Európa-liga: északi dominancia a fair play rangsorban

Vágólapra másolva!
2013.01.14. 14:11
Norvégia vezeti jelenleg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fair play rangsorát, melynek első három helyezettje a következő szezonban egy-egy csapatot delegálhat az Európa-ligába. Az újévkor frissített listán Svédország a második, míg Finnország a harmadik.

A fair play rangsor összeállításánál az adott ország UEFA által szervezett meccseit (amelyekből legalább 27-nek kell lennie) pontozzák a pozitív játék, az ellenfél és a játékvezető tisztelete, a közönség és a csapatvezetők viselkedése, illetve a színes lapos büntetések és eltiltások alapján (2012. május elseje és 2013. április harmincadika között). A lista első három helyezettje egy-egy csapatot delegálhat az Európa-liga 2013–2014-es kiírásának első selejtezőkörébe.

A rangsort jelenleg Norvégia vezeti 8252 ponttal, a második Svédország 8243 ponttal, míg a harmadik Finnország (8205). Az első tízben ott van még Anglia, Hollandia, Dánia, Skócia, Spanyolország, Németország és Észak-Írország. Magyarország jelenleg a 27. 7758 ponttal.

Ha Magyarország odaérne az első három hely valamelyikére, akkor az MLSZ fair play rangsorának első helyezettje indulhatna az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában. Ez jelenleg a DVSC-Teva, mely bajnoki helyezése alapján azonban bejutna az El-be, így a következő olyan csapat indulhatna a sorozatban, mely nem harcolta ki a részvételt, ez pedig az aktuális rangsor alapján pedig az MVM Paks.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik