El: egy pont is elég a kupatavaszhoz, sőt... – íme, az FTC továbbjutási esélyei

Vágólapra másolva!
2022.10.14. 14:04
null
Hatalmas siker felé tart a Ferencváros (Fotó: Mirkó István)
Mint ismert, a Ferencváros 2–1-re legyőzte a Groupama Arénában a szerb Crvena zvezdát az Európa-liga csoportkörének 4. fordulójában, így már 9 pontja van, amivel vezeti kvartettjét. Ezzel az eredménnyel szinte biztossá vált, hogy az FTC megéri a kupatavaszt – de mi kell ehhez, a második helyhez, vagy éppen a csoportgyőzelemhez?


Az Európa-konferencialiga bevezetésének köszönhetően már az Európa-liga csoportkörében elért 3. helyezés is kupatavaszt ér. Az FTC jelenleg vezeti a H jelű kvartettet, s bár hátra van még két forduló a csoportkörből, minimális az esély arra, hogy ne végezzen legalább a 3. helyen, sőt…

Ha mindkét hátralévő meccsét el is veszti, legalább az Ekl egyenes kieséses szakaszában ott lesz a Ferencváros, amennyiben nem fordul elő az a valószínűtlen forgatókönyv, hogy mind a három csoportellenfele 9 ponttal zár, s a FTC-nek lesz négyük közül a legrosszabb gólkülönbsége.

Amennyiben azonban a Ferencváros legalább egy pontot szerez a hátralévő két mérkőzésén, akkor harmadik már nem is lehet, legalább El-csoportja 2. helyét megszerzi, így az Európa-liga playoffkörében folytatja. Miért?

Ha a Fradinak 10 pontja lesz, akkor a legrosszabb esetben is hármas holtverseny alakul ki az élen, tehát a minitabella dönt, ott pedig ezt a szcenáriót nézve az FTC legalább a második helyet megszerzi a Monaco vagy a Trabzonspor mögött.

A csoportgyőzelem (tehát az egyenes továbbjutás az Európa-liga legjobb 16 csapata közé) többféleképpen is összejöhet még a Ferencvárosnak, de ha legalább négy pontot szereznek a zöld-fehérek, akkor már sehogy sem előzheti meg őket a Trabzonspor vagy a Monaco. És akkor is csoportelső lesz az FTC, ha az utolsó két fordulóban a Monacóval és a Trabzonsporral is ikszel, és 11 ponttal zárja a csoportkört (miközben a francia és a török csapatnak így legfeljebb 10 pontja lehet).

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
H-CSOPORT

Ferencváros–Crvena zvezda (szerb) 2–1 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 20 675 néző. Vezette: Stefanski (lengyel)
FTC: Dibusz – Botka, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Vécsei, Besic (Esiti, 81.) – A. Traoré, Zachariassen, Gojak (Nguen, 66.) – R. Mmaee (Boli, 90+4.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic (Milunovics, 82.), Rodics – Sz. Mitrovics, S. Sanogo (Kangwa, 27.), G. Kanga (Mijatovics, 82.), Ivanics – Katai (Bukari, 61.), Pesics. Vezetőedző: Milos Milojevics
Gólszerző: Zachariassen (23.), S. Mmaee (61.), ill. Sz. Mitrovics (55.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik