MTI/V. J. 2021.02.10 19:34 Frissítve: 2021.02.10 20:17

Vegyes páros curling ob: Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyolcadik aranya

A címvédő Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyerte meg a vegyes párosok curling országos bajnokságát, így ők képviselhetik a magyar színeket az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon április végén.


Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt nyerte a vegyespáros ob-t (Fotó: curling.hu)

 

A 2013-ban és 2015-ben világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettős sorozatban harmadik diadalát aratta az ob-n, s összességében a nyolcadik aranyát gyűjtötte be, miután szerda este a finálét eldöntő ötödik mérkőzésen 10:8-ra múlta felül Szekeres Ildikó és Nagy György duóját.

Az Újpesti TE párosa ugyan az első endet egy ponttal elvesztette, de a másodikban és a harmadikban jelentős előnyre tett szert: előbbiben Kiss csapata utolsó előtti dobására a rivális három piros kövét is kiszedte, ezzel alapozta meg a 3:0-s részsikert, utóbbiban pedig Szekeres befejezőként hibázott, mert egy rosszul sikerült koccanás után mind a négy sárga kő bennmaradt a célterületen, a piros viszont kicsúszott. Az ötperces szünetig 7:3-ra felzárkózott a Vasas 2009-ben vb-ezüstérmes párosa.

Az ötszörös bajnok Szekeres, Nagy duó a jelentős hátrány ellenére nem adta fel, az utolsó előtti, hetedik endben egy 4:0-s részsikerrel 9:8-ra felzárkózott. Az utolsó felvonásban azonban a befejezésből fakadó kedvezőbb helyzetét érvényesítve a Palancsa, Kiss kettős már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, mert Palancsa utolsó dobására szinte a célterület mértani közepébe varázsolta az elengedett követ (1:0), ezzel beállítva a 10:8-as végeredményt.

„Az egész döntő és az ötödik meccs is egy hullámvasút volt. A találkozó második felében hiába próbáltuk egyszerűsíteni az állásokat, ez nem mindig sikerült. Az utolsó end végén már tudtam, hogy szükség lesz az extrára, az utolsó dobás leginkább a tét miatt volt nehéz, de engem ez doppingolni szokott” – értékelt az MTI-nek Palancsa Dorottya.

A nyolccsapatos ob alapszakaszában az első két helyen végzett a két páros, majd a maga elődöntőjét egyaránt 2:0-ra nyerte meg. A finálé három keddi meccse közül az elsőt a Palancsa, Kiss duó nyerte 10:5-re, a másodikat és a harmadikat 7:3-ra, illetve 6:5-re a Szekeres, Nagy páros, utóbbit ráadásul extra endben. Szerda délelőtt Palancsáék egy végletekig kiélezett küzdelemben 7:5-ös sikerrel egyenlítettek, így következett a bajnoki aranyat eldöntő ötödik összecsapás.

A 24 csapatos, aberdeeni vegyes páros vb-ről a legjobb hét szerez kvótát a 2022-es pekingi téli olimpiára, később még egy decemberi kvalifikációs tornán további két helyet osztanak ki. Curlingben még sosem szerepelt magyar sportoló a téli olimpiákon.

2021.09.20 14:37:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A forró húsleves, amelyet kapkodva kell megenni, nekem ez a futballal járó szent hevület.”

2021.09.20 10:21:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megjelent a Túrázás magazin, 84 oldalon kínálunk érdekességeket a természetjárás világából.