MTI/SZ. R. 2021.09.02 12:05 Frissítve: 2021.09.02 14:30

Triatlon: Nem akarom sajnáltatni magam, megyek tovább – Faldum Gábor

A riói olimpikon Faldum Gábornak nem sikerült kvalifikációt szereznie a tokiói ötkarikás játékokra, amit csalódásként élt meg, de már előretekint, és a párizsi indulást tűzte ki célul maga elé.

Faldum Gábor előretekint és a párizsi indulás a célja (Fotó: Dömötör Csaba, 2020)

 

A bajaiak 33 éves kiválósága – aki kedden Lehmann Csongor mögött második lett a magyar szövetség és a főtámogató E.ON közös szervezésében megrendezett balatonfenyvesi gálán, amelyen rajthoz állt a legjobb magyar triatlonosok többsége – az MTI-nek elmondta: bár csalódásként élte meg, hogy nem jutott ki a tokiói olimpiára, egyelőre nem fordult meg a fejében, hogy ezen a szinten befejezi a sportolást, viszont kicsit más célt és irányt keresett magának.

„Indultam fél távú nemzetközi versenyen, amelyeken olyan jó érzésekkel és eredménnyel végeztem, hogy ott lehetek a táv világbajnokságán is. Az elmúlt bő tíz évben a világbajnoki sorozatra, valamint a világkupa futamaira koncentráltam. Egy ilyen csalódás után kellett valami más cél, kihívás, hogy kicsit ki tudjak szakadni a megszokottból, úgy az edzéseket, mint a versenyközeget illetően, és folytatni tudjam az utamat, mert menni akarok rajta tovább. Sajnáltatni viszont végképp nem akarom magamat, hogy nem lehetettem ott az olimpián" – mondta. Hozzátette: neki is megvolt a lehetősége arra, hogy kvótát szerezzen az ötkarikás játékokra, az idén öt pontszerző versenyen is indult. Ezeken nem szerepelt rosszul, és jó formában is versenyzett, teljesítménye mégis kevésnek bizonyult a kvótaszerzéshez. Kiemelte: nem is ezeken a viadalokon múlt leginkább, hogy nem utazhatott Tokióba, hanem a 2019-es idényen, ami gyengébb éve volt.

„Ott nem jöttek úgy az eredmények, és így a ranglistás pontjaim sem. Az idén nagyon akartam ezt a kvalifikációt, mégsem sikerült teljesen összerakni magam. A nagy akarás miatt bizony hiányzott belőlem a könnyedség. Nagyon nem volt jó így, kívülállóként nézni az olimpiai versenyt, mert láttam a helyemet a mezőnyben, az idei formámmal végképp" – nyilatkozta.

Faldum elmondta: a kvalifikáció idei folytatása előtt még úgy érezte, hogy a rangsorban őt megelőző másik magyar, a riói olimpia után a tokióin is rajthoz álló, utóbbin 29. helyezett Tóth Tamás „talán fogható". A kvalifikációs időszakban ugyanis társának is végig küzdenie kellett pozíciója megtartásáért. Kiemelte: a gondolattal azért eljátszott, hogy milyen szoros csatát kellett volna vívnia, ha a második magyar kvótáért – mert az elsőt a Tokióban hetedik helyezett Bicsák Bence magabiztosan gyűjtötte be – az olimpia előtt hazai válogatót írnak ki az arra esélyeseknek.

„Nagyon jó formában voltam, Dévay Márk is egyre markánsabban van jelen a nemzetközi elitmezőnyben, ahová Lehmann Csongor nagy lendülettel érkezett meg az idén, de vele mi már tavaly is komolyan számoltunk. Az a válogató egy nagyon szoros, négyemberes küzdelem lett volna. Persze, nem akarom elvitatni Tamás érdemeit, és megkérdőjelezni az olimpiai részvételét, mert megdolgozott az indulásért, ahhoz teljesen megérdemelten jutott" – közölte.

Faldum elmondta: hosszabb kihagyásra most nem gondolt, a körülmények nem olyanok, hogy ezt megengedhetné magának, de úgy érzi, nagyobb pihenésre, feltöltődésre nincs is szüksége. Mostani kiegyensúlyozott formáját szeretné megőrizni, a másfajta edzésmunka pedig amúgy is jó hatással volt rá a rövidebb távokon is.

„Én úgy tekintek a 2024-es, párizsi olimpiára, hogy az már itt van, nem pedig úgy, hogy hol van az még. Szeretnék indulni ősszel a vb-sorozathoz tartozó futamokon, Bermudán és Abu-Dzabiban, mert a világranglistán most elfoglalt helyemről nem lenne taktikus dolog hátrébb kerülnöm. Akkor ugyanis jövőre nem tudok válogatni, hogy mikor melyik versenyen induljak, és így kényszerhelyzetbe, illetve lépéshátrányba kerülnék már a kétéves kvalifikációs időszak legelején, jövő májusban" – mondta.

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!