KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.09.19 18:40 Frissítve: 2021.09.19 20:08

Vívás: kedden műtik meg Márton Annát – 9 hónap a felépülés

Decemberben szakadt el a térdszalagja, azóta sérülten vívott Márton Anna: az olimpiai negyedik kardvívót kedden műtik meg Németországban.

Márton Anna tavaly december óta sérülten versenyzett (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

Térdszalag nélkül még a járás is nehéz, hogy Márton Anna (BVSC-Zugló) hogyan tudott vívni a decemberi országos bajnokságon elszenvedett sérülése óta, hónapokon keresztül felvetődött a sportszeretők körében.

De tudott.

Mi több, Gárdos Gábor tanítványa térdszalag nélkül nyerte meg a koronavírus-járvány miatt alaposan „megszaggatott” versenynaptárban benne maradt egyetlen viadalt, a budapesti vk-t.

És sokszor fogát összeszorítva készült – a tokiói olimpiára.

„Nagyon sok hullámvölgy volt ebben a hat hónapban, már eleve nehéz volt meghozni azt a döntést is, hogy műtét nélkül neki merjek-e vágni az olimpiai felkészülésnek, bár valójában nem volt választásom, mert vagy így, vagy sehogy…” – mindezt már az ötkarikás játékok egyéni küzdelmeinek végén nyilatkozta Márton Anna. Igen, azután a verseny után, amelynek már az első asszójában megtörtént a baj: alig kötött be a 32-es táblán vb-bronzérmesünk argentin ellenfele ellen, amikor máris a földön találta magát. Kiugrott a bal térde…

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az olimpia előtt egy hónappal még a bokaszalagja is elszakadt, végképp nyomatékosíthatjuk: valóban heroikus küzdelemben ért oda Tokióban Márton Anna a negyedik helyre.

Vasárnap pedig Németország felé vette az irányt: az elkerülhetetlen műtétre kedden Stuttgartban kerül sor.


„Németország legjobb térdspecialistája műt meg kedden
– árulta el lapunknak Márton Anna, aki mesterével, Gárdos Gáborral utazott Németországba. – Nagyon jókat hallottam erről az orvosról, több labdarúgó térdét operálta már. Az elszakadt keresztszalagot saját combhajlító izmommal pótolják a műtét során, s a tervek szerint pénteken már utazhatunk is vissza Magyarországra.”

Márton Anna teljes gyógyulása kilenc hónapot vesz igénybe, persze ez nem jelent mozgás nélküli időszakot. Hogy a pástra mikor térhet vissza a magyar kardvívó, még nem tudni, de „ezúttal ezt nem fogom erőltetni, mert sokkal fontosabb, hogy teljesen felépüljek.”

 

2021.10.22 09:22:39

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

„Szerettem a harmadik helyen játszani, mert sokszor éppen az döntött, nyerek-e vagy sem.”

2021.10.21 12:21:31

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Az északír rögbilegenda, aki újra és újra átlépte a határokat a nyolcvanas években.

2021.10.20 19:25:16

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

Sportkönyvtár: Különleges hangvételű riportkönyv a Videoton UEFA-kupa-meneteléséről.

2021.10.18 17:05:36

Egyéb egyéni ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)

Beszélgetés diplomáciai feladatokról, a sport konzerváló erejéről és persze a teniszről.

2021.10.18 22:04:42

Egyéb egyéni L. P. I.