Triatlon Ek: Bragmayer első magyar női versenyzőként nyert Tiszaújvárosban

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 17:12
null
Bragmayer első magyar női versenyzőként nyert Tiszaújvárosban (Fotó: Dömötör Csaba)
Bragmayer Zsanett a magyar női versenyzők közül elsőként győzött a tiszaújvárosi rangos nemzetközi triatlonversenyen – írja az MTI. A férfiaknál Lehmann Csongor nyert, Kiss Gergely a harmadik helyen zárt.


NŐK

A nőknél a szombati selejtezőt követően hat magyar volt érdekelt az Európa-kupa vasárnapi fináléjában, ahol abszolút favoritként indult a tokiói olimpián 12. helyezett Bragmayer, aki a legjobb idővel végzett előző nap.

A magyar triatlonos a döntőben 59:39 perces eredménnyel, közel 20 másodperces előnnyel magabiztosan bizonyult a legjobbnak a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 km futásból álló sprinttávon.

Az újbudai versenyző nagy vágya volt, hogy Tiszaújvárosban nyerjen – korábban hatodik helyezés volt a legjobb eredménye –, a magyar női triatlonosok közül elsőként. A sportág egyik hazai fellegvárában a férfiaknál is csupán háromszor ünnepelhettek magyar győztest: 2014-ben Vanek Ákost, 2017-ben Bicsák Bencét, 2021-ben Lehmann Csongort. Utóbbi favoritként, az Ek-viadal címvédőjeként szintén a selejtező legjobbjaként indult a férfiak döntőjében.

Bragmayer az MTI-nek kiemelte: végig uralni tudta a versenyt és a mezőnyt, a pályán nagyszerűen érezte magát, és várakozásaival ellentétben nem is kellett a maximum teljesítményt adnia a biztos siker érdekében.

„Úszás előtt az ausztrál lánnyal kacsintottam össze, hogy majd menjünk együtt, de végül csak én mentem, ő nem jött... A kerékpáron és a futáson is vártam a riválisoktól, hogy tempót akarnak menni vagy megszorongatnak, és akkor nekem is elő kell venni a tartalékokat, de ez végül elmaradt. A futáson is egyedül mentem, annak végén pedig már saját magam miatt nyomtam meg egy kicsit az iramot, így nőtt az előnyöm, és nem azért, mert rá voltam kényszerítve. A hajrá, a célba érés pedig a nekem drukkoló, engem ünneplő hazai közönség előtt hatalmas élmény volt, ahogyan azt vártam. Ez az, amit nagyon szerettem volna átélni, és most megadatott számomra” – mondta.

A juniorok még rövidebb távon – 500 m úszás, 12.5 km kerékpározás és 3.6 km futás – versenyeztek, a korosztályos selejtezőkből a magyarok közül kilenc fiú és kilenc leány jutott a döntőbe. Ott aztán utóbbiaknál Dobi Lili nyert, Nádas Romina másodikként végzett, míg előbbieknél a legjobb eredményt Hóbor Zalán érte el, aki a negyedik helyen zárt, közvetlenül Kovács Gyula és Trungel-Nagy Kolos előtt.

FÉRFIAK

A vasárnapi fináléban a férfiaknál hat magyar volt érintett, a tavalyi Ek-n győztes Lehmann Csongor – aki 2021-ben első lett az U23-as világbajnokságon is – a selejtezőben futamgyőzelemmel és összesítésben a legjobb időeredménnyel igazolta, hogy ezúttal ő az első számú favorit.

A tiszaújvárosiak kiválósága a döntőben ennek megfelelően teljesített, és 53:18 perc alatt ért célba, míg Kiss Gergely – aki szombaton szintén megnyerte a selejtezős futamát – 53:41 perc alatt oldotta meg a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 km futásból álló sprinttávot.

Lehmann Csongor az MTI-nek elmondta: nagyon szerette volna megismételni a tavalyi győzelmét, a döntő előtt emiatt volt is benne némi drukk.

„A rajt pillanatában azonban elmúlt ez az izgalmi állapot, és végig kontroll alatt tartottam a teljesítményemet. Az úszáson előbb öten húztunk el, majd ebből hárman maradtunk elöl, és ez a trió kerékpáron is jól összedolgozott. A futásra már komoly előnyt gyűjtöttünk a mezőnnyel szemben, és a második kör közepén kifejezetten olyan érzésem volt, hogy jól és egyben vagyok, az üldözők nem jelenthetnek veszélyt ránk. Elérkezettnek éreztem a pillanatot, hogy én menjek előre és egyedül vezessek a célig” – nyilatkozta Lehmann Csongor, aki terveit megvalósítva ért végül magabiztos különbséggel a célba.

„A második hazai győzelmem is euforikus érzéseket keltett bennem, sőt, abból a szempontból még annyi pluszt is adott hozzá, hogy a saját magammal szemben támasztott elvárásnak, a címvédésnek is meg tudtam felelni” – mondta.

A viadalon így kettős magyar diadal született, miután a nőknél Bragmayer Zsanett nyert fölényes versenyzéssel.

A tiszaújvárosi rangos nemzetközi triatlonversenyt 2014-ben Vanek Ákos, 2017-ben Bicsák Bence nyerte meg – a viadal akkor még világkupa-állomás volt –, majd Lehmann Csongor tavaly Ek-viadalon bizonyult a legjobbnak. A nőknél korábban nem volt magyar érmes helyezés.

A tiszaújvárosi Európa-kupa prémium minősítést kapott – a versenynaptárban ezt csak a hollandiai Holten érdemelte még ki –, így dupla annyi világranglistapontot és pénzdíjat lehet begyűjteni, mint egy sima Ek-viadalon. Továbbá ezzel a versennyel Tiszaújváros egy fokkal közelebb kerül ahhoz, hogy jövőre ismét világkupafutamnak adjon otthont, miként 1997-től megszakítás nélkül 2019-ig.

TRIATLON EURÓPA-KUPA, TISZAÚJVÁROS

NŐK
1. Bragmayer Zsanett 59:39 perc
2. Selina Klamt (német) 59:57
3. Anja Weber (svájci) 1:00:12 óra
...12. Kovács Zsófia 1:00:46
...14. Holánszky Laura 1:00:52
15. Bukovszki Tünde 1:01:02
...21. Horváth Karolina 1:01:46
...28. Bóna Kinga 1:04:08
FÉRFIAK
1. Lehmann Csongor 53:18 perc
2. Radim Grebík (cseh) 53:37
3. Kiss Gergely 53:41
...7. Tóth Tamás 53:57
...14. Dévay Zsombor 54:08
...18. Dobi Gergő 54:21
...22. Lehmann Bence 54:29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik