Ekl: Az elmúlt években nemigen voltunk ilyen helyzetben – Máté Csaba

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.26. 14:36
null
Csütörtökön már Máté Csaba irányítja a Ferencvárost (Fotó: Török Attila)
Mélyről kell a felszínre rángatnia játékosait Máté Csabának, aki sokadszor ugrik be a ferencvárosi kispadra, és azt reméli, a Shamrock Rovers elleni Európa-konferencialiga-selejtezőn a labdarúgók már nem lesznek görcsösek.

Új hajóskapitánnyal a fedélzeten vág neki a Shamrock Rovers elleni Ekl-selejtezőnek a Ferencváros. Máté Csaba sokszor volt már beugró, megbízott edző, a klub közleménye szerint ezúttal a vezetőedzői feladatok ellátásával bízták meg. Kérdés persze, ezt miként kell értelmezni: az 53 éves szakember hosszabb távra megkapja a lehetőséget a bizonyításra, vagy a vezetők, amint megtalálják a távozó Sztanyiszlav Csercseszov helyére az utódot, idővel ismét másodedzőként számítanak Máté Csabára?

„Nem ma kezdtem a szakmát, így pontosan tudom, vezetőedzőként nem érdemes hosszú távra tervezni – felelte lapunk kérdésére a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Máté Csaba.Ha jönnek az eredmények, ha mérkőzéseket nyerünk, legfeljebb túlélni lehet bizonyos időszakokat. Számomra azonban egyvalami fontos, mégpedig az, hogy az előttünk álló párharcot sikerrel vegyük. Még talpon vagyunk a nemzetközi porondon, ám az a bizonyos védőháló kikerült alólunk. Az elmúlt években nemigen voltunk ilyen helyzetben, ha hibázunk, búcsúzunk a konferencialigától is. A csoportkörig ráadásul három fordulót kellene sikerrel venni, de egyelőre csak két mérkőzésre tekinthetünk előre.”

A feröeri Klaksvík elleni 3–0-s vereséget követően rendet kellett tenni a fejekben, Máté Csaba és segítője, Leandro egyetlen pillanatig sem unatkoztak az elmúlt napokban. A Shamrock Rovers ellen fontos lesz a higgadtság és a nyugalom megőrzése.

„A vereség okozta sokkból kellett kirángatni valahogyan a játékosokat – folytatta Máté Csaba. – A szakmai résszel is kellett foglalkozni, de napról napra jöttünk ki a gödörből. A hétvégéig érezni lehetett, hogy a játékosok feszültek, váratlanul érte őket a vereség, a kiesés… Kezdünk beállni a helyes irányba, láttam biztató jeleket. Pozitívan tekintek a Shamrock Rovers elleni találkozó elé, bízom benne, a szurkolók is beállnak a csapat mögé. Tudjuk, nekünk is tenni kell azért, hogy ez így is maradjon a mérkőzés végéig.”

A Máté Csaba vezette szakmai stábnak ráadásul a védelem jobb oldalára amolyan vészmegoldást kell(ett) kitalálnia, hiszen Henry Wingo régóta sérült, hozzá csatlakozott a legutóbbi mérkőzésen Botka Endre.

„Botka Endre olyan sérülést szenvedett, amely után az orvosi stáb egyértelművé tette, ezen a két mérkőzésen biztosan nem számíthatunk rá. Henry Wingo sem bevethető, de megoldjuk ezt a problémát, nem ezen múlik a mérkőzés sikere. Cristian Ramírez is bekerült a keretbe, immár ő is játékra alkalmas állapotban van.”

A Máté Csaba vezette szakmai stáb a Shamrock Rovers több mérkőzését is elemezte, és miután 2022-ben az Európa-liga rájátszásában találkozott már a két csapat – a budapesti 4–0-s kiütés után Dublin külvárosában 1–0-ra veszített a Ferencváros –, a vezetőedzőnek a közelmúltból is volt rálátása az ír csapatra.

