Több mint hatmillió euró és 35 koefficienspont a Fradi számláján – ez még sokat érhet

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.02.23. 16:53
Az Olympiakosz ugyan megállította a Ferencvárost, de ha idén is eljut az FTC a nemzetközi porondra, a sorsolásnál még sokat jelenthet a 2023–2024-es Ekl-menetelés (Fotó: Árvai Károly)
Miután a Ferencváros labdarúgócsapata az Olympiakosz elleni csütörtöki vereséggel befejezte nemzetközi szereplését a 2023–2024-es idényben, érdemes mérleget vonni, mit jelent a magyar bajnok mostani szereplése eurómilliókban és koefficienspontokban kifejezve.

 

Azóta, hogy a Ferencváros 2019-től kezdődően folyamatosan valamelyik európai kupasorozat csoportkörében szerepel, érthető módon fokozatosan módosultak az elvárások is a csapattal szemben a szurkolók, valamint a vezetőség részéről is. Kezdetben csak a főtábla elérése volt a cél, aztán az elmúlt két-három évben már a tavaszi szereplés megélése, vagyis a csoportkörből való továbbjutás. Négy év után, 2023 tavaszára ez is meglett az Európa-ligában, és a mostani idényben is sikerült továbbjutni a csoportból, még ha nem is a Bajnokok Ligájában vagy az El-ben, hanem a harmadik számú sorozatban, az Európa-konferencialigában. A következő reális cél az lehetne, hogy tudjon meccset nyerni tavasszal, mert tavaly a Leverkusen ellen és most az Olympiakosz ellen is két vereséggel esett ki, és a négy meccsen gólt sem tudott szerezni, hiszen az El-ből 4–0-s, ezúttal pedig 2–0-s összesítéssel búcsúzott.

Az FTC ebben az évadban így 16 mérkőzéssel, nyolc győzelemmel, öt döntetlennel és három vereséggel fejezte be a nemzetközi szereplését, 30–13-as gólkülönbség mellett. Egy évvel korábban, ugyancsak 16 meccs mellett hatszor győzött, háromszor ikszelt, de hétszer kikapott (a gólkülönbsége 24–22-es volt). Viszont a mostani jobb mérleg egyértelműen annak is köszönhető, hogy a feröeri KÍ elleni BL-búcsú után az Ekl-selejtezőben jóval könnyebb ellenfelekkel találkozott a magyar bajnok.

A nemzetközi kupaszereplés valós, a magyar klubfutball megítélése szempontjából is fontos eredményét persze minden évben a koefficienspontok jelentik, hiszen azok alapján sorolják be Magyarországot, illetve az aktuális magyar bajnokot is a nyári sorsolásoknál az adott kalapokba. Az országbesorolás szempontjából a Ferencváros korai BL-búcsúja után az hamar eldőlt, hogy az előző évi, 25. helyről nagy előrelépést nem várhatunk, örülhetünk, hogy két helyet a Ferencváros Ekl-továbbjutásával azért még így is sikerült javítani, így a 25. Romániát továbbra is, és most már – a tavaly még előttünk lévő –  24. Svédországot is megelőzve Magyarország 21.875 ponttal (ez kicsivel több mint egypontos előrelépés a tavalyi, 20.625 pont) a 23., igaz ez önmagában még nem fog változtatni a magyar csapatok jövő nyári besorolásán. A BL-ben így továbbra is az 1. selejtezőkörben kell indulnia a magyar bajnoknak, továbbra is négy csapatunk indulhat a nemzetközi porondon és továbbra is négy párharcot kell nyernie egy magyar csapatnak a főtáblához. Ezekben a rá következő évtől lehet változás. Idén annyi változás lesz, ami már korábban eldőlt, hogy egy csapatunk a BL- és egy az El-selejtezőjében indulhat (ez utóbbi lesz a változás 2023-hoz képest), kettő pedig az Ekl-ben. 

A Ferencváros pedig a 2023–2024-es idényben, a csütörtöki búcsúval kilenc szerzett koefficiensponttal fejezte be erre az évadra a nemzetközi szereplését, ami az előző idény 12 pontja után a második legtöbb, amit magyar csapat egy idényen belül szerzett ebben a pontrendszerben. A Fradi tavaly a 62. helyen állt az európai koefficiensrangsorban, amikor kiesett az Európa-ligából, most 35-ös összpontszámmal, a görög PAOK-kal holtversenyben és jelenleg még egy hellyel az Olympiakosz mögött (az athéniak egy újabb továbbjutással még tovább javíthatnak, a Fradi viszont már nem léphet előre) az 51. 

A 35 pont pedig a mostani idényben már a Bajnokok Ligája selejtezőjének úgynevezett „playoffkörében” is elég lett volna a kiemeléshez és ez akár a 2024–2025-ös selejtezősorozatban is érvényes lehet. 

Hogy a Ferencváros 2023–2024-es nemzetközi szereplésének anyagi oldaláról is szóljunk: a Fradi az Olympiakosszal szembeni két vereséggel a decemberig megkeresett pénzösszeghez már nem tett hozzá, így a televíziós közvetítési bevételek nélkül 6 millió 78 ezer eurót keresett (2,3 milliárd forintot).

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Ferencváros–Olympiakosz (görög) 0–1 (0–1)
Budapest, Groupama Aréna, 21 057 néző. V: Turpin (francia)
FTC: Dibusz Wingo (Makreckis, a szünetben), S. Mmaee, I. Cissé, Civic (C. Ramírez, 67.) – Zachariassen (Ben Romdan, 67.), Abu Fani, Maiga, Marquinhos (Katona B., 86.) – Varga Barnabás, Kodro (Pesics, a szünetben). Vezetőedző: Dejan Sztankovics 
Olympiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, F. Ortega – Chiquinho (Joao Carvalho, 90.), Hezze – Fortunisz (Iborra, 74.), A. Horta (Maszurasz, 74.), Podence – El-Kabi (Jovetics, 79.). Vezetőedző: José Luis Mendilibar 
Gólszerző: El-Kabi (45. – 11-esből)
 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik