MTI 2020.05.18 10:10 Frissítve: 2020.05.18 11:45

Vívás: Osváth továbbra sem mond le a tokiói paralimpiai győzelemről

Osváth Richárd győzni szeretne a jövő évre halasztott tokiói paralimpián, így a hullámvölgyek ellenére igyekszik motivált maradni.

Osváth Richárd nem adja fel tokiói álmait (Fotó: NS Archív)

A Rio de Janeiróban kardban és tőrben is ezüstérmes kerekesszékes vívó az M4 Sportnak nyilatkozva elárulta, hogy a hosszú bezártság miatt egyre többször jelentkezik nála holtpont.

„Amikor elkezdődött ez az időszak, optimista voltam, akkor még nem lehetett tudni, lesz-e olimpia, paralimpia, de én bizakodtam. Amikor kiderült, hogy halasztják a játékokat, kicsit magam alatt voltam, de másnapra már kezdtem összeszedni magam, átgondolni a dolgokat"
– emlékezett vissza.

Elmondta, hogy olyan ember, aki megtervezi a lépéseket, feleségével július végére várják gyermekük születését, azután jött volna a paralimpia, Tokióból hazatérve pedig többet lehetett volna a családdal. A halasztás után át kellett gondolnia, hogyan tovább, helyre is álltak a dolgok, de időről időre vannak hullámvölgyek.

„Az a cél, hogy paralimpiát nyerjek, úgyhogy muszáj lesz motiváltnak lenni továbbra is – szögezte le. – Tudom, hogy hosszabb és még rögösebb lesz az út a kialakult helyzet miatt, de próbálok optimista maradni" – mondta, és kiemelte: a parasportolók amúgy is mindig azt sugallják, hogy előre kell tekinteni és sohasem hátra, tervezni kell, és harcolni, küzdeni az álmokért.

A hazai vívásban a klubedzések a szövetség elnökségének döntése értelmében már elkezdődhetnek, de a Törekvés SE 35 éves világ- és Európa-bajnoka edzőjével egyeztetve gyermeke születésének közelsége miatt biztonsági okból egyelőre kivár.

Az interjúban szóba került az is, hogyan fér meg a tőr mellett a kard. Mint emlékeztetett rá, gyerekként – még ép vívóként – a tőr volt a fegyvere, és 2013-tól kardozik.

„Nehéz és furcsa volt az eleje. Sok kudarc ért kardban, sokszor el is szomorodtam az eredmények után, de évről évre ügyesedtem, a 2016-os riói ezüst pedig olyan löketet adott, hogy azóta mindkettőt nagyon szeretem" – vallotta be.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy időnként elképzeli magát paralimpiai győztesként, mert „ez is hozzájárul ahhoz, hogy valaki meg tudjon valósítani egy célt".

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.