„Elég megszámolni, a Shamrocknál hány játékos lesz a kezdőben azok közül, akik ellenünk játszottak a legutóbbi mérkőzésen, és hány nálunk. Nos, az íreknél kilenc ilyen futballista is lehet, s a vezetőedző is ugyanaz, míg a mi keretünk alaposan átalakult. Az íreké összeszokott együttes, napról napra, hétről-hétre fejlődött, éppen ezért még véletlenül sem szabad azt hinnünk, hogy ezúttal is simán, négy-nullára nyerhetünk. Biztos vagyok benne, a riválisunknál is tanultak az akkori hibákból. Kellő tisztelettel, alázattal kell a csütörtöki mérkőzéshez állnunk, különösen a Klaksvík elleni múlt heti fiaskó óta. Jó lenne győzni, de a múlt szerdán mélyre löktük vissza magunkat, innen kell most talpra állni. Elképzelhető, hogy némileg döcögősebb lesz az út.”

INTERJÚ DIBUSZ DÉNESSEL, A FERENCVÁROS CSAPATKAPITÁNYÁVAL

– Máté Csaba személyében teljesen új szakembert kellett megszokniuk az elmúlt napokban. Nehezen ment az egymásra hangolódás?
– Értem a célzást, valóban nagyjából tíz éve ismerjük egymást… Csaba személyében olyan edző vette át az irányítást, aki az elmúlt években többször is került hasonló helyzetbe, és ezeket nagyon jól megoldotta. Peter Stöger menesztésekor is ő vette át egy mérkőzésre a csapatot. Éppen ezért nem volt nehéz nekünk régi játékosoknak ráhangolódni az ő munkamoráljára. Mindenesetre nem egyszerű a helyzete, óriási pofon után kell rendbe tennie a fejeket.

Dibusz Dénes szerint túljutott a feröeriek elleni sokkon a Ferencváros (Fotó: Török Attila)
Dibusz Dénes szerint túljutott a feröeriek elleni sokkon a Ferencváros (Fotó: Török Attila)

– Hogy reagált a csapat a Klaksvík elleni vereségre, és Sztanyiszlav Csercseszov menesztésére?
– Mindenkit megviselt a múlt szerdai vereség. Óriási kudarc volt, az ilyenen az ember nem tudja egyik napról a másikra túltenni magát. Hétvégére volt érezhető, hogy a görcsösség oldódott a csapatban. Nehéz helyzetbe hoztuk magunkat, a Klaksvík elleni kieséssel a feje tetejére állítottuk a világot. Az elmúlt két napban azonban már úgy éreztem, előre léptünk, határozottan jól teltek az edzések a Népligetben.

– Ismerik a Shamrock Rovers együttesét, hiszen a közelmúltban játszottak egymás ellen. Mire számít?
– Az biztos, hogy teljesen más arcunkat kell mutatnunk, mint egy hete… Az ír csapat ellen mindenkinek át kell éreznie, milyen helyzetben van a klub, a csapat. Itthon kezdünk, hogy ez jó, vagy rossz, majd az eredmény eldönti. Szerintem nem hátrány, hogy a Groupama Arénában játsszuk az első mérkőzést. Mindenesetre egész tavasszal problémánk volt a hazai meccsek megnyerésével, ezen a téren csütörtökön este új időszakot kell kezdenünk.

A FERENCVÁROSI TC EKL-KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes, Varga Ádám
Védők: Myenty Abena (suriname-i), Ibrahim Cissé (francia), Eldar Civic (bosnyák), Mats Knoester (holland), Samy Mmaee (marokkói-belga), Pászka Lóránd, Christian Ramírez (ecuadori-orosz)
Középpályások:
Mohammad Abu Fani (izraeli),Mohamed Ali Ben Romdan (tunéziai), Baráth Péter, Anderson Esiti (nigériai), Cebrails Makreckis (lett-német), Sigér Dávid, Kristoffer Zachariassen (norvég)
Támadók: Amer Gojak (bosnyák), Owusu Kwabena (ghánai), Lisztes Krisztián, Marquinhos (brazil), Tokmac Nguen (norvég), Adama Traoré (mali), Varga Barnabás

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
19.00: Ferencvárosi TC–Shamrock Rovers (ír) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik