MTI
M. M.
2022.10.10 16:22 Frissítve: 2022.10.10 16:37

Világsakkfesztivál: háromezer látogatót vonzott a Várba

Háromezer látogatót és több tízezer online nézőt vonzott a szombati 8. Világsakkfesztivál, amelyre 15 országból érkeztek előadók a Nemzeti Galériába.

Polgár Judit volt az esemény szervezője (Fotó: AFP)

 

A sakk ünnepének híre a tengerentúlra is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának, az eseményt szervező Polgár Juditnak nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Az idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken – áll a Világsakkfesztivál hétfői közleményében.

Az idei fesztivál vezérfonalát a nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban például David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakknagymester „Tények és mítoszok" című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)-tárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban, míg Barabási Albert-László hálózatkutató a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta:

„Kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát: például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.”

„Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet! A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség" – mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül.

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal „hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglistán 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Jona Koszasvili) nyert meg.

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a „Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke Grúzia oktatási és tudományos minisztere, Miheil Cshenkeli beszédében kiemelte: „A sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.”

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”