A pireuszi pokoltól sem tart Cristian Ramírez és a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2024.02.15. 08:23
Cristian Ramírez játszott már az Olympiakosz stadionjában – csütörtökön a Fradi futballistájaként újra átélheti a félelmetes légkört (NS-MONTÁZS: IMAGO IMAGES, SZABÓ MIKLÓS)
Történelmi helyszínen lép pályára az Ekl-rájátszásban csütörtök este a Ferencváros. Az Olym­pia­kosz stadionja egy ugrásnyira található a már az ókorban is működő pireuszi kikötőtől, a Fradi játékosai még véletlenül sem szeretnének a saját kapujuk előtt lehorgonyozni.


A KIKÖTŐ AKKORA, hogy a Balaton összes hajója elférne benne, hozzácsapva a ladikokat, kajakokat, vízibicikliket, motorcsónakokat és minden vízen úszó tárgyat. Egyik végéből el sem látni a másikig, külön konténer-, teher- és utasterminálja van, hogy a több mint tizenkétezer gépkocsi befogadására alkalmas autóterminálról ne is beszéljünk. Hajó, konténer és rakomány – ameddig a szem ellát.

A Ferencváros athéni szállása légvonalban mindössze három és fél kilométerre van a világszinten is kiemelkedő forgalmat lebonyolító – már az ókorban is működő – pireuszi kikötőtől, a legközelebbi tengerpart pedig csupán egy ugrásnyira. A görög főváros és a környéke ízig-vérig mediterrán, annak minden előnyével és hátrányával. Lenyűgöző épületekkel, az emberek bohóságával, másfelől kaotikus közlekedéssel, koszos kis utcákkal, összefirkált házfalakkal, valamint hajléktalanokkal.

Nem csupán az Olympiakosz futballcsapatának stadionja szokott zsúfolásig megtelni: a pireuszi kikötő világviszonylatban is kiemelkedő forgalmat bonyolít le

Van miért visszavágni a görög csapatnak

A Ferencváros itt, ilyen környezetben, történelmi helyszínen tehet újabb lépést az Európa-konferencia­liga nyolcaddöntője felé. Csakhogy Pireuszban több mint harmincezer görög fanatikus előtt kell helytállnia, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak. Különösen, hogy a korábbi szurkolói zavargások miatt (amelyekben két drukker és egy rendőr életét vesztette) hosszú ideig nem lehetett nézők előtt sporteseményt rendezni, a Fradi ellen azonban már ott lehetnek a lelátókon a futballra kiéhezett fanatikusok…

Az elővárosokkal együtt mintegy három és fél millió lakosú Athén egyébként nem a visszafogottságáról híres, ráadásul a turistáktól hemzsegő belváros már túlzsúfolt. Athén kozmopolita jellegű város tele műemlékkel, a Ferencváros szállodájától autóval húsz perc az Akropolisz, huszonöt a Dafni-kolostor és kicsit többre a Zeusz-templom az Olüm­poszon. A helyiek különösen büszkék múltjukra, s legalább ilyen sokat jelent nekik a sport, a labdarúgás, a város ezen részén pedig az Olympiakosz.

 

Cristian Ramírez nagy rajongója Görögországnak, az elmúlt években sokszor járt vakációzni az országban, az eddig látott helyszínek közül Szantorini, Mikonosz és Athén a három dobogós. Ahogyan a Fradi ecuadori védője fogalmazott, Görögországban minden adva van a kellemes időtöltéshez, finomak az ételek, ragyogó az időjárás, szép a táj.

Persze nem csupán vakációzni járt itt.

„A Krasznodar játékosaként több görög együttes elleni is futballoztam. Az Olym­piakosszal is találkoztunk, hirtelen a Bajnokok Ligája-selejtező ugrik be. Sajnos a két mérkőzés után ők jutottak tovább, így mi az Európa-liga csoportkörében kötöttünk ki. Erős rivális vár ránk, a télen tovább bővült a kerete, de a miénk is jó csapat!”

A Ferencváros játékosai szerdán érkeztek meg Pireuszba, Dibusz Dénes (középen) és társai az esti órákban járták be a Karaiszkakisz Stadiont, ahol csütörtökön a mérkőzést rendezik
Fotó: Szabó Miklós

Erőtől duzzad az FTC ecuadori védője

A Ferencváros szerda délben még a Népligeti edzőbázison tréningezett, Dejan Sztankovics vezetőedző és stábja szereti hazai környezetben elvégezni az utolsó simításokat. A csapat csupán a gyakorlást és a közös ebédet követően kelt útra, előbb busszal a budapesti terminálra, majd onnan repülővel Athénba utazott, hogy az estét már a görög főváros délnyugati részén, Pireuszban töltse.
Cristian Ramírez szerint izgalmas párharc vár rájuk, és bár az első mérkőzést idegenben játsszák, nem bánja, hogy zsúfolt lelátók előtt kell pályára lépniük.

„Az elmúlt időszakban hozzászokhattunk, bárhova utazunk, szurkolóink elkísérnek bennünket. Motiváltak vagyunk, szeretnénk a tizenhat közé kerülni, és egyáltalán nem zavar, hogy több tízezer görög lesz a stadionban. Kifejezetten szeretek zsúfolt lelátók előtt pályára lépni.”

Az eddigi három tavaszi tétmérkőzésen aratott három győzelem tovább erősítette a hátvéd önbizalmát, ráadásul Kisvárdán (3–1), az MTK (5–1) és a Debrecen ellen (2–1) is jól játszott a csapat. A játékos már a téli spanyolországi edzőtáborból is jó előérzetekkel tért haza, a három mérkőzésen besöpört kilenc pont után még bizakodóbb.

„Az egész felkészülést végigcsináltam, nem hátráltatott sérülés, duzzadok az erőtől. Jól érzem magam a bőrömben, ha úgy adódik, bátran fellépek a támadásokhoz, de a legfontosabb nekem mégiscsak a védekezés, hogy a meccseken ne kapjunk gólt.”

 

Varga Barnabás tudja, merre kell mozognia

Az Olympiakosznál az utóbbi időszakban jöttek-mentek az edzők, kis túlzással követni sem lehetett, éppen ki irányítja a csapatot. A tulajdonos, Evangelosz Marinakisz Görögország egyik leggazdagabb üzletembere, több mint hetven szállítóhajóból álló flottája van (ha már közel a kikötő…), számos médiacég tulajdonosa, a politika mellett pedig a labdarúgás a legfőbb szerelme. Gyerekkora óta a klub rajongója, imádja a csapatot, vasárnap pedig a spanyol José Luis Mendilibar személyében új vezetőedzőt nevezett ki az együttes élére. Cristian Ramírez szerint az újbóli edzőváltás hatását képtelenség megjósolni.

„Nem hinném, hogy ez hátrány ellenfelünknek. José Luis Mendilibar rutinos edző, több La Liga-csapatot irányított. Mi azonban saját magunkra figyeltünk, tudjuk, mi a feladatunk. Athénban nehéz kilencven perc vár ránk, de a továbbjutás két mérkőzésen dől el. Biztos vagyok benne, hogy mindkettő kiélezett lesz.”

És hogy a sérüléséből visszatérő, bomba formában futballozó Varga Barnabás ismét a kapuba talál-e?

„Nagyon remélem! – vágta rá az ecuadori védő. – Örültem a visszatérésének. Olyan csatár, aki ellen piszok nehéz futballozni, erős, magasra ugrik, mindig tudja, merre kell mozognia. Bízom benne, az Olympiakosz ellen is a kapuba talál.”

NEM IS KÉRDÉS, ott leszek az Olympiakosz Ferencváros elleni mérkőzésén. Ha tehetem, mindig kimegyek a stadionba, nem vagyok már annyira fiatal, de bírom a strapát, szeretem a nyüzsgést. És most végre óriási meccs vár a csapatra! Nem mondom, hogy könnyű feladat előtt áll az Olympiakosz, sőt kőkemény csata lesz. Mind a két együttesnek erős a kerete, jó lenne hazai pályán előnyt szerezni… Szerintem egy góllal nyerünk. Ha magyar csapattal játszik valamelyik görög együttes, rendre eszembe jut egykori csapattársam, Détári Lajos. Legenda az Olympiakosz­nál, zseniális futballista volt. Régen hallottam róla, remélem, csütörtökön találkozom vele.
NS-SZAKÉRTŐ: Nikosz ANASZTOPULOSZ, az Olympiakosz korábbi támadója, 74-szeres görög válogatott labdarúgó

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK
18.45: Olympiakosz (görög)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Sturm Graz (osztrák)–Slovan Bratislava (szlovák) 
18.45: Union Saint-Gilloise (belga)–Eintracht Frankfurt (német)
18.45: Molde (norvég)–Legia Warszawa (lengyel)
21.00: Servette (svájci)–Ludogorec (bolgár)
21.00: Real Betis (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát)
21.00: Ajax (holland)–Bodö/Glimt (norvég)
21.00: Maccabi Haifa (izraeli)–Gent (belga), Bozsik Aréna
A már biztos nyolcaddöntős csapatok: Aston Villa (angol), FC Bruges (belga), Fenerbahce (török), Fiorentina (olasz), Lille (francia), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), PAOK (görög), Plzen (cseh)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik