DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2022.01.20 23:21 Frissítve: 2022.01.21 09:07

Vállvetve – Deák Zsigmond jegyzete

 

 
Műtét után kérdéses Szőke Alex budapesti Eb-szereplése

Rengetegszer hallottuk, de sosem lesz unalmas, hogy nincs annál nagyobb sportolói élmény (mert hatványozódik a szurkolói élménnyel), mint hazai környezetben, Magyarországon rendezett (világ)versenyen győzelmet aratni, legyen az csapatsport vagy egyéni. Nyilván a kudarc is felnagyítódik itthon, lásd férfi kézilabdázóink szereplését a jelenleg is zajló Európa-bajnokságon. A másik idei, olimpiai sportágban rendezett nagy itthoni viadal a március végi, április eleji birkózó Eb lesz Budapesten. A dimenzió természetesen más, ettől még hungarikumnak számító ősi mozgásformáról beszélünk, hiszen a birkózás a hazai ötkarikás sportági örökranglista negyedikje a vívás, az úszás és a kajak-kenu mögött, épp tavaly, Tokióban megszerezve 20. arany- és 17. ezüstérmét, valamint 23. és 24. ötödik helyezését.

Ám a dobogóra álló Lőrincz fivérek, Tamás és Viktor, valamint korosztályuk további világ- és Európa-bajnok klasszisai (a teljesség igénye nélkül Sastin Marianna, Barka Emese, Kiss Balázs, Korpási Bálint) pályafutásuk végén járnak, s az olimpiai ötödik helyét világbajnoki ezüstéremmel megfejelő huszonegy éves ifjú titán, Szőke Alex tökéletes szimbóluma a generációváltásnak. Az „egy tömbből faragott”, antik görög szoborhoz hasonló alkatú, jóképű 97 kilós kötöttfogású kiválóság a sportág új arcává válhat, ám nem biztos, hogy a hazai Eb-t rá lehet építeni, hiszen jó ideje húzódó vállsérülése műtétet követelt, s erősen valószínű, nem lesz teljes értékű harcos március végére. Ő és a válogatott keretorvosa, Bakanek doktor még nyitva hagyott egy kiskaput, ettől még érdemes felkészülni arra, hogy az „öregek” mellett az új generáció legjobbja sem lesz ott a BOK-csarnok szőnyegein.

Az ilyesmi persze benne van a pakliban, s akad még ifjú tehetség a válogatott keretben, aki átveheti a stafétát, de azért nem árt leszögezni, a birkózást nehezebb eladni, mint bármelyik csapatlátványsportot, itt jelentős kommunikációs munkába kerül népszerűsíteni a hazai Európa-bajnokságot. A kézilabdás arénát háromszor is dugig megtöltötte a nagyérdemű, noha elmaradt a siker, a birkózóknál viszont utóbbi nélkül elenyészik a bármily magas színvonalú hazai rendezés. Szőke Alexnek, elmondása szerint, örök élmény maradt Bácsi Péter 2018-as vb-diadala a Papp László Budapest Sportarénában, s kijelenthetjük, valami ilyesmi teheti fel a koronát az idei Eb-re is. Már csak az a kérdés, Szőke vagy valaki más viszi tovább a lángot. Némi adalék: a korábbi nyolc budapesti kontinensviadalon 1911 és 2001 között kilenc birkózónk jutott itthon a csúcsra.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

2022.05.19 13:11:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magyar innováció Európa után meghódította Amerikát és Ázsiát is.

2022.05.20 14:51:12

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Egyrészt fizikailag, másrészt pedig mentálisan is vissza kell térned a régi kerékvágásba. (x)

2022.05.19 15:18:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Raymond van Barneveld dupla győzelmet aratott Magyarország első nagyszabású darts show-ján. (x)

2022.05.19 12:25:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu