RÁCZ PÉTER
2022.05.27 23:25

Zászlócsere – Rácz Péter jegyzete

 

 
Rapport Richárd román színekben folytathatja

Rapport Richárd visszautasíthatatlan (?) ajánlatot kapott egy szerb származású romániai milliárdostól, így könnyen előfordulhat, hogy a világ ötödik legjobb sakkozója Magyarország helyett Romániát képviseli a jövőben.

A hír bombaként robbant, ugyanakkor nem lehet rajta csodálkozni – évek óta benne volt a levegőben egy hasonló húzás. A legutóbbi világversenyeken nem játszott, de nemcsak ő, hanem például Lékó Péter sem, mert nem tudtak megegyezni a szövetséggel a válogatott szereplésről.
Mégis, hogy történhet ez meg?

Bár a hivatalos közlemények mindig más, szakmai elfoglaltságról szóltak, sokkal inkább az anyagiakról volt szó, amit egy-egy szereplésért a játékosok kaptak. Márpedig a Magyar Sakkszövetséget manapság (sem) veti fel a pénz.

Pénzt a válogatottságért? Igen.

A sakkozóknak nincs rendszeres havi fizetésük, kizárólag akkor van bevételük, ha játszanak, illetve tanítványokat fogadnak, előadásokat tartanak. De az élsakkozó, aki a legjobbak ellen készül, aki a világbajnoki címre tör, kizárólag a játékkal törődne. Ha valaki leül a válogatott tagjaként a sakkolimpián, akkor alapból két hétig nem folyik be semmi a kasszába.

Tehát kell a pénz.

A segítőket, edzőpartnereket fizetni kell, mert – ahogy Polgár Judit is mondta – nincs az a profi, akinek nincs szüksége segítségre. Magnus Carlsen sem lehetne világbajnok már közel egy évtizede, nem vezethetné a világranglistát 2011 óta, ha nem állna mögötte a szekundánsok csapata és a szponzorok.
Az anyagiakat nem lehet pusztán rajtpénzekből és versenydíjakból finanszírozni. A magyar szövetség közleménye szerint 2021-ben hét számjegyű összeggel támogatta Rapportot, de az ő szintjén ez kevés. Azt mondják, havi szinten ötmillió forint kellene – alsó hangon.

Támogatók nemigen keresték, Rapport várt. Egyedül készült, lényegében segítők nélkül, de még így is fel tudta venni a versenyt a világ legjobbjaival, a közelmúltban jöttek is a sikerek. De mindig kérdés volt, hogy egyedül meddig bírja. Mivel érdemben nem változott a helyzet, kapott az alkalmon, amikor a romániai milliárdos ajánlatot tett.

Bár hivatalosan még nem dőlt el semmi, a színfalak mögött még biztosan nagy csaták zajlanak Rapport Richárdért, a tény, hogy saját maga kezdeményezte a zászlócserét, sokat sejtet.
De a karrierért áldozatot kell hozni.

Országváltás – fájdalmas, de ezúttal ez a siker ára.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.09.23 16:58:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A francia Ibrahim Ghanem passzivitási ponttal és levitellel diadalmaskodott Európa-bajnokunk felett.

2023.09.22 23:16:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.09.22 18:08:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mindezek ismeretében felüdülés volt olvasni Majoros Bence posztját, majd a többiek nyilatkozatát, mert a belháborúk közepette mégiscsak akad néhány játékos, aki az asztalnál és azon túl is példát mutat, rácáfolva a sportágban honos hangulatra, képes igazi csapatként kiállni egymásért.

2023.09.22 16:04:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.09.21 11:09:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu