Torna: ultimátum az amerikai szövetségnek, 6 nap a teljesítésre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.26. 11:51
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) hivatalos levélben tudatta az Egyesült Államok Tornaszövetségével (USA Gymnastics), hogy hat napja van leváltani az összes vezető tisztviselőjét. Ha ez nem történik meg, a tornaszövetség nem működhet a jövőben a sportág nemzeti felügyelő szerveként, elveszti irányító jogkörét. Az ultimátum a Larry Nassar-ügy következménye: a több mint 150 nőt szexuálisan molesztáló sportorvos több mint 20 évig dolgozott az amerikai női tornászválogatott mellett.

A Nassar-ügy miatt már tavaly lemondott a USA Gymnastics elnöke, Steve Penny. Az ítélethirdetés (Nassar 40-175 év börtönt kapott az egy másik ügyben kiérdemelt 60 mellé) előtt távozott a vezetőségből a végrehajtó bizottság elnöke, Paul Parilla, helyettese, Jay Binder és a kincstárnok Bitsy Kelley. A szövetség szinte összes nagy szponzorát elvesztette.A Nassar-ügy miatt már tavaly lemondott a USA Gymnastics elnöke, Steve Penny. Az ítélethirdetés (Nassar 40-175 év börtönt kapott az egy másik ügyben kiérdemelt 60 mellé) előtt távozott a vezetőségből a végrehajtó bizottság elnöke, Paul Parilla, helyettese, Jay Binder és a kincstárnok Bitsy Kelley. A szövetség szinte összes nagy szponzorát elvesztette.

Az olimpiai bizottság a következőket követeli a tornaszövetségtől ultimátumában: a vezetőség mind a 21 tagjának lemondása 6 napon belül. Február végéig új, ideiglenes ügyvivő testület felállítása, melynek nem lehetnek tagjai a most eltávolított tisztviselők, kivéve a sportolók képviselőit. Tizenkét hónapon belül az új vezetőség felállítása – az eltávolított tisztviselők ebbe sem kerülhetnek be.

Minden tornaszövetségi ülésre kötelező ezentúl az olimpiai bizottság egy tagját is meghívni. Független vizsgálat indul a szervezet ellen, mely a Nassar-ügy kezelését vizsgálja. Három hónapon belül a tornaszövetség összes tisztviselőjének el kell végeznie a sportolók biztonságának garantálására felállított SafeSport szervezet képzését. Hat hónapon belül minden tisztviselőnek el kell végeznie egy etikai tréninget.

Ha a fentiek nem valósulnak meg, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága megszünteti az Egyesült Államok Tornaszövetségének felügyeleti jogköreit, tehát a tornaszövetség nem működhet a sportág országos irányító testületeként.

Az ítélet 175 év börtön; véget ért a sportvilág legmocskosabb ügye

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik