Idegenben nyert a Fiorentina és a Tottenham, hazai pályán a Bolton

Vágólapra másolva!
2008.02.14. 23:11
A második számú európai labdarúgó kupasorozatban, az UEFA-kupában a tizenhat közé jutásért játszanak a még versenyben lévő csapatok. Idegenbeli győzelmével nagy lépést tett a továbbjutás, így a nyolcaddöntő felé a Fiorentina és a Tottenham, míg a Bolton és a Benfica hazai pályán szerzett előnyt a folytatásra.
Diouf (bolton, jobbra) gólja döntött hazai pályán az Atlético ellen
Reuters
Diouf (bolton, jobbra) gólja döntött hazai pályán az Atlético ellen
Diouf (bolton, jobbra) gólja döntött hazai pályán az Atlético ellen
Reuters
Diouf (bolton, jobbra) gólja döntött hazai pályán az Atlético ellen

Nem tanúsított különösebb ellenállást a Rosenborg a Fiorentina ellen. Pedig a közelmúlt nemzetközi kupaeredményei a norvég házigazdák mellett szóltak. Nem is szólva a déli csapatokat mindig mellbevágó északi klímáról. A találkozón azonban mindebből semmi sem látszott. A firenzeiek játszi könnyedséggel léptek át ellenfelükön, abszolút nem volt egy súlycsoportban a két együttes.

A Fiorentina messze nem a maximumom pörögve, inkább játékosai technikai képességére hagyatkozva alakította ki helyzeteit a norvég kapu előtt, ügyeletes gólfelelősük, Adrian Mutu a 16. percben vezetést is szerzett. Ezt követően is a vendégek játszottak fölényben, és bár a labdabirtoklás közel azonos volt, amíg a firenzeiek hétszer próbálkoztak kapura lövéssel az első félidőben, a norvégoknak ez egyetlen egyszer sem sikerült. Hazai pályán sem.

A második félidőben némileg változott a játék képe. Veszélyesebben játszottak a norvégok, igaz, kitámadó játékuk azzal járt, hogy kinyíltak, így az olaszok még tovább növelhették volna előnyüket. Ám a vendéghelyeztek is kimaradtak, a hazaiak meg csupán kapufáig jutottak, így a Rosenborg nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően, amelynek így már egyértelmű esélyesei az olaszok.

Kiegyenlített küzdelemben a 74. percig nem esett gól a Bolton-Atlético Madrid mérkőzésen - pedig eshetett volna bőven, hiszen mindkét gárda több helyzetet is kidolgozott korábban -, akkor a Diouf fomrás lövéssel szerzett vezetést a hazaiaknak. Ráadásul előtte egy perccel a vendégektől a csereként beálló Agüerót kiállították - miután ő buktatott, még odamondott a partjelzőnek -, így a spanyolok esélye az egyenlítésre létszámhátrányban, leggólerősebb játékosukat elveszítve minimálisra csökkent. A fiatal argentin a visszavágón is minden bizonnyal nagyon hiányzik majd az Atléticónak.

Hamar megszerezte a vezetést a Tottenham Prágában, ugyanis Dimitar Berbatov már a negyedik percben betaált a házigazdák kapujába. Az első félóra végén aztán a még reménykedő cseh szurkolók kedvét Robbie Keane vette el. A kiváló középpályás Jermaine Jenas passza után lőtt újabb gólt, és ezzel gyakorlatilag el is döntötte a találkozó sorsát.

A szünet után a cseh együttes összeszedte magát, és mindent megtett azért, hogy szorosabbá tegye a találkozót. Ennek köszönhetően a labdabirtoklás arányát kiegyenlítette, majd Strihavka találatával szépítettek is. A hajrában még tovább támadott a prágai alakulat, beszorítva a vendégeket saját térfelükre, azonban az eredmény nem változott, így eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy a visszavágón Angliában harcolja ki a továbbjutást.

Ariza Makukula (Benfica, balra, takarva) és Jan Koller (Nürnberg (jobbra) fejpárbaja
Reuters
Ariza Makukula (Benfica, balra, takarva) és Jan Koller (Nürnberg (jobbra) fejpárbaja

A legjobb tizenhat közé vágyik a Benfica és a Nürnberg is, ám a nyolcaddöntőbe már csak egyikük léphet, lévén éppen egymás ellen csatáznak. Az első felvonást a portugálok hazai pályán 1-0-ra nyerték, így előnyhöz jutottak.

Más kérdés, mindez mire lesz számukra elég a visszavágón, mert a látottak szerint nem sok jóra számíthatnak. A Nürnberg ugyanis egyáltalán nem érdemelt vereséget, sőt, sokkal közelebb állt még a győzelemhez is.

Legalábbis a mezőnyben mutatott játékot tekintve. De hiába alakítottak ki számtalan helyzetet, gólt a házigazdák szereztek: az első félidő végéhez közeledve Makukula lopta a távolságot középen, majd miután nem lépett ki rá egyetlen vendégvédő sem, 23 méterről pattogós lövést eresztett meg, amelyet Blazek spárgázva bevédett. Vajon hogyan akart hárítani?

A második félidőben beszorult a hazai pályán játszó együttes, de védelme, Quim kapussal az élen, kisebb megingásoktól eltekintve biztosan állt a lábán. Szerencséjükre a németek egyetlen helyzetüket sem tudták gólra váltani.

A hajrát Petit és Pinola kakaskodása színezte - egy magas labdára egyszerre érkeztek nagy lendülettel, előbbi a levegőben szállva felrúgta-feldöntötte utóbbit, amit az a földre érkezvén rossznéven vett -, kettejüknek köszönhetően majdnem összeverekedett a két csapat, de a két vétkes megúszta egy-egy sárgalapos figyelmeztetéssel.

Bár jó erőkből áll a rutinos Benfica, Nürnbergben nehéz pillanatok várnak rá a visszavágón. Persze igaz ez a németekre is: ez a portugál gárda egy kontrából bárhol eredményes tud lenni, védekezni meg foggal-körömmel is bír.

UEFA-KUPA, A LEGJOBB TIZENHAT KÖZÉ JUTÁSÉRT:

ELSŐ MÉRKŐZÉS:
Bolton – Atlético Madrid 1-0 (Diouf 74.)
Rosenborg – Fiorentina 0-1 (Mutu 16.)
Slavia Prague – Tottenham 1-2 (Strihavka 69., ill. Berbatov 4., Keane 30.)
Benfica - 1. FC Nürnberg 1-0 (Makukula 43.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik