MTI, I. SZ. 2020.12.05 11:15 Frissítve: 2020.12.05 11:35

UP-konferencia: Fábián László 13 érmet vár Tokióban

Fábián László szerint 13 érem, valamint 20-22 negyedik-hatodik helyezés megszerzése lehet reális a magyar csapat számára a 2021 nyarára halasztott tokiói nyári olimpián.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója tokiói várakozásokról beszélt az utanpotlassport.hu konferenciáján (Fotó: Tumbász Hédi)

A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója ezt az utanpotlassport.hu Tekintettel Tokióra című péntek délutáni online konferenciáján jelentette ki egy 2019-ben elvégzett kutatásra alapozva.

„Az érmek számát tekintve ez kevesebb, ám a negyedik-hatodik helyezéseket nézve több, mint amennyi 2016-ban Rióban volt” – mondta a sportigazgató, aki szerint fontos, hogy a női kézi- és a vízilabda-válogatott megszerezze a kvótát. Fábián László szerint a MOB összességében 160 magyar sportoló részvételével számol a japán fővárosban.

 
UP-konferencia: kihívás elé állít a koronavírus-járvány 

„Lesz olimpia, az egyetlen fontos kérdés, hogy nézőkkel, vagy nélkülük. A japánoknak ez becsületbeli ügy, ők nézőkkel képzelik el a játékokat, de megfelelő biztonsági intézkedések mellett” – hangsúlyozta a sportvezető, aki a részletekkel kapcsolatban elmondta: több olyan sportág lesz, melynek versenyzői már napokkal, hetekkel előbb megérkeznek az olimpiai versenyek helyszínére a hétórás időeltolódáshoz való akklimatizálódás miatt, ám a versenyszám végét követően mindenkinek minél hamarabb haza kell majd utaznia.

„A legnagyobb feladatunk most az, hogy tartsuk a lelket a sportolókban” – fogalmazott Fábián László, aki úgy érzi, a többségük azért inkább elszánt, mintsem kétkedő.

Dénes Ferenc sportközgazdász arról beszélt, hogy a szervezőbizottság 12,6 milliárd dollárra tervezte a tokiói olimpia költségvetését, a japán számvevőszék szerint azonban a végső összeg ennek a duplája, 25 milliárd is lehet. Megemlítette azt is, hogy a szervezőbizottság egy 50 tételes költségcsökkentési programba fogott. Végül arról beszélt, hogy Magyarországnak versenyelőnyt jelenthet Tokióban, hogy az élsportban jelentős az állami támogatás, azokkal az országokkal szemben, ahol a sport piacgazdasági alapon működik.

Imre Géza, a Bp. Honvéd sportigazgatója elmondta, jelenleg nyolc sportolójuk tűnik biztos olimpiai résztvevőnek és összességben húsz fölötti létszámmal kalkulálnak. Arra a kérdésre, hogy mennyiben lesz más ez az olimpia, azt felelte, a nézők hiánya rá fogja nyomni a bélyegét a hangulatra, de azoknak a versenyzőknek még kedvezhet is, akik először vesznek részt a játékokon.

Sós Csaba szövetségi kapitány nem vár átrendeződést az úszásban. Elismerte, hogy a két számban világcsúcstartó Hosszú Katinka „nincs jó állapotban”, de meggyőződése, hogy a világ nem ment el mellette.

„Csak rajta múlik, mire lehet képes, ráadásul az ellenfelei félnek tőle” – fűzte hozzá.

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szakvezetője minden idők legnehezebb olimpiájára számít Tokióban, ahol nyerni szeretnének.

Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó szerint sok a bizonytalanság a kvalifikációs versenyek megrendezése körül, ő mindenesetre zárt kapus olimpiára számít, és a legrosszabb forgatókönyvre is felkészült.

Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke arról tájékoztatott, hogy ha holnap kezdődne az olimpia, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az akkreditált, negatív teszttel rendelkező újságírók beutazását nem korlátozná, a sajtótribünön helyet foglalókét viszont igen.

Székely Dávid, az M4 Sport csatonaigazgatója arról beszélt, hogy különböző forgatókönyvek léteznek a közvetítésre, ők mindenesetre teljes stábbal és minden korábbinál bővebb közvetítéssel készülnek.

„Lehet, hogy a korlátozások miatt kevesebb helyszínről közvetítő kommentátorunk lesz, de minden eshetőségre vannak megoldásaink” – emelte ki a főszerkesztő.

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR
2021.01.18 10:09:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Berkesi Judit és Hajdú B. István ezúttal Az Év Sportolója Gála díjazottjairól beszélgettek. (x)

2021.01.17 20:59:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha az ember sokat ad nekik, de nem kíván tőlük lehetetlent, s érzik, hogy emberként, szakmai partnerként bánik velük, akkor ők is nagyon normálisan viselkednek.