Birkózás: műtét után kérdéses Szőke Alex budapesti Eb-szereplése

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.01.21. 09:02
null
Szőke Alex hazai szőnyegen is dobogóig menetelne, de az egészsége azért előbbre való (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
A 2021-ben nyert világbajnoki ezüstérmével és olimpiai ötödik helyével a magyar birkózógeneráció egyik vezérévé vált Szőke Alex. A 97 kilós kötöttfogású versenyző vállát viszont decemberben műteni kellett, emiatt kérdéses, szőnyegre léphet-e a március végi budapesti Európa-bajnokságon.

 

Az ESMTK kiválóságának 2020 nyarán, az egyik edzésen lefogták a fejét, ebből a szituációból, az úgynevezett „vasgyárival” akarták megforgatni. Persze ő ezt nem engedte, védekezni próbált, ám ez nem sült el túl jól: megsérült a kulcscsontja.   

„Akkor még felépültem, de ezután könnyebben szenvedtem el apróbb sérüléseket. Aztán két és fél hónappal ezelőtt, november elején – szintén edzésen – ráestem a vállamra. Azt hittem, néhány nap alatt rendbe jön, emiatt tovább edzettem, de nagyon fájt, főleg a tréningek után. A vizsgálatok után kiderült, hogy orvosi beavatkozásra van szükség: »ki kellett pucolni« az ízületeket, és »csiszolni« kellett a kulcscsontomból” – magyarázta érdeklődésünkre Szőke Alex.

Persze tudta, hogy a beavatkozás miatt hosszú kényszerpihenő vár rá, így veszélybe kerülhet a részvétele a március 28. és április 3. között hazai szőnyegen, Budapesten esedékes Európa-bajnokságon. Nehéz döntést kellett meghoznia a családja és az edzői segítségével.      

„Rengeteget tanakodtunk. Semmi kétség, nagyon fontos a hazai rendezésű Eb, de 2023-ban már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, nem akartuk veszélybe sodorni a felkészülésemet. Tudtuk, ha tovább edzek, ennél sokkal súlyosabb sérülés is kialakulhatott volna. Karácsony előtt, december huszonkettedikén megtörtént a beavatkozás. A rehabilitációs időszakom zajlik, s ha nem is száz százalékban, de már használhatom a kezemet – mondjuk, egy karton vizet még nem cipelhetek. Ha minden jól megy, február közepén ismét edzésbe állhatok, és ha igazán ütőképes formába tudok lendülni, elindulok az Európa-bajnokságon. Erre jelenleg ötven százalék esélyt látok.”

Szőke Alex nem tagadja, nagyon szeretne hazai közönség előtt versenyezni, dobogóra állni. Elmondta, sosem felejti el azt a pillanatot, amikor Bácsi Péter a 2018-as világbajnokságon, a Papp László Budapest Sportarénában a dobogó legfelső fokára állt a kötöttfogású 82 kilogrammosok között.

A birkózóválogatott keretorvosa, dr. Bakanek György szerint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasának jól halad a felépülése.     

„Alex jól sikerült vállműtéten esett át. Jelenleg a rehabilitációs időszak zajlik, gyógytornával és kiegészítő fizioterápiás kezelésekkel próbáljuk felgyorsítani a felépülését. A cél természetesen az, hogy a tavaszi Európa-bajnokságra tökéletes állapotba kerüljön, de fokozatosan haladunk előre, óvatosak vagyunk. Ő becsületesen elvégzi a feladatait, és mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy felgyorsuljon a folyamat. Csaknem egy hónap telt el a műtét után, nagyon jól gyógyul, kicsi nyomásérzékenységen kívül nincs nagy baj. A tapasztalatunk az, hogy az ehhez hasonló nagyobb kihagyás jót is tehet a sportolónak, újult erővel sokkal többre lehet képes. Nem lehetetlen tehát, hogy a nehézségek ellenére Alex elinduljon a budapesti Eb-n.” 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik