Torna: a 101 éves Keleti Ágnest köszöntötték – fotó

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.01.09. 21:19
null
A 101 éves Keleti Ágnest köszöntötték (Fotó: Róth Tamás)
Egykori csapata, az Újpest képviselete mellett Szijjártó Péter is felköszöntötte a születésnapos Keleti Ágnest, a világ legidősebb olimpiai bajnokát, akit a jeles alkalmon Jávori Ferenc szórakoztatott kedvenc dalaival.

 

Saját otthonában, izgatottan, széles mosollyal arcán várta a köszöntőket a vasárnap 101. születésnapját ünneplő, ötszörös olimpiai és egyszeres világbajnok tornász, Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója. A koronavírus-járvány miatt elővigyázatosságból minden érkező átesett egy gyorsteszten, azonban ez az apró kellemetlenség nem nyomta rá a bélyegét az ünnepi hangulatra.

„Tavaly megígértem, hogy legközelebb is eljövök, hát itt vagyok, Isten éltesse, Ági néni!” – üdvözölte Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja Keletit, miközben Iglói-Nagy István, a külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályvezetője társaságában, óriási csokor virág kíséretében átadta át Szijjártó Péter külügyminiszter üdvözlőlevelét.

Gyurta Dániel (balra) megtartotta ígéretét (Fotó: Róth Tamás)
Gyurta Dániel (balra) megtartotta ígéretét (Fotó: Róth Tamás)

Majd a Kossuth-díjas zongorista, a Magyar Köztársaság érdemes művésze, Jávori Ferenc szórakoztatta Ági nénit kedvenc dallamaival, a „Ha én gazdag lennék” a Hegedűs a háztetőn című darabból és a „Szép város Kolozsvár” operettdallal és Izrael himnuszával. Ezt követően egy kamaszkorú csellista játszott el egy darabot, amelyet az ünnepelt maga is szívesen játszott ifjúkorában – ezúttal is együtt dúdolta a dallamot. A megható jeleneteket több jelenlévő is megkönnyezte, s ezen pillanatokat mind átélhetjük majd a készülő, „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” életrajzi filmben.

Később egykori klubja – pontosabban a Budapesti Dózsa utódja –, az Újpesti Tornaegylet képviseletében Juhász Judit, a tornaszakosztály vezetője és Balogh Péter Dávid, az egyesület kommunikációs igazgatója köszöntötte a születésnapost, de tiszteletét tette számos barát, rokon is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik