MTI
2020.05.18 10:10 Frissítve: 2020.05.18 11:45

Vívás: Osváth továbbra sem mond le a tokiói paralimpiai győzelemről

Osváth Richárd győzni szeretne a jövő évre halasztott tokiói paralimpián, így a hullámvölgyek ellenére igyekszik motivált maradni.

Osváth Richárd nem adja fel tokiói álmait (Fotó: NS Archív)

A Rio de Janeiróban kardban és tőrben is ezüstérmes kerekesszékes vívó az M4 Sportnak nyilatkozva elárulta, hogy a hosszú bezártság miatt egyre többször jelentkezik nála holtpont.

„Amikor elkezdődött ez az időszak, optimista voltam, akkor még nem lehetett tudni, lesz-e olimpia, paralimpia, de én bizakodtam. Amikor kiderült, hogy halasztják a játékokat, kicsit magam alatt voltam, de másnapra már kezdtem összeszedni magam, átgondolni a dolgokat"
– emlékezett vissza.

Elmondta, hogy olyan ember, aki megtervezi a lépéseket, feleségével július végére várják gyermekük születését, azután jött volna a paralimpia, Tokióból hazatérve pedig többet lehetett volna a családdal. A halasztás után át kellett gondolnia, hogyan tovább, helyre is álltak a dolgok, de időről időre vannak hullámvölgyek.

„Az a cél, hogy paralimpiát nyerjek, úgyhogy muszáj lesz motiváltnak lenni továbbra is – szögezte le. – Tudom, hogy hosszabb és még rögösebb lesz az út a kialakult helyzet miatt, de próbálok optimista maradni" – mondta, és kiemelte: a parasportolók amúgy is mindig azt sugallják, hogy előre kell tekinteni és sohasem hátra, tervezni kell, és harcolni, küzdeni az álmokért.

A hazai vívásban a klubedzések a szövetség elnökségének döntése értelmében már elkezdődhetnek, de a Törekvés SE 35 éves világ- és Európa-bajnoka edzőjével egyeztetve gyermeke születésének közelsége miatt biztonsági okból egyelőre kivár.

Az interjúban szóba került az is, hogyan fér meg a tőr mellett a kard. Mint emlékeztetett rá, gyerekként – még ép vívóként – a tőr volt a fegyvere, és 2013-tól kardozik.

„Nehéz és furcsa volt az eleje. Sok kudarc ért kardban, sokszor el is szomorodtam az eredmények után, de évről évre ügyesedtem, a 2016-os riói ezüst pedig olyan löketet adott, hogy azóta mindkettőt nagyon szeretem" – vallotta be.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy időnként elképzeli magát paralimpiai győztesként, mert „ez is hozzájárul ahhoz, hogy valaki meg tudjon valósítani egy célt".

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.

2023.03.25 22:48:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A ma húsz esztendeje elhunyt Molnár Dániel volt ugyanis a homo ludens, a játékos ember megszemélyesítője. Mindig, mindenhol, mindenkivel és mindent is játszott. Még játék közben is igyekezett valami mást is játszani.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.