PUSZTAI VIOLA
PUSZTAI VIOLA
2020.01.10 18:35 Frissítve: 2020.01.10 19:34

Vívás: Siklósi Gergely nyerte a heidenheimi világkupaversenyt!

Úgy tűnik, ha Siklósi Gergely döntőbe jut, onnan győztesként távozik. Júliusban, a budapesti vívó-világbajnokság megnyerésével már bizonyította, mire képes. Ezúttal élete első világkupa-győzelmét aratta Heidenheimben, ismét elképesztő teljesítménnyel.

 

Siklósi világkupát nyert (Fotó: Földi Imre)

Akár a 32 között is véget érhetett volna a világbajnok Siklósi Gergely versenye a 332 indulót számláló heidenheimi párbajtőr-világkupaviadalon. Miután bemelegítésképpen – a magyarok közül egyedüliként a főtáblán kezdhetett – a 64 között 15:11-re legyőzte a spanyol Manuel Barguest, a következő körben nagyon nem állt jól a szénája a finn Niko Vuorinen ellen. A rutinos vívó ugyanis alig egy perccel az asszó vége előtt 13:8-ra vezetett, a Budapest Honvéd párbajtőrözője azonban ekkor bekapcsolhatott magán valami gombot, amitől aztán a harmad végéig produkált egy 5:0-s sorozatot. Azaz döntetlenre mentett, a ráadásban pedig – ahogy az lenni szokott – aranytussal nyert! Ezt hatalmas üvöltéssel konstatálta, amivel ki is szabadulhatott belőle az összes feszültség.

Már csak azért is ez történhetett, mert a 16 között Szényi Péter csak a csörte végén tudta megszorongatni. A honfitárs nagyon iparkodott, hogy fordítson 14:10-es hátrányból, de amikor már csak egyre volt az egyenlítéstől, egy együttes döntött Siklósi javára (15:14).

A Martin Capek elleni negyeddöntő ehhez képest kevésbé mondható izgalmasnak, annak ellenére, hogy a csörte felénél még a cseh vezetett kettővel, a harmad végén azonban már 22 éves világbajnokunknál volt ugyanekkora az előny. Azt pedig a folytatásban csak tovább növelte, s végül 15:11-re nyert.

Mindeközben a táblaelső Szergej Bida még ennél is magabiztosabban menetelt az elődöntő felé – mást ne mondjunk, a 64 között Rédli Andrást 15:3-ra győzte le –, ahol Siklósival találta szembe magát. A párharc pikantériája természetesen az, hogy a budapesti világbajnokságon egymással vívták a finálét, s az orosz 13:10-es vezetésről maradt alul szemtelenül fiatal párbajtőrözőnkkel szemben. Nyilván mindenki óriási csatát várt, ami Siklósi rendkívül okos vívásának köszönhetően elmaradt. Bida csupán az asszó elején vezetett, a harmadik harmad előtt már 11:4-es hátrányban volt, így hasonló bravúrra lett volna szüksége, mint amit Siklósi produkált Budapesten az olasz Andrea Santarelli ellen az elődöntőben: ha nem is tizenkettő, de tizenegy tust kellett volna adnia zsinórban. Bár néhányszor azért eltalálta ellenfelét, Siklósi 15:8-as győzelemmel jutott a döntőbe.

A tokiói olimpiára készülő párbajtőrözőnk ott is ismerőssel találkozott. Pak Szang Jung nevét a riói olimpia után egy életre megjegyeztük az Imre Géza elleni finálé kapcsán, ő pedig Siklósi Gergő nevét jegyezhette meg Budapesten, amikor a magyar a 32 között legyőzte aranytussal!

Aki látta vívni Siklósit a hazai világbajnokságon, az tudja, ha ő „flow-ban van”, elképesztő asszókat tud produkálni! A heidenheimi világkupaverseny döntőjét is nyugodtan kiteheti az ablakba, ahogy egyébként a dél-koreai olimpiai bajnok is, hiszen ez a csörte igazi reklámja volt a sportágnak. Az első három perc után 5:5-re állt a párharc, aztán a szünet után Pak tempót váltott és zsinórban négyszer is meglepte ellenfelét. Siklósi azonban gyorsan rájött, mit akar a dél-koreai, és pillanatok alatt ledolgozott hármat a hátrányából, 10:10-nél utolérte, és fordított is! 

Ezután jött az igazi adok-kapok, szerencsére Pak volt az, aki futott az eredmény után. 14:13-at követően már-már meglepő is lett volna, ha Siklósi megadja a kegyelemdöfést, természetesen nem így történt, a koreai egyenlített. De maximum egyet pisloghattunk, és Siklósi máris a magasba emelte a karjait, merthogy 15:14-re nyert! Úgy tűnik, ha ő egyszer döntőbe jut, onnan győztesként távozik! 

Azonban lefogadnánk, ezt az aranyat most azonnal elcserélné a holnapi csapataranyért, hiszen férfi párbajtőrcsapatunknak létfontosságú lenne egy dobogós helyezés, hogy életben tartsa az olimpiai reményeket. Tudjuk, nem akar egyedül menni Tokióba.

2021.04.17 08:02:33

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Az 1956-os olimpián lenyűgözte a magyar kéziszercsapat gyakorlata – azonnali ismétlést kért.

2021.04.16 23:44:58

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

NS-VÉLEMÉNY. Megélte és túlélte a mélypontokat, s mostanra megtanulta kezelni az esélyességet.

2021.04.15 10:04:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Azt tudjuk, mozogni egészséges a testnek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen jót tesz a léleknek is egy kiadós edzés. (x)

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.