Vívás: Siklósi Gergely nyerte a heidenheimi világkupaversenyt!

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2020.01.10. 18:35
null
Siklósi világkupát nyert (Fotó: Földi Imre)
Úgy tűnik, ha Siklósi Gergely döntőbe jut, onnan győztesként távozik. Júliusban, a budapesti vívó-világbajnokság megnyerésével már bizonyította, mire képes. Ezúttal élete első világkupa-győzelmét aratta Heidenheimben, ismét elképesztő teljesítménnyel.

Akár a 32 között is véget érhetett volna a világbajnok Siklósi Gergely versenye a 332 indulót számláló heidenheimi párbajtőr-világkupaviadalon. Miután bemelegítésképpen – a magyarok közül egyedüliként a főtáblán kezdhetett – a 64 között 15:11-re legyőzte a spanyol Manuel Barguest, a következő körben nagyon nem állt jól a szénája a finn Niko Vuorinen ellen. A rutinos vívó ugyanis alig egy perccel az asszó vége előtt 13:8-ra vezetett, a Budapest Honvéd párbajtőrözője azonban ekkor bekapcsolhatott magán valami gombot, amitől aztán a harmad végéig produkált egy 5:0-s sorozatot. Azaz döntetlenre mentett, a ráadásban pedig – ahogy az lenni szokott – aranytussal nyert! Ezt hatalmas üvöltéssel konstatálta, amivel ki is szabadulhatott belőle az összes feszültség.

Már csak azért is ez történhetett, mert a 16 között Szényi Péter csak a csörte végén tudta megszorongatni. A honfitárs nagyon iparkodott, hogy fordítson 14:10-es hátrányból, de amikor már csak egyre volt az egyenlítéstől, egy együttes döntött Siklósi javára (15:14).

A Martin Capek elleni negyeddöntő ehhez képest kevésbé mondható izgalmasnak, annak ellenére, hogy a csörte felénél még a cseh vezetett kettővel, a harmad végén azonban már 22 éves világbajnokunknál volt ugyanekkora az előny. Azt pedig a folytatásban csak tovább növelte, s végül 15:11-re nyert.

Mindeközben a táblaelső Szergej Bida még ennél is magabiztosabban menetelt az elődöntő felé – mást ne mondjunk, a 64 között Rédli Andrást 15:3-ra győzte le –, ahol Siklósival találta szembe magát. A párharc pikantériája természetesen az, hogya budapesti világbajnokságon egymással vívták a finálét,s az orosz 13:10-es vezetésről maradt alul szemtelenül fiatal párbajtőrözőnkkel szemben. Nyilván mindenki óriási csatát várt, ami Siklósi rendkívül okos vívásának köszönhetően elmaradt. Bida csupán az asszó elején vezetett, a harmadik harmad előtt már 11:4-es hátrányban volt, így hasonló bravúrra lett volna szüksége, mint amit Siklósi produkált Budapesten az olasz Andrea Santarelli ellen az elődöntőben: ha nem is tizenkettő, de tizenegy tust kellett volna adnia zsinórban. Bár néhányszor azért eltalálta ellenfelét, Siklósi 15:8-as győzelemmel jutott a döntőbe.

A tokiói olimpiára készülő párbajtőrözőnk ott is ismerőssel találkozott. Pak Szang Jung nevét a riói olimpia után egy életre megjegyeztük az Imre Géza elleni finálé kapcsán, ő pedig Siklósi Gergő nevét jegyezhette meg Budapesten, amikor a magyar a 32 között legyőzte aranytussal!

Aki látta vívni Siklósit a hazai világbajnokságon, az tudja, ha ő„flow-ban van”, elképesztő asszókat tud produkálni! A heidenheimi világkupaverseny döntőjét is nyugodtan kiteheti az ablakba, ahogy egyébként a dél-koreai olimpiai bajnok is, hiszen ez a csörte igazi reklámja volt a sportágnak. Az első három perc után 5:5-re állt a párharc, aztán a szünet után Pak tempót váltott és zsinórban négyszer is meglepte ellenfelét. Siklósi azonban gyorsan rájött, mit akar a dél-koreai, és pillanatok alatt ledolgozott hármat a hátrányából, 10:10-nél utolérte, és fordított is!

Ezután jött az igazi adok-kapok, szerencsére Pak volt az, aki futott az eredmény után. 14:13-at követően már-már meglepő is lett volna, ha Siklósi megadja a kegyelemdöfést, természetesen nem így történt, a koreai egyenlített. De maximum egyet pisloghattunk, és Siklósi máris a magasba emelte a karjait, merthogy 15:14-re nyert! Úgy tűnik, ha ő egyszer döntőbe jut, onnan győztesként távozik!

Azonban lefogadnánk, ezt az aranyat most azonnal elcserélné a holnapi csapataranyért, hiszen férfi párbajtőrcsapatunknak létfontosságú lenne egy dobogós helyezés, hogy életben tartsa az olimpiai reményeket. Tudjuk, nem akar egyedül menni Tokióba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik