Az UEFA-kupa másodosztályú versenysorozat, ezért reformra szorul

Vágólapra másolva!
2008.07.08. 00:20
Meg kell reformálni az UEFA-kupát, hogy újra visszanyerhesse az európai futballban betöltött szerepét – mondta Karl-Heinz Rumenigge, az Európai Klubok Szövetségének elnöke hétfőn a szervezet szezonvégi ülése után.
Növelni kell az UEFA-kupa tekintélyét, hogy ne csak a döntőre jusson figyelem
Foto: Imago
Növelni kell az UEFA-kupa tekintélyét, hogy ne csak a döntőre jusson figyelem
Növelni kell az UEFA-kupa tekintélyét, hogy ne csak a döntőre jusson figyelem
Foto: Imago
Növelni kell az UEFA-kupa tekintélyét, hogy ne csak a döntőre jusson figyelem

Az UEFA-kupa évek óta a világ legnagyobb klubsorozatának árnyékában senyved, a Bajnokok Ligája kisöccsének tekinthető. Ahhoz, hogy ismételten emelkedjen a második számú európai kupasorozat imidzse, muszáj változtatásokat végrehajtani, különben az érdektelenség homályába vész. Ez volt az egyik legfontosabb konklúzió az Európai Klubok Szövetségének (European Club Association, ECA) hétfői ülésén.

Az Európai Klubok Szövetsége az úgynevezett G–14 elnevezésű szervezet helyét próbálja átvenni az európai futballban. A G–14 Európa legnagyobb klubjait tömörítette, ám szinte csak azok érdekeit képviselte, így a szervezet nemrégiben életképtelenné vált, mert megtört az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kemény ellenállásával szemben. (A G–14 célja hosszútávon kimondva-kimondatlanul egy európai szuperliga létrehozása lett volna.)

A nagy klubok képviselői azonban rájöttek, hogy még hatékonyabbak lehetnek, ha kiterjesztik a szervezet hatókörét további kisebb klubokra is. Az alakuló ECA 2008 elején 16 alapító taggal jött létre, (jelenleg 103 tagja van; Magyarországról az MTK Hungária, az Újpest és a Ferencváros van benne a szervezetben), elnökének pedig a Bayern München ügyvezető igazgatóját, Karl-Heinz Rumeniggét választották. Az ECA – a G–14-gyel ellentétben – sokkal inkább együttműködik az UEFA-val (annak keretein belül működik), így a hétfői ülést is Nyonban, az UEFA svájci központjában tartották.

Karl-Heinz Rumenigge a hétfői találkozó után beszélt az ülés tapasztalatairól, és a legfőbb problémakört jelentő UEFA-kupáról. A szervezet egyelőre ugyanis az UEFA-kupa megreformálásában látja az elitklubok mögötti egyesületek előrelépésének lehetőségét. „Meggyőződésem, hogy változtatni kell annak érdekében, hogy javítsunk az UEFA-kupa-sorozat pénzügyi helyzetén, és tovább fokozzuk a benne résztvevő együttesek érdeklődését.”

„Mindenkinek az a benyomása, hogy az UEFA-kupa másodosztályú versenysorozat, és többet és jobban kell tennünk annak érdekében, hogy visszanyerje 15 vagy 20 évvel ezelőtti fontosságát” – mondta Rumenigge.

Az UEFA-tól már korábban is érkeztek olyan információk, hogy az UEFA-kupa lebonyolítása már a 2009–10-s szezontól változhat, ennek részletei azonban nem ismertek. Az ECA most egy bizottságot hozott létre, amelynek az a feladata, hogy alternatívákat dolgozzon ki, miként lehet változtatni a kupasorozat szisztémáján.

Rick Parry, a Liverpool ügyvezetője, akit beválasztottak az ECA vezetőségébe üdvözölte az új szervezet kínálta előnyöket, és nagyon pozitívan beszélt az ECA kínálta lehetőségekről. „Valódi beleszólást szeretnénk a folyó ügyekbe” – emelte ki Perry. „Ez a testület sokkal nagyobb hitelességgel bír, mint a G–14, mind a klubok, mind az UEFA felé, mert egy elit csoport tűnik. A klubjaink érdeklődése sokkalta inkább szerteágazó.”

Az ECA következő ülése szeptemberben lesz a franciaországi Bordeaux-ban, ekkor kell ismertetni az UEFA-kupa változtatására a javaslatokat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik