CZIPÓ ÁDÁM
2023.01.26 22:12 Frissítve: 2023.01.26 22:44

Vitorlázás: Haranghy Csaba lett a szövetség új elnöke

Haranghy Csaba, a szövetség csütörtökön megválasztott új első embere – aki Csillaghajóban vett részt az 1996-os atlantai olimpián – legfontosabb teendőjének a feszültségmentesítést tartja. A korábbi elnök, Gerendy Zoltán is megjelent Budaörsön, szerinte nem voltak sportszerűek az elmúlt hónapok eseményei.

A közgazdász végzettségű Haranghy Csaba korábban elnökségi tag és a felügyelőbizottság első embere is volt, elnökként pedig nyugodt légkört szeretne teremteni a sportág berkein belül (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Megtartotta elnökségi tisztújító közgyűlését csütörtökön a Magyar Kosárlabdázás Házában a Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ), miután tavaly októberben az elnökség hat tagja – Juhász Miklós, Kurucz Sándor, Náray Vilmos, Rutai István, Siklósi Máté és Sükösd Balázs – az akkori elnök, Gerendy Zoltán visszahívását indítványozta.

A kezdeményezés sikeres volt, Gerendy másnap jelezte, nem ragaszkodik a pozícióhoz, hanem sportszerű megméretést vállalva kívánja vagy újraválasztással megtartani, vagy visszaadni azoknak, akiktől a mandátumot kapta. Ez utóbbi valósult meg, november elején január 25-i hatállyal le is mondott, így sor kerülhetett az új elnök megválasztására.

A hat elnökségi tag egyébként azért kezdeményezett változtatást, mert úgy vélték, a szövetség jelenlegi vezetősége nem képes megbirkózni a következő két év sokrétű, embert próbáló feladataival. A gazdasági válság ráadásul felszínre hozta azt a kardinális problémakört, hogy az élsport és az utánpótlás-nevelés jelenlegi szinten történő fenntartását csak állami szerepvállalással képes teljesíteni a szövetség. Gerendy korábban ígéretet tett új források bevonására, amiből csak annyi valósult meg, hogy felvetette egy, a nagyhajós vitorlázókra kivetendő adó gondolatát, ami persze szembemegy a tagok és az elnökség akaratával.

A betöltendő pozícióra Haranghy Csabát, Haris Györgyöt és az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombort jelölték első körben, ám utóbbiak visszaléptek Haranghy javára, így az elnök személye szempontjából puszta formalitás volt a csütörtöki esemény. Az egyedüli jelölt a lehetséges 580 szavazatból 569-et kapott meg, a fennmaradó 11 érvénytelen volt.

A közgazdász végzettségű Haranghy Csaba ismerős körökben mozog majd, korábban több cikluson át elnökségi tag, de még a felügyelőbizottság első embere is volt. Mint hangsúlyozta, nem „protokollelnök” akar lenni a vitorlázóknál, hanem amolyan „chairman”. A nyugodt légkör megteremtése mellett a balatonfüredi Kékszalag Port beindítását, a Vitorlás Akadémia működtetését és természetesen a párizsi olimpiai kvóták megszerzését nevezte meg prioritásként.

A leváltott Gerendy Zoltán is részt vett az eseményen, leköszönő beszédében az előzményeket sportszerűtlen történetnek nevezte, ennek ellenére nem személyes támadásként élte meg a folyamatot.

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.

2023.03.25 22:48:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A ma húsz esztendeje elhunyt Molnár Dániel volt ugyanis a homo ludens, a játékos ember megszemélyesítője. Mindig, mindenhol, mindenkivel és mindent is játszott. Még játék közben is igyekezett valami mást is játszani.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.

2023.03.21 15:26:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A mai szerkesztőség négy, valamikor első osztályban sportoló belső munkatársának története.

2023.03.22 10:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megmutatjuk, mivel találkozott először az olvasó a standokon az elmúlt évtizedek során.