DÉNES SZILÁRD 2022.01.09 21:19 Frissítve: 2022.01.09 22:09

Torna: a 101 éves Keleti Ágnest köszöntötték – fotó

Egykori csapata, az Újpest képviselete mellett Szijjártó Péter is felköszöntötte a születésnapos Keleti Ágnest, a világ legidősebb olimpiai bajnokát, akit a jeles alkalmon Jávori Ferenc szórakoztatott kedvenc dalaival.

A 101 éves Keleti Ágnest köszöntötték (Fotó: Róth Tamás)

 

Saját otthonában, izgatottan, széles mosollyal arcán várta a köszöntőket a vasárnap 101. születésnapját ünneplő, ötszörös olimpiai és egyszeres világbajnok tornász, Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója. A koronavírus-járvány miatt elővigyázatosságból minden érkező átesett egy gyorsteszten, azonban ez az apró kellemetlenség nem nyomta rá a bélyegét az ünnepi hangulatra.

„Tavaly megígértem, hogy legközelebb is eljövök, hát itt vagyok, Isten éltesse, Ági néni!”  – üdvözölte Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja Keletit, miközben Iglói-Nagy István, a külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályvezetője társaságában, óriási csokor virág kíséretében átadta át Szijjártó Péter külügyminiszter üdvözlőlevelét.

Gyurta Dániel (balra) megtartotta ígéretét (Fotó: Róth Tamás)

Majd a Kossuth-díjas zongorista, a Magyar Köztársaság érdemes művésze, Jávori Ferenc szórakoztatta Ági nénit kedvenc dallamaival, a „Ha én gazdag lennék” a Hegedűs a háztetőn című darabból és a „Szép város Kolozsvár” operettdallal és Izrael himnuszával. Ezt követően egy kamaszkorú csellista játszott el egy darabot, amelyet az ünnepelt maga is szívesen játszott ifjúkorában – ezúttal is együtt dúdolta a dallamot. A megható jeleneteket több jelenlévő is megkönnyezte, s ezen pillanatokat mind átélhetjük majd a készülő, „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” életrajzi filmben.

Később egykori klubja – pontosabban a Budapesti Dózsa utódja –, az Újpesti Tornaegylet képviseletében Juhász Judit, a tornaszakosztály vezetője és Balogh Péter Dávid, az egyesület kommunikációs igazgatója köszöntötte a születésnapost, de tiszteletét tette számos barát, rokon is.

2022.01.20 23:12:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Szőke Alex tökéletes szimbóluma a generációváltásnak.

2022.01.20 17:14:06

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Elvarázsolta a falelátós Fradi-pálya a Balázs Béla-díjas operatőrt.

2022.01.19 10:46:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az egykori olimpiai 4. és 5. helyezett Európa-csúcstartó január 10-én lett volna kilencvenéves.