a csapat kapujába. A sorozatban hatodik győzelemnek köszönhetően, valamint annak, hogy a Ferencváros csütörtöki ellenfele, a Csukaricski megverte a Crvena zvezdát, a TSC négypontos előnyre tett szert a harmadik helyen álló piros-fehérekkel szemben, míg a második helyen álló Partizan három ponttal szerzett kevesebbet, igaz, a fekete-fehérek egy meccsel kevesebbet játszottak.

A West Ham a hétvégi Premier League-fordulóban a szünetben 1–0-ra vezetett a PL-ben és a BL-ben is címvédő Manchester City ellen, amely aztán a második félidőben három gólt szerezve fordított.„Tisztában vagyunk azzal, hogy a szerbiai együttesek előző öt évben nyújtott teljesítménye eredményezte, hogy a szerb bajnokság második helyezettje a BL selejtezőjében indulhatott.

„Megtisztelő nekünk az Európa-liga csoportköre, az a feladatunk, hogy minden mérkőzésen tudásunk legjavát nyújtva megpróbáljunk minél több pontot szerezni”– mondta az elutazás előtt Zsarko Lazetics vezetőedző.

David Moyes,a WHU menedzsere így összegzett a sajtótájékoztatón:„Jól kezdte a szerb bajnokságot a Topolya, nehéz mérkőzésre készülünk csütörtökön. Edson Álvarezre eltiltása miatt nem számíthatunk, a kapusunk, Lukasz Fabianski viszont biztosan pályára lép.”(T. J.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik