Samy Mmaee: Dejan Sztankovics szenvedélyessége jót tesz a csapatnak

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 08:37
null
Samy Mmaee akkor lesz elégedett, ha a Ferencvárossal kimagasló teljesítményt nyújtva kiharcolják a továbbjutást az Ekl-csoportkörből – csütörtök este a szerb bajnoki bronzérmes Csukaricski lesz az első ellenfél a főtáblán (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Hiányzik a testvére, a Stoke Citybe igazoló Ryan Mmaee, ám védőtársa, a nyáron Franciaországból érkező Ibrahim Cissé személyében új barátra lelt. Samy Mmaee kemény meccsre számít az Ekl-ben az FK Csukaricski ellen, de tudja: nyerni kell!



HÁTVÉDEK JÖNNEK-MENNEK, hol a védelem jobb, hol a bal oldalán dőlnek ki csapattársak, Samy Mmaee azonban május óta mindig bevethető. A közelmúltban Botka Endre, Henry Wingo, Cristian Ramírez is sérüléssel bajlódott, a holland Mats Knoestert Dániába adta kölcsön a klub, az állandóságot a 27 esztendős marokkói légiós képviseli. Mióta 2021 nyarán az Üllői útra szerződött, gyakorlatilag kirobbanthatatlan a hátvédsor közepéről, és folyamatosan a Ferencváros egyik legnagyobb erőssége.

EKL-CSOPORTMÉRKŐZÉS, 1. FORDULÓ
Ferencváros–FK Csukaricski (szerb)
Groupama Aréna. Csütörtök, 18.45     
Élő közvetítés: M4 Sport

„Próbálok vigyázni magamra – mondta lapunknak Samy Mmaee, akinek szereléseire, megindulásaira az FK Csukaricski elleni csütörtöki Európa-konferencialiga-találkozón is nagy szükség lesz. – Nem csak az edzéseken teszek meg mindent, hogy minél jobb formában és erőben legyek. Egészségesen élek, odafigyelek az étkezésre, a pihenésre, tudom, mennyi alvásra van szükségem, hogy tökéletes állapotban legyek. A meccsek három-négy naponta követik egymást, ilyenkor a sérülések a lehető legváratlanabb pillanatokban jönnek. És fontos, hogy mentálisan is felkészüljünk az előttünk álló feladatokra.”

A Ferencváros előtt a legközelebbi kihívás a csütörtöki FK Csukaricski elleni Ekl-mérkőzés. A magyar bajnok a csoportkör első fordulójában hazai pályán kezd, a találkozónak külön érdekességet ad, hogy a Fradi immár szerb vezetőedzővel vág neki a szerb csapat elleni összecsapásnak. Ha valaki, Dejan Sztankovics jól ismeri a belgrádi együttest, hiszen korábban három éven át irányította a város leghíresebb gárdáját, a Crvena zvezdát. Samy Mmaee ettől függetlenül is nehéz kilencven percre számít, az más kérdés, ha a Ferencváros idén is bravúrt szeretne elérni és az egyenes kieséses szakaszig eljutni, a Csukaricskit hazai pályán kötelező legyőznie.

„Előnyünkre válhat, hogy Dejan Sztankovics személyében olyan vezetőedző irányít bennünket, aki ismeri az ellenfelet. A csoportkörben mindig fontos az első mérkőzés, a jó rajt. Nehéz meccsre számítok, de lássuk be, a csoportban ennél már csak nehezebbek lesznek. Ha így vesszük, a Csukaricski ellen muszáj győznünk!”

Az Európa-konferencialiga F-csoportjában a magyar és a szerb együttesen kívül az olasz Fiorentina és a belga Genk szerepel, az élen végző együttesek egyenes ágon jutnak a nyolcaddöntőbe, a második helyezettek rájátszásban döntik el az Európa-liga csoportkörében harmadik helyen zárókkal, ki folytathatja a nemzetközi kupaszereplést.

„A mostani csoport is legalább olyan erős, mint az elmúlt idényben az Európa-ligában – folytatta Samy Mmaee, utalva arra, hogy a Monaco, Trabzon­spor és a Crvena zvezda is kemény ellenfél volt, mégis ők végeztek az élen. – Bizonyítanunk kell, hogy a múlt évi szereplésünk nem a véletlen műve volt, és az Európa-konferencialigában is képesek vagyunk az egyenes kieséses szakaszig jutni.”

Samy Mmaee a Csukaricski elleni összecsapáson is igyekszik megelőzni az ellenfél támadóit (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Samy Mmaee a Csukaricski elleni összecsapáson is igyekszik megelőzni az ellenfél támadóit (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

 

A Belgiumban született, ám marokkói válogatott hátvéd kifejezetten élvezi a munkát Dejan Sztankoviccsal, ahogy fogalmazott: rendkívül elhivatott, sokat követelő edző.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, F-CSOPORT
A program
Szeptember 21., csütörtök

18.45: FERENCVÁROS−Csukaricski (szerb)
18.45: Genk (belga)−Fiorentina (olasz)
Október 5., csütörtök
21.00: Fiorentina−FERENCVÁROS
21.00Csukaricski−Genk
Október 26., csütörtök
21.00: Genk−FERENCVÁROS
21.00: Fiorentina−Cukaricski
November 9., csütörtök
18.45: FERENCVÁROS−Genk
18.45: Csukaricski−Fiorentina
November 30., csütörtök
21.00: Csukaricski−FERENCVÁROS
21.00: Fiorentina−Genk
December 14., csütörtök
18.45: FERENCVÁROS−Fiorentina
18.45: Genk−Csukaricski

„A tréningeket is a szenvedélyesség jellemzi. Sokat beszélget velünk, minden létező trükkel motivál, jobb teljesítményre ösztönöz bennünket. Őszinte, sosem köntörfalaz, ha mondanivalója van, azt szemtől szemben elmondja.”

A csütörtöki összecsapást fontos lenne kapott gól nélkül megvívni, ebben nagy szerepe lehet Samy Mmaeénak és a mellette futballozó Ibrahim Cissének. A francia játékos a nyáron érkezett a Fradiba, s feltűnő, hogy a védelem közepén a két futballista mennyire jól megérti egymást.

„Olyan, mintha ezer éve ismernénk egymást, mint amikor a kirakósban két elem azonnal összekapcsolódik. Ibrahim Franciaországból jött, én pedig ugyebár Belgiumból, a pályán franciául tudjuk egymást irányítani, figyelmeztetni. Hamar megismertük egymás képességeit, kinek mi a gyengesége, erőssége, és a jelek szerint jól kiegészítjük egymást. Jó vele játszani, és mondhatom, jó barátok is lettünk.”

A jó társaság kell is a marokkói játékosnak, hiszen testvére, Ryan Mmaee a nyáron a Stoke Citybe igazolt, a Mmaee fivérek így hosszú idő után ismét más csapatban, más országban futballoznak. Kapcsolatuk rendkívül szoros volt, szinte mindenben kikérték egymás véleményét, kíváncsiak voltunk, mennyire hiányzik neki az öccse.

„Mindennap beszélünk telefonon, természetes, hogy hiányzik. De örülök a sikerének, jó helyre került, én viszont minden idegszálammal a Ferencvárosra koncentrálok. A Csukaricski elleni meccsre ha Ryan nem is, édesanyám, a bátyám és az ügynököm is eljön, a Groupama Arénában szorítanak a Fradinak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik