T. A. 2021.04.13 20:38 Frissítve: 2021.04.13 21:22

Vitorlázás: négy futam után második helyen áll Berecz a finn Eb-n

Címvédőként négy futam után a második helyen áll a finn osztály Európa-bajnokságán az olimpiára készülő Berecz Zsombor.

Berecz Zsombor négy futam után a második (Fotó: Berecz Zsombor Média)
Elkezdődött a végső visszaszámlálás a tokiói olimpia előtt, s ennek egyik állomása a vilamourai Európa-bajnokság, amelyen felvonulnak a finn osztály legjobbjai: 28 ország összesen 49 versenyzője. A címvédő Berecz Zsombor révén vagyunk érdekeltek a versenyen, aki két nap után a második helyen áll az összetettben.

Érdekesség, hogy a magyar olimpikon edzőtársaival osztozik az első három helyen: az élen a fiatal spanyol tehetség, Joan Cardona áll, a harmadik a horvát Milan Vujasinovic. Ők hárman együtt készültek a télen Lanzarotén, és szemmel láthatólag kiváló formában vannak.

A keddi futamokat öt-tíz csomós szélben tartották meg – Berecz egy 8. és egy 9. helyet szerzett, vagyis továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, miközben az ellenfelek közül szinte mindenkinek volt már legalább egy gyengébb futama.

Cardonának is, aki azonban kedden brillírozott, mind a két futamot megnyerte, jó döntéseket hozott – egyszerűen nem tudott hibázni. Pedig még csupán 22 éves (így a felnőttversennyel együtt zajló U23-as csatában is érdekelt), így előtte a jövő. Pontosabban csak akkor, ha megváltoztatják a döntést, és a finn osztály versenye mégis az olimpia programján marad. Egyelőre ugyanis az egyik legférfiasabb, leglátványosabb osztály mezőnyének Tokió az utolsó olimpiája, amelyre a spanyolnak nem sikerült kvalifikálnia magát.

Berecznek viszont igen, ráadásul az első adandó alkalommal, úgyhogy az ő figyelmének középpontjában Tokió áll – persze azért ha tehetné, nem adná vissza az Európa-bajnoknak járó vándorserleget, hanem hazahozná újra.

A verseny szerdán újabb két futammal folytatódik, s ha hinni lehet a meteorológusoknak, változik az időjárás – az eddiginél erősebb szelet ígérnek, ami még szorosabbá teheti a versenyt.

FINN EURÓPA-BAJNOKSÁG, VILAMOURA
Az állás 4 futam után:
1. Joan Cardona (spanyol) 21 helyezési pont, 2. Berecz (magyar) 27, 3. Vujasinovic (horvát)

2021.05.15 09:23:47

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Első aranyérmünket a műkorcsolyázó Földváry Tibor nyerte 126 évvel ezelőtt – Budapesten.

2021.05.14 22:15:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A bizonytalanság, az óvatoskodás vezetői gyengeséget takar.

2021.05.13 09:12:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az ugrókötelezés és a rúdtánc rejtelmeiről, valamint Ronaldinho varázslatos cseleiről is mesélt.

2021.05.09 23:53:05

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Nem a fogyatékosság határozza meg az embert, hanem az, miképp kezeli a fogyatékosság előtt álló kihívásokat.«