Torna: még 40-125 év börtön a lányok százait molesztáló Nassarnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.05. 21:15
A michigani Eaton Countyban megtartott tárgyalás végén újabb, 40–125 év közötti letöltendő börtönbüntetést kapott az amerikai női tornászválogatott volt csapatorvosa, Larry Nassar.

Nassart első büntetőtárgyalása után 60 év, a második, óriási közfigyelmet kiváltó tárgyalás után 40–175 év börtönre ítélték, ehhez jött most még a 40–125 év közötti ítélet.a második, óriási közfigyelmet kiváltó tárgyalás után 40–175 év börtönre ítélték, ehhez jött most még a 40–125 év közötti ítélet.

„Nem vagyok meggyőződve arról, hogy tényleg felfogja, milyen rosszat tett, és annak milyen következményei vannak az áldozatokra, családokra és barátokra nézve” – jelentette ki Janice Cunningham bíró az ítélethirdetésen. Nassar bűnösnek vallotta magát három, Eaton County területén elkövetett szexuális zaklatásban.

A január-februári tárgyalásokon közel kétszáz áldozat tett vallomást a bíróság előtt, többségük sportolóként kapott „kezeléseket” Nassartól. Az amerikai női tornasport több olimpiai bajnoka – Jordyn Wieber, Gabby Douglas, McKayla Maroney, Aly Raisman, Simone Biles – is a molesztáltak között volt. Eddig 265-en vádolták meg Nassart szexuális zaklatással és molesztálással, ám az áldozatok száma akár ezres nagyságrendű is lehet.

A Nassar-ügy következményeképpen lemondott az Egyesült Államok Tornaszövetségének (USA Gymnastics, USAG) teljes vezetősége, miután az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága kikényszerítette ezt egy ultimátummal. A szövetséget elhagyta szinte összes szponzora. Lemondott a női válogatott a riói olimpia után kinevezett szakvezetője, Valeri Liukin, bár ő sem a büntető-, sem a polgári perekben nem volt érintett. Távozott posztjáról a Michigan State University első embere, Lou Anna Simon, illetve az egyetemi sportélet irányítója, Mark Hollis.

A USA Gymnastics ügyvezető elnökség irányítása alá kerül, a régi elnökségben szerepet vállalók nem választhatók a tisztújító gyűlésen. Az ügy kezelését, a tornaszövetség és az olimpiai bizottság, illetve a Nassart főállásban alkalmazó Michigan State University felelősségét várhatóan kongresszusi vagy szenátusi különbizottság tárja fel.

A Nassar-ügy hátteréről itt olvashatnak bővebben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik