WSLA: hihetetlen sztorit osztott meg Puskásról volt csapattársa

S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 14:16
null
Az egykori játékostárs, Amancio Amaro Varela Schmitt Pállal, a posztumusz WSLA-díjjal és a Puskás dédunokával, Ane de Juan Damborenával (Fotó: ifj. Döme László)
A monacói gálán, ahol Puskás Ferencet a világ sportlegendái közé választották, a szintén díjazott Nasszer al-Attijah meghívta a 2022-es futball-vb-re az összes jelenlévőt.

Sztárokat hívtak meg a sztárokhoz az idei Világ Sportlegendái-díj (WSLA) szervezői. A Hotel Fairmont Monte-Carlóban megrendezett gálán nemcsak a kitüntetettként színpadra invitált sportcsillagok, hanem a díjak átadói is a sportvilág krémjéből kerültek ki.

SCHMITT PÁL,
A NEMZET SPORTOLÓJA
Tizenötmillió magyar nevében vehettem át Puskás Ferenc dédunokájával együtt ezt a posztumusz díjat. Máig ő a legismertebb magyar, a Jóisten kivételes tehetséggel ajándékozta meg, amivel nagyszerűen gazdálkodott játékosként és edzőként. A temetésekor megfogadtuk, hogy megőrizzük az emlékét, s lám, azóta az ő nevét viseli egy vadonatúj stadion, egy alapítvány, egy akadémia és a FIFA díja, felépült a Pancho Aréna, és még sorolhatnám. Személyesen is jól ismertem, s mondhatom, nem véletlenül szerették mindenütt a világon, ahol csak megfordult.

A szombat éjszakába nyúló, hollywoodi show-elemekkel színezett program a számunkra legfontosabb eseménnyel, a posztumusz díj átadásával kezdődött.

A néhai ikonok közül az idén négyéves díjat eddig ketten érdemelték ki: 2016-ban a monacói Antony Noghes, a hercegségbeli Grand Prix (1929) és a Monte-Carlo rali (1911) egyik megálmodója, tavaly pedig a Formula–1-es zseni, Ayrton Senna.

Az idei díjazott minden idők legkiválóbb magyar labdarúgója, Puskás Ferenc volt.

A legendás 10-es életművét a Real Madrid képviseletében Monacóba érkező egykori játékostárs, Amancio Amaro Varela méltatta.

Négy évig voltunk csapattársak, ez volt életem legfontosabb négy éve. Nagyszerű embert ismerhettem meg Panchóban, a mesteremnek tekintettem – mondta az ünnepség után lapunknak Amancio. – Hadd meséljek el egy történetet arról, milyen színes egyéniség volt. A meccseket persze nagyon komolyan vette, de még a pályán sem tudta megtagadni játékos önmagát. Nemegyszer előfordult, hogy a találkozó hevében, amikor kérte tőlem a labdát, magyarul szólt hozzám. Én persze spanyolul feleltem neki, így, viccelődve kommunikáltunk egymással. Aztán a mérkőzés után odajött, és azt mondta: mindent érted tettem, hogy jól érezd magad. Nagy öröm, hogy ennyi évvel a halála után is él a legendája, s hogy részt vehettem ezen a rangos gálán, amelyen ő volt az egyik díjazott.”

JAKAB JÁNOS, A PUSKÁS AKADÉMIA FELÜGYELŐBIZOTTSÁGÁNAK TAGJA
Fantasztikus megbecsülése ez a posztumusz díj a magyar futballnak. Voltak olvasmányélményeim Puskás Ferencről, s később a személyes találkozásaim Öcsi bácsival megerősítettek abban, hogy milyen nagyszerű futballista és kiváló ember volt. Őszinte tisztelője vagyok neki és a feleségének is, és nagyon szeretnék még többet és többet megtudni az életművéről.

Az est háziasszonya, műsorvezetője, az egykori balett-táncos, énekes, színész, koreográfus és producer, a monacói születésű, de cseh felmenőkkel is büszkélkedő Lorena Baricalla az Európa-bajnok spanyol futballista mellett díjátadóként szólította színpadra JuttaKleinschmidtet is, a Dakar rali első és máig egyetlen női győztesét.

A német pilóta tavaly került be a Világ Sportlegendái közé, s ez alkalommal olyan kollégáit köszönthette a színpadon, mint a Formula–1-es világbajnok, Indy 500- és Daytona 500-as győztes amerikai Mario Andretti, a háromszoros gyorsaságimotoros-világbajnok olasz Loris Capirossi, valamint a háromszoros Párizs–Dakar-győztes Nasszer al-Attijah.

Utóbbinak azért is járt az ünneplés, mert a minap sportlövőként megszerezte a kvalifikációt Tokióra.

ANE DE JUAN DEMBORENA, PUSKÁS FERENC DÉDUNOKÁJA

Csodás rendezvény volt, boldog vagyok, hogy részesei lehettünk a Puskás család képviseletében édesanyámmal együtt ennek a gálának. Puskás Ferenc számunkra nem csupán futball-legenda, hanem családunk tagja, nekem a dédapám. Megtisztelő volt átvenni a nevében a díjat, s köszönjük mindenkinek, hogy itt, Monacóban is elismerték a karrierjét.

Ez lesz a 48 éves sportember hatodik nyári olimpiája, aki az autósporthoz hasonlóan skeetlövőként is letette korábban a névjegyét, hiszen 2012-ben Londonban bronzérmesként állhatott fel a dobogóra (s nyert már az Ázsiai Játékokon is).

Mostanság plusz feladata is van: ő a 2022-es katari világbajnokság egyik nagykövete, s ezen szerepkörében rögtön meghívta a Világ Sportlegendái-díj átadó ünnepségének teljes vendégseregét a közel-keleti Arab Emírségbe. Nasszer al-Attijahot príma eredményei miatt illendő komolyan venni, de azért arra gyaníthatóan nem mindenki fogadna a sport Oscar-díjának ceremóniáján részt vevők közül, hogy három év múlva tényleg kezet rázhat Katarban a kiváló raliversenyzővel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik