K. Zs. 2020.11.21 20:57

Vívás: továbbra is Szekeres Pál az IWAS-vívóbizottság elnöke

Ismét Szekeres Pált választották meg az IWAS (Kerekesszékes és Amputált Sportolók Nemzetközi Szövetsége) kerekesszékes vívóbizottsága vezetőjének – írja az MTI.

Szekeres Pál kézlenyomata is ott található a Sportcsillagok Falán (Fotó: Földi Imre, 2019)

 

A Prima-díjjal kitüntetett, háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó 2013 óta az IWAS elnökségi tagja, majd alelnöke. Első elnöki megbízását 2016-ban kapta, amikor az olaszországi Pisában egyetlen szavazat híján egyöntetűen voksoltak rá. Ezúttal – első alkalommal – online tisztújítás történt.

„Az egyik legfontosabb célunk, hogy a 2024-es párizsi paralimpián már hat versenynap szerepeljen a programban a mostani öt helyett. Ehhez szorosan kapcsolódnak az új versenyszámok, a női és a férfi kardcsapat küzdelmeinek integrálása” – idézte Szekeres Pált a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szombati közleménye.

Szekeres Pál hozzátette: a Nemzetközi Vívó Szövetséggel (FIE) együttműködve folytatják az edzők és zsűritagok képzését, egyúttal nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy újabb országok sportolói számára legyenek elérhetők az IWAS programjai, ezért - amint azt jelezte - új tagországokat szeretnének bevonni, valamint egy többszintű versenyrendszert igyekeznek kiépíteni.

„Terveink között szerepelt és az IWAS vezetősége meg is szavazta, hogy a kerekesszékes vívás helyett, paravívás (para fencing) legyen a sportág új neve, így nyitnánk új lehetőségek felé és bővítenénk sportolóink számát. Valamint, hogy a szervezet vezetőségét kilenc főre bővítsük. Így már minden régió, Ázsia, Amerika, Európa képviselője helyet kap, továbbá kezdeményezésünkre azt is elfogadták, hogy női elnökségi tagunk is legyen” – mondta az újraválasztott sportvezető.

„Felemelő, hogy olyan hősök között élhetünk és dolgozhatunk velük együtt, mint Szekeres Pál. Ő az élő példa rá, hogy nincs lehetetlen és sosem szabad feladni. Megmutatta, hogy a páston kívül is milyen fantasztikus és csodálatos személyiség, kiváló családapa és remek sportvezető” – reagált az újraválasztásra Szabó László, az MPB elnöke.

(MTI)

2020.12.02 21:43:16

Egyéb egyéni HOLMÁR ZOLTÁN

Napjaink öttusázói és tízpróbázói is megirigyelhetnék a sokoldalú nemesember teljesítményét.

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.